Ministrul Ligia Deca, în plină grevă generală în Învățământ: Toată lumea va avea mediile încheiate

30.477 de vizualizări
Foto: gov.ro
„Nu există situația în care nu se finalizează situațiile școlare sau examene, toată lumea va avea examenele date, toată lumea va avea mediile încheiate”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației, într-o intervenție la Euronews România. Aseară, Ministerul Educației a publicat un proiect de modificare a ROFUIP prin care mediile ar putea fi încheiate doar cu două note la fiecare disciplină.
  • Miercuri, 7 iunie, este a zecea zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai, zilele de 1-2 iunie și 5 iunie fiind zile libere legale în sectorul public.

„Ziua de vineri cred că este importantă din perspectiva evaluării modului în care continuăm. Nu există situația în care nu se finalizează situațiile școlare sau examenele. Toată lumea va avea examenele date, toată lumea va avea mediile încheiate. Ceea ce este într-adevăr dependent de alegerea federațiilor sindicale și cadrelor didactice care se află în grevă este calendarul și acolo, din nou, facem un pas către dumnealor. Venim cu această garanție suplimentară prin memorandum al Guvernului, în ideea de a adăuga încredere în acest proces în care cu toții ne dorim mai multă finanțare pentru educație și pentru salarizarea cadrelor didactice”, a spus ministrul Educației.

Întrebată despre procentul elevilor înscriși la examenele naționale, Deca a precizat că „nu are rost să discutăm despre procente acum”: „Suntem în perioada de înscrieri. Nu am făcut centralizări parțiale, mai ales că ele se strâng de la unitățile de învățământ, se urcă pe platformă, se validează ș.a.m.d. Nu are rost să discutăm despre procente acum.”

Moderator: În ultimele 24 de ore, cum s-a schimbat, de fapt, procentul angajaților din învățământ care sunt încă în grevă generală?

Ligia Deca: Încă centralizăm la Ministerul Educației această situație. Ieri a fost o zi deosebită, veneam după 5 zile libere. Și atunci am încercat această centralizare în prima parte a zilei. Oricum, în fiecare zi centralizăm până în ora 16:00, deci datele le vom avea mai târziu astăzi.

Informații de context

Mediile elevilor în acest an școlar vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină, potrivit unui proiect al Ministerului Educației. „Aspectul moral este îndoielnic, pentru că nu poți să schimbi un ordin de ministru, în plină grevă, de tipul pumnului în gură. Nu e deloc în regulă ce au făcut, pentru că au dat-o în plină grevă”, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul Cătălin Ciupală.

Vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, George Purcaru, a declarat la intrarea la discuțiile de la Ministerul Educației, că este revoltător felul în care instituția încearcă să modifice regulile de încheiere a mediilor elevilor în plină grevă generală în sistemul de Învățământ.

Concret, proiectul Ministerului Educației vizează modificarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP).

Potrivit proiectului, la articolul 107, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins: „(4^1) În anul școlar 2022-2023, în situații excepționale, neimputabile elevului sau familiei acestuia, inclusiv în situații medicale care conduc la un număr de absențe de cel mult 50% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la o disciplină/un modul, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.”

  • Conform ROFUIP, art 107, alin (4) prevede: Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.

16 comments
  1. O. Tuta mai. Mare ca asta n am. Vazut
    Niste papusi fara creier, controlate de altii.
    Vai de voi. Greselile parintilor vin inapoi in bumerang catre generatiile urmatoare. Sper ca n ai copii din 2 motive, pot mosteni lipsa creierului de la tine, 2. Tot ceea ce faci tu, se rasfrange catre generatiile ce vin.

  2. Această impostoare și mincinoasă meschină sa plece imediat de la Ministerul Educației! Demisia? E o rușine pentru această societate!!!

  3. Demisia ar fi un act de demnitate, mult stimată și iubită Deca!!! De unde a apărut această nerușinată și revoltătoare femeie??? Să îți fie rușine, Deca!!! La mintea care o ai, ar trebui să te cheme Mili, Micro sau Pico. Tu nu ai mintea x10, tu ai toată mintea de nivel subatomic.

  4. 1. De cand e lumea mediile pot fi incheiate cu minim doua note. Nu trebuia nicio precizare in plus. 2. Greva se declansea cu 10% din membri de sindicat (sa puna mana pe lege). 3. Valea, ca habar nu are . La oi vorba unui distins contraparlamentar caruia ii acord nota 10. Pentru 11 a fost prea indulgent.

  5. Da, toată lumea va avea mediile încheiate,dar asta nu va rezolva nemulțumirea profesorilor pt haosul din sistem ..D e m i s i a …

  6. vedeti ce usor se poate cand se vrea? cine spunea ca e illegal sa inchiei medii fara note ? :))) ….cine spunea ca nu se pot mari salariile de Maine….romane trezeste te tatiiii!!!!

  7. Dacă ați fi la catedră tot așa ați proceda, doamnă ministru? De ce faceți presiuni asupra corpului didactic?
    Ce ați făcut pentru sistemul de învățământ, cât ați fost ministru? Vă spun eu. NIMIC!
    După terminarea mandatului cum veți fi primită de colegi? Nu vreau să mă gândesc cum v-aș primi eu!!!!
    RUȘINE! DEMISIA!!!

  8. Si așa profesorii rămân fără principalul instrument de șantaj – neincheierea mediilor la anii terminali .

  9. Dacă greva nu se încheie, presupun că vor da o nouă ordonanță prin care să încheie mediile tovarășul profesor Iohannis sau distinsa ministră.
    Asta denotă lipsa de respect și importanța infimă care se acordă profesorilor acestei țări.
    Cred că ar trebui să se dea o nouă ordonanță prin care denumirea ministerului să se schimbe în Ministerul Anti-Educatiei, deoarece ,, aleșii ” nu par să fie deloc preocupați de soarta Educației. Trist, foarte trist!

  10. Ce formulare perversa au folosit !
    ” …situații excepționale, neimputabile elevului sau familiei acestuia..”
    Adica, rezulta ca dascalii sunt vinovati, nicidecum guvernantii !
    Sa va fie rusine, mizerabililor care ati distrus pentru multi ani de aici inainte generatii de elevi !

  11. Doamna ministru schimă regulile după cum vreau mușchii ei , la fel cum face Werner cu Constituția României. Avem o clasă politică mizerabilă.

    1. Cum să modifici Rofuip-ul la sfârșitul anului școlar? E ILEGAL!!! E IMORAL! AFECTEAZĂ ȘI ELEVII! Deștepții ăia de secretari de stat și consilieri au băgat-o pe ministra asta neștiutoare de carte în groapa cu lei. Ăsta e motiv serios de judecată la tribunal!!! Învățământul este în continuare la mâna ciocoilor!!!!

  12. <>
    Cu ce difera asta de faptul ca greva profesorilor este inceputa acum, cand doare cel mai mult si nu la inceputul anului scolar? FIecare strange cu usa pe cine poate si cand poate. Este de fapt o lupta cu aceleasi arme ca si ale profesorilor.

  13. Aceasta non-valoare putea sa ocupe maximum o functie de contopista pe la vreun inspectorat si nicidecum functia de ministru.

  14. Tot cu heirup’ s-au incheiat medii in pandemie.
    Precedentul ministru minunea Campeanu a prelunigit anul scolar cu o saptamana, rezultatul il stie toata lumea. Elevii au facut ore pe strazi, prin parcuri sau mutati dupa-masa, pentru ca scolile erau ocupate cu evaluarile celor din clasa a 8-a ! Pierdere de vreme. Minunat.
    Ne apropiem de o gafa asemanatoare ?
    Oameni de acest fel, care nu au idee ce este invatamantul nu au ce cauta in fruntea ministerului !
    Sa mai vorbim de ferfenita de an scolar in care se rupe ritmul intr-o veselie si care va continua si anul urmator ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pregătirile pentru redeschiderea școlilor în Italia. Peste 1 miliard de euro pentru măsuri “urgente” luate în ultimele zile, înaintea primei zile de școală – 14 septembrie. Investiții majore în suplimentarea cadrelor didactice și a spațiilor de învățare

Autoritățile italiene, criticate pentru faptul că, după ce au emis recomandările pentru redechiderea școlilor, la sfârșitul lunii iunie, s-au mișcat lent pentru pregătirea efectivă a începutului noului an școlar, au…
Vezi articolul

Elevii unei școli din Argeș au primit la Limba și literatura română, la simularea Evaluării Naționale, subiectele destinate elevilor maghiari / Greșeala a fost observată doar după terminarea examenului

20 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea argeșeană Vlădești au primit la Limba și literatura română la simularea Evaluării Naționale 2023 subiectele…
Vezi articolul

65 de lei net va primi în medie fiecare salariat din educație, de la 1 iulie, din diferențele restante – “o altă formă de umilire a personalului” din acest sector, afirmă federațiile sindicale din învățământ. Acestea anunță ample proteste în septembrie, dacă Guvernul nu le invită la negocieri

Angajații din educație vor primi în medie, din 1 iulie, “65 de lei net pentru fiecare salariat”, sumă ce reprezintă “o altă formă de umilire a personalului din educație”, afirmă…
Vezi articolul

Ligia Deca despre birocrația din școli: Încercăm să simplificăm și să digitalizăm procesul de acordare a burselor. E adevărat că școlile au nevoie de mai mult personal de suport, de aceea am crescut numărul de posturi cu 7.800

Ministra Educației, Ligia Deca, insistă că soluția pentru birocrația din școli este suplimentarea posturilor pentru personalul didactic auxiliar și administrativ, care să îi ajute pe profesori și pe directori să…
Vezi articolul