„Universitățile de medicină vor avea prerogativa principală nu doar în pregătirea efectivă a rezidenților, ci se vor ocupa în mod direct de organizarea rezidențiatului, rotația stagiilor și urmărirea rezidenților”, a declarat duminică, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în conferința de presă organizată de UMF „Carol Davila” din București, despre concursul național de intrare în Rezidențiat 2024.
- Peste 10.000 de candidați au susținut astăzi, 17 noiembrie, concursul de Rezidențiat 2024 în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Grila corectă se afișează începând cu ora 16:00.
„Procesul de descentralizare a rezidențiatului, care a început în urmă cu un an, va continua, astfel încât universitățile să aibă prerogativa principală nu doar în pregătirea efectivă a rezidenților, prin cadrele didactice, coordonatori sau îndrumători de rezidențiat, ci să se ocupe în mod direct de organizarea rezidențiatului, rotația stagiilor și urmărirea rezidenților.
Am făcut un pas înainte din acest punct de vedere și cred că tinerii medici, mai ales, sunt satisfăcuți de acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila.
- Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a refuzat sa furnizeze informații suplimentare când a fost contactat de Edupedu.ro, invocând faptul că este „duminică după-amiază”.
Despre schimbarea concursului de Rezidențiat a vorbit și Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București: „Strategia legată de rezidențiat este în construcție, de refăcut ordinul 1.141 prin care universitățile vor prelua partea de pregătire a rezidenților. Sigur, rămâne la minister strategia când va apare (sic!)”.
Ordinul nr. 1.141 din 2007 se referă la modul de efectuare a pregătirii prin rezidențiat în specialitățile prevăzute de Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală.
O altă măsură reluată în declarații de ministrul Sănătăţii este legată de recunoașterea stagiilor efectuate în străinătate de medicii rezidenți, care va fi echivalată direct de coordonatorii de rezidențiat din universități și facultăți. „Nu mi se părea normal ca acest lucru să se întâmple la Ministerul Sănătății”, a adăugat Alexandru Rafila.
Următorul pas ar fi debirocratizarea procesului de recunoaștere profesională. „Vrem să ușurăm întoarcerea tinerilor medici sau a celor mai puțin tineri în România, prin echivalarea pregătirii profesionale direct de către Colegiul Medicilor. Este un deziderat pentru care facem pași concreți”, a susținut Alexandru Rafila.
1 comment
270 de posturi pentru 10000 de rezidenți .
asta spune tot