Ministrul Sănătății: Dacă închidem școlile, un milion de părinți stau acasă două luni. Lucrul acesta are un impact pe economie distrugător

9.091 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți aseară, la TVR1, care sunt consecințele închiderii școlilor asupra economiei: „Închidem școlile o lună de zile, să spunem, sau două luni de zile, cum s-a întâmplat la începutul anului 2020, ca să treacă valul. În două luni de zile, stau un milion de părinți acasă ca să aibă grijă de un milion de copii, care să spunem că sunt copii până în clasa a VI-a sau a VII-a, care nu pot să stea singuri, copii din grădinițe, copii din ciclul primar și o parte din cei din ciclul gimnazial; închidem școlile, un milion de părinți stau acasă două luni”.

Ministrul a precizat că impactul asupra economiei este „distrugător” dacă părinții trebuie să stea acasă cu copiii: „Lucrul ăsta are un impact pe economie distrugător. (…) Este mult mai mare impactul unei astfel de decizii asupra economiei decât concediile medicale care se semnalează acum în cazul carantinei sau izolării. Asta e o consecință”, scrie TVR.

Alexandru Rafila a spus că au fost închise școlile în România pe o perioadă lungă de timp, în timp ce „țările din UE le țineau deschise, cu un număr mai mare de cazuri decât în România”: „Și cea mai gravă consecință, și mie îmi pare rău că diverse organizații care sunt foarte vocale în acest moment nu țin cont de faptul că noi am făcut un atentat la sănătatea copiilor, la dezvoltarea copiilor din punct de vedere fizic și psihic închizând perioade nejustificate de lungi școlile atunci când toate țările din UE le țineau deschise, cu un număr mai mare de cazuri decât în România, iar România le ținea închise”, conform sursei menționate.

Acesta a subliniat că elevii au nevoie de socializare pentru a se dezvolta normal și a dat exemplul Franței în gestionarea școlilor: 

„Dezvoltarea normală a copiilor presupune socializarea, presupune participarea la procesul de învățământ, nu doar din punct de vedere didactic, și din punct de vedere emoțional, din punct de vedere social, și lucrul ăsta trebuie luat foarte serios în considerare. De ce credeți că în acest moment țări care au o incidență incomparabil mai mare decât România, Franța – v-am dat exemplul – incomparabil mai mare decât România, gândiți-vă că situația din Franța tradusă în termeni românești ar însemna ca noi să avem 120-130 de mii de cazuri zilnic, deci o incidență de 3 ori mai mare decât în România și țin școlile deschise. Credeți că toate țările greșesc? Și România ar fi făcut bine să închidă școlile. Eu cred că situația este inversă și cred că de data asta ne-am acordat și noi soluțiilor din Uniunea Europeană”, potrivit sursei citate.

El a explicat de ce s-a decis că funcționarea școlilor să fie legată de gradul de ocupare a paturilor din spitale: „De ce am legat de spitalizare? Pentru că, dacă într-adevăr activitatea școlară favorizează transmiterea bolii, atunci într-adevăr presiunea pe spitale poate să crească și putem ajunge într-un moment în care nu mai putem să tratăm pacienții, fie că discutăm de cei COVID, sau cei cu alte boli. Și din cauza asta le-am legat de gradul de ocupare a spitalelor, încât la atingerea a 75% din capacitatea alocată pentru COVID (…) închidem școala în județul respectiv și în momentul când se intră pe un trend descendent, se ajunge la 70% grad de ocupare, atunci putem să redeschidem activitatea școlară”.

Amintim că ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății reglementează două scenarii pentru funcționarea școlilor:

Scenariul 1: Prezență fizică – rata de ocupare la nivel județean a paturilor COVID e cel mult 75%;

  • Școală online timp de 5 zile la apariția a 3 cazuri confirmate pe o perioadă de 7 zile de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.

Scenariul 2: Școală online – rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital COVID-19 e peste 75%;

  • Revenirea la școală cu prezență fizică numai după ce rata de ocupare scade sub 70% la nivel județean.

24 comments
  1. Eu credeam ca e la mintea cocosului ca nu ma refeream la scoli din sate unde incidenta este f mica dar vad ca unii mai simt nevoia sa se bage in seama complet gratuit! Cum naiba sa compari Bucurestiul, Clujul, Brasovul, etc. cu incidente peste 20 la mie cu un sat in care sunt cativa locuitori!

  2. Ca sa vedeti cat sunt de TICALOSI: legea spune ca doar pentru copii de pana la 9 ani parintii pot sa stea acasa, inca o dezinformare ticaloasa.

  3. Nu ii intereseaza, oricat de multi se imbolnavesc, NU LE PASA, orcati MOR, NU LE PASA, orcati copii raman ORFANI, NU LE PASA, daca sistemul medical intra in colaps, NUN LE PASA, daca cei care se pricep , le dau un sfat, NU LE PASA, cand VA DUCETI LA VOT ARATATI CA VOUA VA PASA.

  4. Lăsați că e mao devastator când se îmbolnăvește populația. Vă doare la poponeață pe toți de la Rafila și terminând cu Cîmpeanu! O rușine de guvernare și o mizerie de sistem sanitar și educațional!

  5. Trebuie sa fii cel puțin tâmpit sa nu realizezi ca deja, cateva zeci de mii de parinti stau acasă în carantină cu copiii îmbolnăviți în scoli insalubre, în clase suprapopulate, etc.
    Domnul Rafila este de departe cel mai prost ministru al sănătății pe care l-a produs România după ’89.

  6. Testele de saliva sunt ineficiente. Suntem pozitivi toata familia, confirmati prin teste antigen si PCR, dar negativi pe cele de saliva primite de copii in scoala. De maine trebuie sa ma intorc la ore. Sunt cadru didactic intr-o scoala cu peste 1000 de copii si mi-au expirat cele 7 zile de carantina. Am facut un test antigen acasa si sunt inca pozitiv. Asadar, maine ma voi duce pozitiv la scoala, printre colegi si copii. Multumiri domnilor Rafila si Cimpeanu.

    1. E dramatic pt orice copil sa si piarda parintii, dar acei parinti s-or fi gandit la asta cand au ales sa nu se vaccineze?
      N-am auzit in preajma mea parinti suparati ca sunt scolile deschise dar profesorii observ ca tare mai jelesc. Nu va e de ajuns ca aveti aproape 5 luni vacante, pe an, mai stati in pijamale si restul. Trantorilor!

  7. Economia trebuie sa mearga ca sa aiba de unde sa fure peseedeeu si peneeleeu.

    Scoala merge acum mai bine ca niciodata. Daca nu era Rafila si Campeanu nu stiu ce ne faceam. Reforme se fac zilnic, se schimba reguli etc., se stabilesc functii pe viata. Orele se scurteaza din cauza frigului. Unele ore nu se mai fac din cauza frigului sau din cauza ca proful este bolnav si nu are cine sa-l inlocuiasca. Unii profi sunt inlocuiti, profu de fizica face biologie si cel de sport preda chimie.

    In acest timp Rafila si Campeanu savureaza cate un pahar de whisky din dulapul putred de la minister si se minuneaza cat de inteligenti sunt :).

  8. Ma intreb oare cum o fi la scoala unde invata copilul domnului Rafila? Pentru ca si acest domn precum si prietenul lui Campeanu zici ca nu stau in tara asta, eu cred ca ei de fapt stau in Franta si comenteaza de acolo, de asta tot au obsesia cu Franta! Oameni buni toata lumea tipa peste tot ca asta nu e scoala ce se face acum, e doar imbolnavire in masa si nu aduce absolut niciun beneficiu nimanui! Sunteti pe alta lume decat noi restul si ori nu vedeti adevarul ori va faceti ca nu il vedeti, ambele variante fiind la fel de grave!

    1. In scoala mea nu avem cadre lipsa de covid sau elevi. De ce nu s ar face scoala ca lumea acum? Nu inteleg, ce ma impiedica?Nu mai generaliza! Sunt scoli mici sau la sat unde distantarea este f buna,conditii igienice mai bune ca la oras si nu sunt pozitivi. Asa ca…

    1. Parintii isi pot continua activitatea.Doar nu s-o interna(si nici voie nu e) cu “cogeamite coblizani” de 16-17 ani. Si sunt si multi asimptomatici, deci de ce sa stea acasa ma-sa??

  9. Off, comparam si la salariile din Franta-de exemplu- cu cele din Romania?
    Este uimitor cum un Ministru al Sanatatii aduce in discutie probleme economice, dar tonul il da influentele externe, unde lozurile sunt mai mari.
    Multe scoli si alte institutii deja functioneaza pe remote.

  10. Are si Rafila o data dreptate. Doar n o sa stam vesnic im online si parintii sa nu mai munceasca. Si tara asta din ce sa traiasca, din dadacit copiii acasa? Cine si-a facut copii si-a asumat ca pot aparea situatii si situatii si trebuie mereu sa aiba un plan B de avarie.

  11. Nu a zis nimeni de 2 luni, nu poti compara educatia noastra care are un PIB de 2%, ce sa mai zicem de numarul de elevi din clasa.

    Daca sunteti isteti puteti trece in online doar scoli din marile orase unde rata a trecut de 8-10 la mie. Scoli inchise sunt pentru cei din mediul rural care nu au acces la scoala online, aici a fost greseala facuta pe care nimeni nu o recunoaste.

    1. În municipiul Botoșani rata de infectare e de aproape 23 la mie ! Astăzi , miercuri ! Și așa mergem la școală , cu navetiști , câte 30 in clasă…

      1. Si tot asa mergem si in scoli de tara in care nu avem pozitivi si doar 10-15 elevi intinsi prin ditai clasa. Si fara semnal internet, fara tablete si predominant someri si asistati social. Deci, cum facem? Stiai ca sunt judete in care intre localitate si resedinta pot fi si 100 km sau 50 km pana la urmatoarea comuna sau oras? Ce treaba are Botosaniul cu Suharaul spre exemplu sau Cordareni sau Miorcani? Dau si eu niste nume. Poate unii cu 1 la mie infectare. Instauram abandonul in rural ca la ‘ neata la metropola e Covidu’ cat casa?

        1. Stai calmă. Am făcut o afirmație , nu m-am plâns de nimic , nu am recomandat nimic , nu am zbierat , nu am cerut trecerea în online . Nu înțeleg de ce te stropșești la mine . Fii mai atentă la mesaj .

    2. Exact, Marian! Bravo! Chiar si in rural cu 8 la mie stiu cateva cazuri de focar asa mare de la 2 familii revenite din Italia. Si brusc a devenit 8 la mie. Ce treaba au aia gasiti pozitivi la intrarea in tara cu a condamna la online intreaga colectivitate scolara. Fara dispozitive, semnal ioc, saraci…?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Cinci liceeni au câștigat un concurs cu tema „Drepturile omului în timpul pandemiei”, organizat de Ambasada SUA. Atașatul cultural, William O’Connor: Pentru mine e uluitor să văd unde a ajuns această națiune în 30 de ani

Câştigătorii concursului „Drepturile omului în timpul pandemiei”, organizat pentru liceeni de Ambasada SUA la București, au fost desemnați, miercuri, în cadrul unei ceremonii care a avut loc online, transmite Agerpres.…
Vezi articolul

Studiu despre generația Alpha, care peste 4 ani intră oficial în câmpul muncii: Peste 30% dintre respondenții din România cred că vor folosi rețelele sociale la viitorul job și peste 80% vor să dezvolte o afacere proprie în paralel cu ocupația principală

Studiul cu privire la generația Alpha indică o schimbare majoră în ceea ce priveşte așteptările legate de viitorul loc de muncă: Peste o treime (37%) dintre respondenții din România cred…
Vezi articolul

România intră în grupul restrâns al țărilor europene care anunță închiderea școlilor, alături de Cehia, Polonia, Lituania. Cele mai multe state mențin deschise școlile, total sau parțial

Decizia anunțată de președintele Iohannis, ce prevede ca toate școlile să se închidă și învățarea să treacă în online, vine în contradicție cu recomandările unor organizații precum Organizația Mondială a…
Vezi articolul