Întrebat ce le transmite profesorilor care sunt astăzi într-o grevă de avertisment, ministrul Muncii a declarat reporterilor că profesorii „au dreptate să fie nemulțumiți”: „Alți lucrători din sistem spun că ‘măcar profesorilor le-ați dat ceva’. Profesorii sunt nemulțumiți și au dreptate să fie nemulțumiți. Venim totuși după doi ani de înghețări în sistemul public de salarizare”.
- Amintim că astăzi are loc o grevă de avertisment în toate școlile din România în care sunt membri de sindicat. Profesorii vor înceta lucrul timp de 2 ore, între orele 11-13, dar vor supraveghea elevii.
„Suntem în situația în care s-a agreat la nivel de coaliție și constituim acel comitet interministerial să căutăm soluții, să rezolvăm problema, pentru că pe oameni asta îi interesează. Ești la guvernare, trebuie să găsești soluții”, a mai spus Marius Budăi.
“Reporter: Ce le transmiteți părinților care au mers să-și ia copiii de la școală, pentru că profesorii nu se prezintă la cursuri?
Marius Budai: Că suntem deschiși la dialog și că prezența Partidului Social Democrat la guvernare este exact o garanție că ceea ce noi am promis în programul de guvernare – ne ținem de cuvânt. Am avut, după cum bine știți, acel pachet social care a fost prioritatea zero a Partidului Social Democrat sub care noi am intrat la guvernare. Suntem în continuare la dispoziția dumnealor, deschiși la dialog. Pe măsură ce lucrăm în acel comitet interministerial, să transferăm informațiile în Consiliul Național tripartit și acolo să luăm deciziile împreună. Așa am stabilit la ultimul Consiliu Național tripartit. A fost decizia prim-ministrului, am discutat cu partenerii sociali, am agreat acest mod de lucru. Suntem în implementare acum.”
Informații de context:
Săptămâna trecută, aproximativ 100 de profesori, membri în cele trei sindicate mari din Educație, au protestat în fața Guvernului. Sindicatele profesorilor au declanșat protestele de stradă la finalul anului trecut, nemulțumiți de faptul că Guvernul a amânat din nou aplicarea Legii 153/2017 prin care ar fi trebuit să primească încă de acum doi ani 16% creștere salarială.
Mai amintim că salariile profesorilor cresc în acest an cu 4,5% – acesta fiind procentul cu care se majorează costul standard per elev, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern publicat în dezbatere publică de către Ministerul Educației. Cadrele didactice ar fi trebuit să primească o majorare de 16% a salariilor încă din 2020, amânată de guvernele Orban și Cîțu, iar acum și de guvernul Ciucă.
3 comments
Își permit guvernanții sa și bata joc de profesori pentru ca știu ca acești au mult bun simți si inghit nedreptățile guvernantilor ,dar cred ca deja au ajuns prea departe Toți admit ca profesorii au dreptate,dar nimeni nu face nimic
Reporterita lu’ Peste Prajit, mai usurel cu declaratii de tipul: Ce le spuneti parintilor care si-au luat copiii de la scoala pentru ca profesorii nu au venit la ore pentru ca au fost in greva!! In primul rand ca profesorii au stat in clase cu elevii, dar nu au facut predare, doar i-au pazit. In al doilea rand, scolile, directorii care au dat drumu elevilor acasa au comis o ilegalitate. S-a spua clar ca nu se lasa elevii acasa. Deci, nu mai dezinformati! Profesorii au fost in clase si au supravegheat elevii si scoala.
Venim dupa 2 ani de inghetari si de netespectarea unei legi si dupa 2 ani de online pe banii nostri. Nu mai merge. Ne-a ajuns cutitul la os, gazul e scump, curentul la fel. Toate dispozitivele care pe rand s-au mai si stricat, le-am cumparat din banii proprii. Oare ce si-ar dori acest guvern? Ce si-at mai putea dori? Care este gradul cel mai de jos in care vrea sa ne aduca? Sa predam si sa venim cu salariul de acasa, nu????!