Ministrul Ligia Deca anunța pe 8 iunie că de o săptămână lucrează la un program de recuperare a orelor pierdute, pentru elevi. Cinci zile mai târziu ministerul anunță marele „program“: directorii „au obligația“ să adapteze orarul în cele trei zile de școală rămase

26.496 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Ministrul Educației, Ligia Deca, declara pe 8 iunie, că Ministerul Educației lucrează la un program de recuperare pentru orele pierdute de elevi în perioada grevei generale. Declarația era făcută joi, după ce greva generală paralizase deja activitatea în majoritatea școlilor de 11 zile lucrătoare la acel moment.

“Încă de la începutul săptămânii, am organizat întâlniri împreună cu inspectorii școlari de la nivel județean care, la rândul lor organizează întâlniri cu directorii școlilor, pentru a organiza un program de recuperare“, spunea Ligia Deca, săptămâna trecută.

Imediat după suspendarea grevei generale, care a durat 13 zile lucrătoare și s-a întins pe 22 de zile calendaristice, Ministerul Educației a trimis la inspectorate și la școli o adresă semnată de nu mai puțin de 9 oficiali din instituție și directori de departamente. Este vorba despre:

Corina Marin – directorul general al Direcției Generale Management Resurse Umane și Rețea Școlară

Mirela Gabriela Toma – directorul general al Direcției Generale Juridice

Adrian Bărbulescu – director

Diana Alina Roșu – director

Mihai Păunică – directorul general al Direcției Generale Economice

Ioana Lazăr – secretarul general al Ministerului Educației

Sorin Ion – secretar de stat pentru învățământ preuniversitar

Florian Lixandru – secretar de stat pentru învățământ preuniversitar

Kallos Zoltan – secretar de stat pentru învățământ preuniversitar

Nici vorbă despre vreun program de recuperare gândit sau pus la punct, explicat sau planificat, ci doar o pasare a responsabilității către directorii de școli. Aceștia pot decide, cu aprobarea consiliului de administrație, recuperarea orelor pierdute în 12 zile, în cele 3 zile rămase până pe 16 iunie, finalul cursurilor din acest an școlar. Tot directorii au apoi obligația. să adapteze orarul pentru aceste recuperări, mai arată ministerul.

Ce prevede documentul trimis de minister:

Informarea ministerului Educației:

„Prin decizia directorului unității de învățământ preuniversitar și cu aprobarea consiliului de administratie al unității, se pot derula activități de recuperare specifice sistemului național de învățământ preuniversitar, conform legii, pentru activități ce trebuiau să fie realizate în luna iunie 2023, astfel:

  • până în data de 16.06.2023 inclusiv, în cazul grupelor/claselor din învățământul preșcolar, primar, gimnazial si liceal, cu excepția claselor de final de ciclu, respectiv a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă,
  • până la data de 23 iunie 2023 în cazul claselor din învăţământul liceal – filiera tehnologică, clasele din învăţământul postliceal, cu exceptia calificărilor din domeniul sănătate și asistenta pedagogică, și pentru clasele din învăţământul profesional,
  • pe intreaga durată a cursurilor din acest an școlar (durata stabilită prin planurile- cadru de învăţământ în vigoare) în cazul claselor din învăţământul postliceal, avand calificări din domeniul sănătate şi asistenţă pedagogică.

În ceea ce privește ziua liberă din data de 2 iunie 2023, această zi se pontează, în conformitate cu prevederile H.G. nr.1555/2022 privind stabilirea zilelor lucrătoare pentru care se acordă zile libere, altele decât zilele de sărbătoare legală, pentru anul 2023, cu conditia ca activitatea din această zi să fi fost efectuată în avans.

Directorii unităților de învăţământ preuniversitar au obligatia să adapteze orarul și programul de recuperare în functie de specificul unității de învăţământ, disponibilitatea elevilor, infrastructură si resursa umană. Planul de recuperare se aprobă de consiliul de administratie al unității de învăţământ”.


29 comments
  1. Buna ziua!
    Nici eu nu.vad rolul Inspectoratelor scolare?
    Mai bine ar dota scilile cu ce avem nevoie.
    Banii pentru luna mai sa ii recopere Liderii care ne-au pus sa semnam ,au promis marea ?
    Nu minti suntem cadre didactice.
    Totul a fost politic?

  2. ministra si-ar lasa copilul 8 -9 ore la scoala? Crede ca noi suntem roboti sau din carton? Nici un profesor nu ne va putea tine 8 ore la școală. Guvernul trebuia să le dea ce au cerut și nu se ajungea aici. Să stea ea 9 ore într-o bancă, sa vad cum reușește 😂 Azi am avut ore pana la ora 13 și bineînțeles ca apoi am plecat toti.

  3. Foarte bine ati punctat!
    Multi vom.parasi invatamantul.
    Suplinitorii o sa aiba Romania educata,asta ati dorit ?
    Dulapul cadru didactic face plimbari cu avion de luc cu capra lui?
    Rusine

  4. Să recupereze ea orele pierdute, că oricum profesorii nu au fost plătiți în ultimele luni și nici nu prea cred că vor fi plătiți suficient în continuare.

  5. Cand am semnat pentru greva mi s-a spus ca nu ia din salariu.
    Eu la varsta de 57 ani 37 vechime nu mai aveam pentru ce face greva.
    Me-a luat din salariu 2400lei pt.8 zile ?
    Pentru tichetul de vacanta 576lei
    O mare nesimtire?
    Demisia si de bani sa isi lumanari.
    Am fost la miting din Roman plecata pe 30.0ra 2 si ajunsa inapoi 31 ora3
    Nesimtitii,idiotii,ordinarii,hotii,am tensiune ?
    Sa ma scoata la pensie la 58 ani

  6. și orele pentru luna mai ,cele 8 zile care ni le-au tăiat ,și nu am fost plătiți cum se recupereaza?

  7. În HG se menționează ca ziua de 2 iunie 2023 trebuie recuperată până la data de 30 iunie 2023 și nu este condiționată să fie recuperată în avans.
    Au modificat Hotărârea de Guvern nr. 1555/2022?

  8. Poate ne spune de ce nu e plătită ziua de 1Mai?
    In luna Mai sunt platite 14 zile , dar au fost 15 lucrate si 8 de greva.Explicația secretarelor a fost ca 1 Mai nu se plătește.

    1. Ați văzut cum se ajunge ministru? Trebuie sa fii copil de trupa al partidului.
      I-au făcut niște poze!!! E frumoasa rău de tot! Parca o și aud:uite niște minciuni atâta le voi spune!

      1. Doamna ministru vi se pare normal la școală să meargă un elev de la ora 7 până la ora 16 in cele trei zile de recuperare,mie unu că părinte nu mi se pare normal un elev sa stea la școală 9 ore

  9. Nu ați citit cu atenție!

    ,,ce trebuiau realizate in luna iunie…”

    Așadar circulara semnată de tot Ministerul mai putin de d-na Deca denta
    se referă strict la iunie.

    Banii tăiați pe luna mai NU se recuperează.

    Se vor folosi și pt. majorarea salariilor negreviștilor.

    Mulțumim Ministerului si sindicatelor pt oportunitatea de a dona statului român mii de lei/profesor.

    1. Cei care su recuperat orele din luna iunie nu primesc nici un leu. Se interpretează acea informare a ministerului, din 13 iunie, ca fiind o recuperare doar în interesul elevului. Sunt Stan Pățitul.

  10. Chiar este desteapta doamna ministru… Unde scrie in Marea INFORMARE semnata de 9 Oficiali ca ne si plateste? Cum, daca am avut contractele suspendate? Atentie, pentru cei care sunteti in Proiecte, sa nu depasiti 12 ore… (ca Ministerul va monitorizeaza)

  11. Nu pricep de ce directorii și inspectorii se apleacă precum ghioceii și solicită cadrelor didactice asemenea inepții. Să pună mâna pe telefon și s-o întrebe pe doamna ministră dacă este bine! O fi suferit vreun AVC și a pierdut contactul cu realitatea.

  12. Macar 3-4 zile de recuperare ar fi fost bine pentru elevi, sunt elevi care au nevoie de a da mariri la unele materii pentru a lua bursa.

  13. A spus ca nu se recupereaza. oricum nu vrea nimeni, asa ca…Eu plec in concediu si la revedere. pierd mai multi bani decat greva

  14. Toti (aproape) sunt la fel: bifeaza linistiti ca au facut si ca totul este pentru elevi, insa nimic nu e pentru elevi!
    Faptele vorbesc de la sine atat pentru cadrele didactice si nedidactice, cat si pentru ministra si inspectorii scolari care nu isi mai au rostul de zeci de ani, sunt platiti degeaba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Boicot al consilierilor școlari, în prima zi de înscrieri la clasa pregătitoare, susținut de Sindicatele Libere din Învățământ

Protest al consilierilor școlari din București, Arad, Bistrița-Năsăud, Iași și Vrancea, nemulțumiți că Ministerul Educației nu le acordă o serie de sporuri salariale, anunță Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Consilierii…
Vezi articolul

OFICIAL Ordinul de ministru privind pilotarea evaluării standardizate la limba română, matematică și istorie, până la finalul acestui an școlar pentru elevii din clasele I-XI, mai puțin pentru cei de a VIII-a, publicat în Monitorul Oficial / Protocolul de colaborare între minister și firma care va face evaluările este cu titlu gratuit, dar nu se menționează numele acesteia

Ordinul de ministru care prevede ca până la finalul acestui an școlar, 2021-2022, să aibă loc în 126 de școli, evaluări standardizate în cadrul unui proiect pilot, pentru toți elevii…
Vezi articolul