“În ultima săptămână la nivel național mergem pe un număr pe care îl putem pune în legătură cu școala: 276 de copii între 0 și 9 ani și 597 între 10-19 ani”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Ministerul Educației. Nu se impune starea de urgență, a precizat ministrul.
Acesta a declarat că “astăzi am discutat la Ministerul Educației cu toți inspectorii școlari județeni: avem un parteneriat atât noi, părinții, profesorii, fiecare avem o parte pe care trebuie să o respectam. Ziua se compune din transport către școală, ziua școlii, transport de la școală către casă, lucrul în familie, jocuri în parcuri. Noi trebuie să respectăm aceste reguli“.
“Cei care sunt testați așteaptă rezultatul în izolare la domiciliu sau în carantină. 10 zile, având avizul DSP-ului cu care poate lua acel concediu medical”, a precizat Tătaru.
Întrebat cu privire la cazul elevului de la liceul Șincai, “suspect de coronavirus în sensul în care are un părinte confirmat și familia nu a avut posibilitatea să facă un test de coronavirus, ce se întâmplă cu acești elevi? Vin în continuare la școală?”, ministrul Sănătății a răspuns: “Nu, dacă este contact direct, acel elev rămâne acasă, în carantină, și testul se face după definiția de caz atunci când prezintă simptomatologie în cele 14 zile“.
“Atâta timp cât acest copil din anchetă este un contact direct fără simptomatologie, rămâne în carantină”, a precizat Nelu Tătaru. Ministrul a amintit că “activitatea didactică într-o clasă este suspendată la un caz pozitiv, iar într-o școală la trei cazuri pozitive“.
În cazul unui copil care este trimis acasă pentru că un elev din clasa lui este testat pozitiv, “un părinte rămâne acasă“, a declarat oficialul.
“La ATI, din cele peste 500 de locuri, până în 200 au fost pe ventilație mecanică invazivă“, a precizat oficialul.
Metoda carantinării la domiciliu cu urmărirea asimptomatică și testarea la apariția simptomelor este protocolul care funcționează acum, a declarat acesta.