Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: Universitățile de medicină vor avea prerogativa principală în pregătirea efectivă a rezidenților, organizarea Rezidențiatului, rotația stagiilor și urmărirea rezidenților

31 de vizualizări
Alexandru Rafila / Foto: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului – Facebook.com
„Universitățile de medicină vor avea prerogativa principală nu doar în pregătirea efectivă a rezidenților, ci se vor ocupa în mod direct de organizarea rezidențiatului, rotația stagiilor și urmărirea rezidenților”, a declarat duminică, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în conferința de presă organizată de UMF „Carol Davila” din București, despre concursul național de intrare în Rezidențiat 2024.
  • Peste 10.000 de candidați au susținut astăzi, 17 noiembrie, concursul de Rezidențiat 2024 în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Grila corectă se afișează începând cu ora 16:00.

„Procesul de descentralizare a rezidențiatului, care a început în urmă cu un an, va continua, astfel încât universitățile să aibă prerogativa principală nu doar în pregătirea efectivă a rezidenților, prin cadrele didactice, coordonatori sau îndrumători de rezidențiat, ci să se ocupe în mod direct de organizarea rezidențiatului, rotația stagiilor și urmărirea rezidenților. 

Am făcut un pas înainte din acest punct de vedere și cred că tinerii medici, mai ales, sunt satisfăcuți de acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila.

  • Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a refuzat sa furnizeze informații suplimentare când a fost contactat de Edupedu.ro, invocând faptul că este „duminică după-amiază”.

Despre schimbarea concursului de Rezidențiat a vorbit și Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București: „Strategia legată de rezidențiat este în construcție, de refăcut ordinul 1.141 prin care universitățile vor prelua partea de pregătire a rezidenților. Sigur, rămâne la minister strategia când va apare (sic!)”. 

Ordinul nr. 1.141 din 2007 se referă la modul de efectuare a pregătirii prin rezidențiat în specialitățile prevăzute de Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală.

O altă măsură reluată în declarații de ministrul Sănătăţii este legată de recunoașterea stagiilor efectuate în străinătate de medicii rezidenți, care va fi echivalată direct de coordonatorii de rezidențiat din universități și facultăți. „Nu mi se părea normal ca acest lucru să se întâmple la Ministerul Sănătății”, a adăugat Alexandru Rafila. 

Următorul pas ar fi debirocratizarea procesului de recunoaștere profesională. „Vrem să ușurăm întoarcerea tinerilor medici sau a celor mai puțin tineri în România, prin echivalarea pregătirii profesionale direct de către Colegiul Medicilor. Este un deziderat pentru care facem pași concreți”, a susținut Alexandru Rafila.

Citește și:
Pregătirea medicilor rezidenți ar trebui schimbată până în 2029, cu 47 de milioane de euro din PNRR. Rectorul UMFCD, Viorel Jinga: Actualizăm curricula pentru toate specialitățile
Ministrul Sănătății, despre noul rezidențiat: Suntem în etapa în care rezidențiatul va fi preluat de către universități / Stagiile făcute în străinătate vor fi recunoscute de ele, iar calificarea profesională – de Colegiul Medicilor
ULTIMA ORĂ Concursul pentru rezidențiat rămâne neschimbat, anunță Ministerul Sănătății, după consultări cu studenții: examenul de intrare va fi în continuare național, pe domeniile medicină, medicină dentară și farmacie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Bursele sociale pentru studenți, mai mari cu 25 de lei în anul universitar 2024-2025 / Universitățile trebuie să aprobe noi cuantumuri pentru burse, după ce Ministerul Educației a mărit sumele în săptămâna dinaintea campaniei electorale

Bursele sociale pentru studenți vor crește cu 25 de lei în anul universitar 2024-2025, conform unui ordin recent emis de Ministerul Educației și publicat în Monitorul Oficial. Documentul poate fi…
Vezi articolul

Universitatea din București și ASE – primele universități din România într-un nou clasament internațional, după impactul avut în societate conform obiectivelor ONU

Șapte universități românești, printre care Universitatea din București, Academia de Studii Economice București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, figurează în ediția din acest an a clasamentului global al universităților, după…
Vezi articolul

Improvizație în legislația doctoratelor: Ministerul „consideră” că universitățile pot prelungi doctoratele de 3 ani, începute pe vechea Lege, la 4 ani, ca să respecte noua lege / ASE publică un formular prin care doctoranzii pot cere prelungirea studiilor, nespecificată în lege, dar comunicată chiar înaintea termenului-limită

Studenții care au început studiile doctorale înainte să se schimbe legislația pot face cerere de prelungire a perioadei de studii doctorale de la 3 ani, cât prevedea vechea Lege a…
Vezi articolul