Ministrul Muncii, Marius Budăi, luat prin surprindere de propunerea sindicatelor din Educație, anunțată de 4 zile, ca salariul profesorului debutant să fie 3.000 de lei net: Este o propunere nouă, trebuie s-o calculăm, să o prezentăm președinților de coaliție

2.885 de vizualizări
Marius Budai /Foto: gov.ro
La întâlnirea de luni de la sediul ministerului Muncii, sindicatele din Educație au propus din nou, ca salariul pentru un profesor debutant să pornească de la 3000 de lei. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus după discuții că “este o propunere nouă, trebuie să calculăm impactul bugetar și sigur că trebuie să informăm conducătorii coaliției și să se ia decizia”. Propunerea cu care sindicatele au venit luni la minister a fost făcută publică încă din 25 mai. Atunci, liderii de sindicat au spus că “miniștrii au timp să calculeze până mâine”.

Ministerul Muncii a spus la ieșirea de la discuțiile cu sindicatele de luni că au venit cu o propunere nouă și că urmează să calculeze impactul bugetar. Însă propunerea sindicatelor este aceeași cu cea din 25 mai.

Marius Budăi, ministrul Muncii: Este o propunere nouă, trebuie s-o calculăm și imediat ce avem și impactul și cerințe asupra acestei cerințe, sigur că trebuie să informăm conducătorii coaliției și să se ia decizia.

Reporter: Au cerut aceste majorări începând cu luna iunie. Este posibil așa ceva, să le plătiți încă de luna aceasta, dacă se agreează?

Marius Budăi, ministrul Muncii: Vedem decizia pentru că trebuie luată. Este vorba și de tehnică legislativă și e vorba și de impact și atunci când avem o veste, stați un picuț, este o solicitare pe care am primit-o acum. Noi i-am lăsat pe dumnealor fiind musafirii noștri să vină primit la declarații. Ulterior am ieșit și noi să vă adresăm câteva cuvinte și urmează ca acum să ne întoarcem la serviciu și să ne punem pe calcul.

Simion Hancescu, lider FSLI: “Am repetat și astăzi ceea ce avem noi pe lista de venită și anume găsirea unei soluții în așa fel încât să se acorde o majorare salarială până la finalul anului și cel mai important lucru, să ni se garanteze printr-un act normativ că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariu egal cu cel puțin salariul mediu brut pe economie și ca variantă legat de creștere a salarii, salariul până finalul anului, ne-am propus să se aplice articolul 12 din legea 153. Mai concret, am cerut: coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 lei, cât e salariul minim pe economie și nu cu 2500 de lei, cât este acum. A rămas ca Guvernul, ministrul muncii, să prezinte primului ministru sau celor din coaliție această propunere și s-o analizeze, dar deocamdată nu avem nimic concret”, a spus Simion Hancescu.

De precizat, liderul sindical la FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a spus: “Nu putem discuta de grila atâta vreme cât nu se acceptă din start acel reper, acel salariu de referință. Toată grila care a fost negociată cu Ministerul Educației și care a fost înaintată Ministerului Muncii pleacă de la salariul debutantului cu studii superioare ca fiind echivalentul salariu mediu brut pe economie. De aici se fac toate calculele. Până nu se agrează această bază de plecare, nu avem ce să discutăm mai departe”, a spus Nistor.

Anterior discuțiilor, ministrul Muncii spunea că au început de luni discuțiile le noua lege a salarizării. El a fost întrebat dacă sunt bani pentru majorări salariale. Marius Budăi a spus că “totdeauna bani, dacă vrem să spunem, nu sunt”, dar că trebuie să se ajungă la varianta cea mai corectă pentru toată lumea.

Informații de context

Ministerul Muncii a spus la ieșirea de la discuțiile cu sindicatele de luni că au venit cu o propunere nouă și că urmează să calculeze impactul bugetar. Propunerea este însă aceeași cu cea făcută de sindicate în 25 mai. Atunci, liderii de sindicat au spus că “miniștrii au timp să calculeze până mâine“. Nu s-a întâmplat așa, iar pe 28 mai, purtătorul de cuvânt al Guvernului într-o nouă sfidare la adresa profesorilor și angajaților din Educație, a anunțat că Guvernul va acorda primele de 2.500 de lei pentru cadrele didactice și 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, deși acestea au fost respinse vehement de protestatari.

De precizat, și săptămâna trecută, Ministrul Muncii nu aflase că sindicatele din Educație refuzaseră oferta Guvernului și spunea că așteaptă răspunsul sindicatelor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Echivalarea titlului de doctor cu gradul didactic I

DOCUMENT Model de raport lunar pe care trebuie să îl completeze profesorii pentru a primi sporul de doctorat și exemple de activități luate în calcul pentru acordarea lui, publicate de ISJ Dolj

Profesorii trebuie să depună lunar un raport de activitate suplimentară pentru a putea primi sporul de doctorat. Elaborarea unei lucrări științifice si rezolvarea creativă a situațiilor ce impun managementul riscului,…
Vezi articolul

Universitățile pot înființa departamente cu minimum 2 persoane specializate, care să ofere servicii pentru studenții cu dizabilități și/sau cu cerințe educaționale speciale  – proiect

Universitățile pot înființa departamente cu minimum 2 persoane, care să ofere servicii pentru studenții cu dizabilități și/sau cu cerințe educaționale speciale si pot angaja pe perioadă determinată, în regim plată…
Vezi articolul

Olimpiada de Limba română 2024. Programa și regulamentul actualizat pentru elevii de gimnaziu au fost publicate de Ministerul Educației. Ce conținuturi au fost exceptate de la etapele pe județ și națională

Programa și regulamentul actualizat pentru Olimpiada Națională de Limba și literatura română (OLLR) 2024, clasele V-VIII, au fost publicate de Ministerul Educației. O noutate față de regulamentul pentru anul școlar…
Vezi articolul