Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că noul rezidenţiat înseamnă că va fi preluat de universităţile de Medicină, iar recunoaşterea calificării profesionale din țară și din străinătate va fi simplificată prin preluarea de către Colegiul Medicilor.
„O să debirocratizăm modul de recunoaștere a stagiilor efectuate în străinătate, calificările. Vă dau un exemplu din ce am discutat ieri cu rectorii. Trecem la etapa în care rezidenţiatul va fi preluat de către universităţi. Oricum acolo se desfăşura din punct de vedere profesional și nu e normal ca Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică să coordoneze o activitate pe care o desfăşoară alţii care nu au nicio relaţie de subordonare, sunt universităţile care sunt autonome”, a declarat Alexandru Rafila, joi seară, la Euronews.
Ministrul Sănătăţii a mai spus și că tot universităţile vor coordona şi recunoaşterea stagiilor pentru medicii rezidenţi.
„Recunoaşterea stagiilor pentru medicii rezidenţi efectuate în străinătate va fi făcută la fiecare universitate de coordonatorul de rezidenţiat. Până acum era un circuit în care coordonatorul dădea un aviz, trimitea la DSP, DSP trimitea la Minister, ministerul la o comisie de sănătate, după care circuitul era invers şi dura foarte mult. Lucrul ăsta îl rezolvăm rapid”, a spus Rafila.
- El s-a referit la prevederea din proiectul de ordonanță de urgență care va modifica legea rezidențiatului astfel încât acest proces și registrul matricol al rezidenților să treacă în subordinea Ministerului Educației, prin universitățile de medicină. Lucrul a fost cerut de alianța celor șase mari universități de medicină din țară încă din 2021.
Oficialul a completat prin a preciza că recunoaşterea calificării profesionale, inclusiv pentru medicii care vin din străinătate, va fi în subordinea Colegiului Medicilor din România:
„Recunoaşterea calificării profesionale, inclusiv pentru colegii care vin din străinătate şi vor să profeseze în România, medici români, în general, am discutat cu Colegiul Medicilor din România, încât această activitate care e un fel de struțo-cămilă să fie preluată de Colegiul Medicilor. Sigur, trebuie să schimbăm legislaţia, o să o schimbăm, încât recunoaşterea să nu mai dureze aşa mult şi oamenii să poată să profeseze în ţara noastră. Există, cunosc foști rezidenți ai mei care doresc să se întoarcă în România, m-aș bucura dacă e nevoie să fiu tratat de colegii care se întorc în țară și se hotărăsc să profeseze”.
Întrebat la Euronews România dacă veniturile medicilor români se apropie de veniturile medicilor din Franţa, Rafila a explicat:
„Eu cred că da, e apropie veniturile României cu cele din Franţa. Să nu uităm două elemente foarte importante – unul este legat de costul vieții care în România este mai mic și de faptul că de multe ori aici oamenii au casă, nu mai trebuie să plătească o chirie, acolo nu au. (…) Și e nevoie și de sprijinul autorităților locale – primari, consilii județene, avem care merg la universități și stau de vorbă cu medicii rezidenți, îi aduc într-un study-tour și le prezintă «aici urmează să stați, aici lucrați, aici copiii dumneavoastră au o grădiniță modernă». Dacă pun doar un afiș cu «angajăm medic», este un eșec acest demers”.
Amintim că concursul de intrare în rezidențiat din anul 2026 va fi susținut pe patru subdomenii, iar subiectele de la examenul de specialitate – de ieșire din rezidențiat – vor fi unice la nivel național. Sunt câteva din schimbările propuse de Ministerul Sănătății într-un proiect de Ordonanță de urgență (OUG), pus în dezbatere publică pe 26 august. Proiectul nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial. Edupedu.ro va reveni cu acesta imediat ce va fi oficializat.