Noul ministru al Educației, Ligia Deca, a declarat că nu a sesizat nicio comisie cu privire la plagiatul fostului ministru. Amintim că Sorin Cîmpeanu a demisionat de la conducerea Ministerului Educației după ce o anchetă semnată de Emilia Șercan a arătat că acesta a plagiat într-un curs al său, iar în urmă cu două zile universitățile din Franța i-au cerut lui Cîmpeanu să se retragă de la șefia Agenției Universitare a Francofoniei, în urma acuzațiilor de plagiat.
Întrebată de Edupedu.ro, în prima conferință de presă susținută de preluarea funcției de ministru al Educației, dacă a sesizat vreo comisie cu privire la plagiatul fostului ministru, astăzi reîntors în funcțiile de rector al Universității de Agronomie din București, președinte al Consiliului Național al Rectorilor și al Agenției Universitare a Francofoniei, Ligia Deca a răspuns:
“Domnul ministru a declarat că a demisionat tocmai pentru a clarifica acuzațiile și pentru a nu aduce atingere reformei, înțeleg că a făcut deja demersuri. Atâta vreme cât o analiză a fost solicitată de domnia sa, aștept ca rezultatele să fie disponibile”.
Întrebată dacă știe ce for a sesizat Sorin Cîmpeanu pentru a-i analiza acuzația de plagiat, având în vedere că în comunicatul remis astăzi Agerpres de Consiliul Rectorilor, acesta nu precizează în mod explicit ce instituție va realiza analiza, ministrul Ligia Deca a răspuns: “Nu am avut o discuție cu domnia sa pe această temă. Am văzut și eu, ca și dvs., că a sesizat comisia de etică“.
La insistențele reporterului Edupedu.ro, întrebată dacă va avea încredere într-un eventual verdict al comisiei de etică a Universității de Agronomie pe care chiar Cîmpeanu o conduce – în cazul în care aceasta este comisia pe care a sesizat-o -, ministrul Deca a răspuns: “fiecare universitate are o comisie de etică din care, din câte știu eu, nu face parte conducerea universității. Deci, dacă ne bazăm pe probitatea morală a membrilor comisiei de etică, vom avea un verdict. Altă sesizare eu nu știu să existe în acest moment.”
Amintim că Universitatea de Agronomie din București, la care este profesor și doctor Sorin Cîmpeanu, nu a identificat niciodată un caz de plagiat, din 1852 până în prezent, potrivit ministrului Educației (sursa și detalii).
Întrebată dacă va sesiza Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), care este organism consultativ, fără personalitate juridică, pe lângă autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, Ligia Deca a răspuns, pentru Edupedu.ro: “Din câte știu, și ei solicitau poziția Comisiei de etică universitară [Comisia USAMV-B – N.Red.]. Trebuie să mă uit mai îndeaproape, să văd exact care este situația“.
Informații de background
Amintim că Consiliul Național al Rectorilor din România, for condus de Sorin Cîmpeanu după ce a părăsit funcția de ministru al Educației, a anunțat în această dimineață într-un comunicat trimis Agerpres că “la solicitarea domnului Cîmpeanu, din dorința ca situația să fie clarificată cu celeritate, a fost deja inițiată o analiză de către comisia de etică și experți în domeniul vizat, care se vor pronunţa, conform uzanţelor academice generale precum şi a celor specifice domeniului, asupra conţinutului, precum şi asupra modului în care a fost elaborat îndrumătorul respectiv de lucrări practice”. În întreg comunicatul, CNR nu precizează ce Comisie de etică analizează acuzația de plagiat adusă rectorului Cîmpeanu.
La USAMV, universitatea condusă de Cîmpeanu, cel puțin până în urmă cu două zile, pe 11 octombrie, nu fusese depusă nicio sesizare, după cum spunea atunci pentru Edupedu.ro fostul rector interimar Răzvan Teodorescu.
Amintim că, potrivit procedurilor explicate la sfârșitul lunii trecute de președintele Consiliului Național de Etică (CNECSDTI), Dacian Dragoș, în cazul unei sesizări privind acuzațiile de plagiat aduse lui Sorin Cîmpeanu, sesizarea este analizată, mai întâi, de instituția unde era încadrat acesta în momentul situației semnalate în acuzațiile de plagiat. Adică USAMV-B, universitate unde Sorin Cîmpeanu a revenit pe poziția de rector. Dacă trece termenul de analiză fără nicio soluție din partea comisiei de etică a universității, cazul poate fi discutat de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI), for care poate analiza direct cazul atunci când la mijloc este o autosesizare – vezi detalii pe larg despre proceduri.