“Revenirea copiilor la școală este importantă. La fel și a părinților la serviciu. Absența lor de la serviciu pe o durată lungă îi afectează în mod direct” pe ei și pe angajatori, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru pentru Edupedu.ro. Declarația vine în contextul în care mulți părinți au trimis o serie de mesaje redacției pentru a semnala faptul că deși școlile au decis ca elevii de până la 12 ani să învețe în sistem online sau hibrid, prevederile OUG 147/2020, prin care se acordă zile libere și plata unei indemnizații, nu se pot aplica decât daca există cazuri de infectare în acea școală, iar decizia vine de la DSP după o anchetă epidemiologică.
“Pentru noul an școlar, se vor acorda, prin OUG nr. 147/2020, zile libere plătite unuia dintre părinți pentru supravegherea copilului/copiilor atunci când, în baza anchetei epidemiologice a Direcției de Sănătate Publică din județ/Municipiul București, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență decide suspendarea prezenței fizice, cursurile urmând a se desfășura în format online”, spune Violeta Alexandru.
“Înțeleg bine îngrijorarea părinților, a cadrelor didactice, a reprezentanților autorităților publice locale și, într-adevăr, trebuie să se ia toate măsurile de protecție. Trebuie să discutăm constant cu cei mici pentru a le reaminti despre cât este de important să fie atenți și să urmeze regulile de protecție împotriva răspândirii Covid. Toate aceste lucruri trebuie făcute constant”, a mai precizat ministrul Muncii.
De ce nu pot primi toți părinții care stau acasă cu copiii ca să-i supravegheze și asiste în timpul orelor online: “Revenirea copiilor la școală este importantă. La fel și a părinților la serviciu. Absența lor de la serviciu pe o durată lungă îi afectează în mod direct, în primul rând, pe dânșii pentru că vor avea de recuperat ulterior revenirii la muncă și, în al doilea rând, pe angajatori – oameni care au nevoie de ei pentru continuarea în bune condiții a activității societății/instituției”, a justificat Violeta Alexandru lipsa unei măsuri și pentru acei părinți ai căror copii învață de acasă, deși la școală nu sunt cazuri de COVID-19.
Primăriile pot dezvolta servicii de supraveghere a copiilor, spune ministrul
Ministrul Alexandru explică faptul că autoritățile publice locale pot organiza after-school-uri și că a mai făcut un apel pentru așa ceva în vară.
“Mă bazez pe autoritățile publice locale să se implice mai mult, de exemplu, să își pună problema organizării, în depline condiții de siguranță, de servicii suport pentru supravegherea copiilor. Am făcut acest apel cu câteva luni în urmă, la finalul anteriorului an școlar și mi-am dorit ca, de atunci, autoritățile locale să înceapă organizarea acestor servicii pentru cei care au nevoie să apeleze la ele”, susține Violeta Alexandru.
Edupedu.ro a scris miercuri despre cum părinții elevilor ale căror școli au decis să adopte scenariul online fără a avea la bază o anchetă epidemiologică a DSP și o hotărâre a Comitetului pentru Situații de Urgență nu își pot lua concediu plătit de la serviciu, pe baza ordonanței 147/2020, ca să-și ajute copiii de până în 12 ani la cursurile pe net, potrivit prevederilor legislației actuale.
Zeci de părinți au semnalat pe adresa redactiei faptul că școlile au decis să facă ore online cu elevii din învățământul primar, din lipsă de spații, deși acest lucru nu este prevăzut nici în scenariul verde și nici în cel galben, potrivit Ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății.
În plus, nici părinții elevilor care au solicitat să facă școală online ca urmare a faptului că se află, ei sau persoanele cu care locuiesc, într-o grupă de risc pe motive de sănătate, nu pot să apeleze la prevederile aceste ordonanțe pentru a sta acasă cu copiii.
Foto: gov.ro
10 comments
Nu trebuie sa i lasam asa,atata timp cat nu au facit nimic pentru educatie si pentru intoarcerea copiilor la scoala in siguranta,trebuie sa beneficiem de acesti bani.Eu cred ca dupa 25 de ani de munca,in care nu am beneficiat de absolut nimic de la stat,ci doar am contribuit,trebuie sa fim si noi sprijiniti in contextul actual.Un parinte care a muncit 25 de ani si nu a stat niciodata pe banii statului,cred ca poate beneficia 2 saptamani pe luna de cei 75% pana reintram in normal.
D-na Ministru a citit aceasta ordonanta? Aceasta Ordonanta spune inca din titlu” acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2″. “Limitarea sau suspendarea ” , mergeti la dex d-na si vedeti explicatia cuvantului limitare. Este inadmisibil ce ce intampla . Chiar credeti ca noi parintii vrem sa stam acasa ? Noi parintii sustinem scolile, gradinitele si cresele de la hartia igienica, sapun, servetele pahare de unica folosinta, saci de gunoi….si lista continua pana la rechizite, auxiliare si alte lucruri necesare in clasa. Noi parintii mergem la servciu pentru copii si pentru viitorul lor cu toate scrificiile necesare. Voi nu ne dati o alta alternativa. De ce copiii sunt primiti in gradinite doar 2 saptamani si 2 trebuie sa stea acasa? In baza a ce ? Ce facem cu ei in urmatoarele 2 saptamani? Faptul ca nu sunt primiti 2 saptamani nu este “limitare”? Cu cine sa ii lasam ? sunt copii de gradinita nu de scoala . Nu toti avem bunici (apropo bunici ce trebuie protejati in aceasta perioada conform celor spuse la televizor). La 3 ani copii nu sunt primiti la after school sau gradinite private doar cate 2 saptamani (vorbim de cele 2 saptamani cand nu sunt primiti la gradinita de stat). Cand ai 2 sau 3 copii cum faci sa sustii cele 2 saptamani in privat sau bone ? Stiti cat costa ? Dar pana la urma vinovat este parintele ca a si-a dorit si facut copii, ca nu s-a gandit inainte sa prevada viitorul. Statul Roman sustine natalitatea si mai ales educatia !!!
Mama, salariata fiind, cand nu a fost mulțumită de bone, si-a dat demisia (cu toate implicatiile aferente-apropos sunt decretel si deci din perioada “incurajarii” natalitatii), a stat 2 ani cu mine sa ma aducă la 3 ani si apoi m-a dat la camin. Se poate la orice varsta . Statului SOCIALIST din acele vremuri nu i-a pasat. Acum suntem in CAPITALISM. E si mai si.
Cat de bine ati punctat, FELICITARI!!! Pacat de unele comentarii ca nu ajung si unde trebuie. Suntem praf ca si tara.
Mi-a dat o lacrima … dna Ministru se gandeste la noi, salariatii si lumea nu apreciaza! Lasand ironia la o parte, este limpede de inteles care este jocul acestor incompetenti. Ei nu vor inchide nimic ca sa nu fie nevoiti sa respecte Constitutia (dreptul la educatie) in scenariul in care scolile sunt inchise, cand ar trebui sa investeasca in infrastructura scolara si nu numai pentru a putea face corect un act educativ! Motiv pentru care, o sa determine parintii si copiii sa se ‘inchida’ singuri (caz in care ei, bineinteles, nu au nici o responsabilitate!), cum deja au determinat pe majoritatea directorilor scolari si autoritatile locale sa stabileasca (de la sine putere, nu DSP sau Guvern) scenariul hibrid, o parte din copii fiind nevoiti sa stea acasa, facand (teoretic) cursuri online!
Pai atunci de ce ati mai facut scenariile cu semafoarele si celelalte precizari legat de cei care au persoane cu risc in familie daca inteligenta asta este pe alta planeta. Deja au inceputa sa apara probleme la scoli cu copiii si cadrele didactice. Astia nu se gandesc decat la alegeri si la ei, iar restul se descurca cum poate. Ce asi vrea sa-i vad eu pe ei in situatia parintilor care nu beneficiaza de nici un venit ca sunt fortati de situatua actuala sa stea cu copiii acasa si sa le asigure ce trebuie. La teorii observ ca toti stau bine, dar in practica nu au nici o treaba…decat la practica lor. Nu-i intereseaza de nimic…de sanatatea oamenilor…decat de ei…
Exista, cândva, în România “meseria” de casnică. Era ptr cine nu avea calificare sau nu avea chef de serviciu sau copilul nu se descurca singur, “cu cheia de gat”. Acum va reveni aceasta “meserie”. Si, sincer, cred ca unora dintre părinți nu le strica sa treaca din nou prin materie. Mai greu e ptr cei de la tara cu copii care fac naveta. Insa exista “beneficii” si aici. Economie la abonament, haine, bani de buzunar (ca nu mai ai unde pierde vremea la Mac, Spartan, cinema, s.a.) timpul pierdut pe naveta e folosit ptr odihna (dimineata) sau ajutor in gospodarie…
Deja prea multi bani “moca”. Devenim o țară de asistați sociali ?
E timpul ca un Guvern serios sa spună “GATA !”
Și așa suntem pe marginea prăpastiei.
Corect. Cine face copii isi asuma si riscul ca in caz de inzapeziri, inundatii sau gripa sezoniera sa se inchida scoli. Pandemia aceasta este tot un caz de acest gen. Atata bagat in fundul copilului. Am ajuns la concluzia ca in tara asta daca nu esti asistat social, nu ai copii sau nu esti votant sau viitor votant esti prost. Nu vrei sa-ti duci copilul la scoala din varii motive e pb.ta. Daca scoala trece in rosu, statul te plateste, daca esti tu o isterica admiratoare infocata a Oliviei Steer pe nu stiu ce grup de mamici, papici antivaccinisti si antivirusisti sau vreo crizata care crede ca daca fisu mai sta 10 ani in casa Covid n-o sa-l gaseasca pe el sau rudele cu comorbiditati, atunci asuma-ti decizia si cauta-ti concediu medical sau de odihna, ca statul nu te plateste pe tine ca ai tu fobii sociale. Minoritatea se supune majoritatii. Semnat: un cadru didactic cu 3 interventii chirurgicale, din care una acum cateva luni, 2 boli cronice si rude cu multiple Avc si internari si boli cronice. Au mai fost molime pe fata pamantului. Selectia naturala va vorbi. Fie ca sunt eu, tu sau rudele noastre. Putem sa fim precauti, dar nu ne salveaza de risc.
Ministrul muncii este la fel de nepregatit ca roti ceilalti membrii ai guvernului,la ei totul se rezuma la bani,asta e adevarata problema.PNL nu a avut niciodata bani pentru noi,oamenii de rand.Sa doteze scolile cum trebuie ca sa ne putem trimite copilul la scoala in siguranta.Nu au facut nimic!