Ministrul Ligia Deca anunță că nu a sesizat niciun consiliu în cazul de plagiat al fostului ministru și așteaptă analiza cerută de Sorin Cîmpeanu, deși nu știe exact cui i-a cerut-o acesta

1.779 de vizualizări
Foto: Alex Micsik / Agerpres Foto
Noul ministru al Educației, Ligia Deca, a declarat că nu a sesizat nicio comisie cu privire la plagiatul fostului ministru. Amintim că Sorin Cîmpeanu a demisionat de la conducerea Ministerului Educației după ce o anchetă semnată de Emilia Șercan a arătat că acesta a plagiat într-un curs al său, iar în urmă cu două zile universitățile din Franța i-au cerut lui Cîmpeanu să se retragă de la șefia Agenției Universitare a Francofoniei, în urma acuzațiilor de plagiat.

Întrebată de Edupedu.ro, în prima conferință de presă susținută de preluarea funcției de ministru al Educației, dacă a sesizat vreo comisie cu privire la plagiatul fostului ministru, astăzi reîntors în funcțiile de rector al Universității de Agronomie din București, președinte al Consiliului Național al Rectorilor și al Agenției Universitare a Francofoniei, Ligia Deca a răspuns:

“Domnul ministru a declarat că a demisionat tocmai pentru a clarifica acuzațiile și pentru a nu aduce atingere reformei, înțeleg că a făcut deja demersuri. Atâta vreme cât o analiză a fost solicitată de domnia sa, aștept ca rezultatele să fie disponibile”.

Întrebată dacă știe ce for a sesizat Sorin Cîmpeanu pentru a-i analiza acuzația de plagiat, având în vedere că în comunicatul remis astăzi Agerpres de Consiliul Rectorilor, acesta nu precizează în mod explicit ce instituție va realiza analiza, ministrul Ligia Deca a răspuns: “Nu am avut o discuție cu domnia sa pe această temă. Am văzut și eu, ca și dvs., că a sesizat comisia de etică“.

La insistențele reporterului Edupedu.ro, întrebată dacă va avea încredere într-un eventual verdict al comisiei de etică a Universității de Agronomie pe care chiar Cîmpeanu o conduce – în cazul în care aceasta este comisia pe care a sesizat-o -, ministrul Deca a răspuns: “fiecare universitate are o comisie de etică din care, din câte știu eu, nu face parte conducerea universității. Deci, dacă ne bazăm pe probitatea morală a membrilor comisiei de etică, vom avea un verdict. Altă sesizare eu nu știu să existe în acest moment.”

Amintim că Universitatea de Agronomie din București, la care este profesor și doctor Sorin Cîmpeanu, nu a identificat niciodată un caz de plagiat, din 1852 până în prezent, potrivit ministrului Educației (sursa și detalii).

Întrebată dacă va sesiza Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), care este organism consultativ, fără personalitate juridică, pe lângă autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, Ligia Deca a răspuns, pentru Edupedu.ro: “Din câte știu, și ei solicitau poziția Comisiei de etică universitară [Comisia USAMV-B – N.Red.]. Trebuie să mă uit mai îndeaproape, să văd exact care este situația“.

Informații de background

Amintim că Consiliul Național al Rectorilor din România, for condus de Sorin Cîmpeanu după ce a părăsit funcția de ministru al Educației, a anunțat în această dimineață într-un comunicat trimis Agerpres că “la solicitarea domnului Cîmpeanu, din dorința ca situația să fie clarificată cu celeritate, a fost deja inițiată o analiză de către comisia de etică și experți în domeniul vizat, care se vor pronunţa, conform uzanţelor academice generale precum şi a celor specifice domeniului, asupra conţinutului, precum şi asupra modului în care a fost elaborat îndrumătorul respectiv de lucrări practice”. În întreg comunicatul, CNR nu precizează ce Comisie de etică analizează acuzația de plagiat adusă rectorului Cîmpeanu.

La USAMV, universitatea condusă de Cîmpeanu, cel puțin până în urmă cu două zile, pe 11 octombrie, nu fusese depusă nicio sesizare, după cum spunea atunci pentru Edupedu.ro fostul rector interimar Răzvan Teodorescu.

Amintim că, potrivit procedurilor explicate la sfârșitul lunii trecute de președintele Consiliului Național de Etică (CNECSDTI), Dacian Dragoș, în cazul unei sesizări privind acuzațiile de plagiat aduse lui Sorin Cîmpeanu, sesizarea este analizată, mai întâi, de instituția unde era încadrat acesta în momentul situației semnalate în acuzațiile de plagiat. Adică USAMV-B, universitate unde Sorin Cîmpeanu a revenit pe poziția de rector. Dacă trece termenul de analiză fără nicio soluție din partea comisiei de etică a universității, cazul poate fi discutat de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI), for care poate analiza direct cazul atunci când la mijloc este o autosesizare – vezi detalii pe larg despre proceduri

Citește și:
LIVE VIDEO TEXT Declarațiile făcute de Ligia Deca în prima conferință după preluarea funcției de ministru al Educației – 13 octombrie 2022
Noile examene de admitere la liceu vor fi susținute de elevii care intră clasa a V-a în anul școlar 2023-2024, “dacă legea educației va fi adoptată de Parlament până la finele acestui an”. Ministrul Deca anunță că examenul de admitere la Colegii este în continuare “luat în calcul”
Proiectul legii Cîmpeanu va fi schimbat de noul ministru al Educației. Deca: Pe legile educației, am început discuții cu specialiști pe zonele în lucru – evaluările, echitatea, internaționalizarea
Organizarea pe module a anului școlar va fi păstrată de ministra Ligia Deca și va fi analizată după un an, după cum a anunțat aceasta
“Școlile să rămână deschise indiferent de evoluția crizei energetice. Există discuții guvernamentale privind sprijinul acordat școlilor” – a anunțat noul ministru al Educației, Ligia Deca


2 comments
  1. Dna Deca e paralela cu chestiunea… e paralela cu Minsiterul Educatiei, deci: ce reforma asteptam de la politruca asta, aciuata in fel de fel de functii bine platite si ea si sotul, functii in care NU s-au remarcat cu NIMIC!!!!
    NIMIC au lasat in urma lor, dar au o avere frumusica de bugetofagi!!!

  2. >>Am văzut și eu, ca și dvs, că a sesizat comisia de etică
    Dna. doctor de Grand-Duché de Luxembourg, cu 14 interviuri semi-structurate, a intrat intr-o confuzie ca sa nu se arunce in mocirla.

    Dna. doctor de Grand-Duché de Luxembourg are alte prioritati. Internationalizarea, echitatea, criza energetica. Nu are dna. doctor timp de plagiate si alte prostii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Viitorii profesori trebuie să facă 4 ani de licență în loc de 3 – propunere susținută și de Facultatea de Litere a Universității de Vest din Timișoara / Interviu cu Dana Percec, decan: Ar crește în mod cert calitatea absolvenților. Programele filologice au suferit întotdeauna de subfinanțare

Facultatea de Litere de la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) susține propunerea de extindere a duratei studiilor de licență la patru ani, în loc de trei, pentru viitorii profesori:…
Vezi articolul

Premierul Ciolacu l-a numit consilier onorific pentru educație și cercetare pe Horia Iovu, profesor de la Politehnica București, care se afla la conducerea CNADTCU în momentul în care forul a încercat amnistierea plagiatorilor “vechi”

Premierul Marcel Ciolacu are un nou consilier onorific în domeniile educației și cercetării: Horia Iovu, profesor la Politehnica din București, potrivit unei decizii publicate joi în Monitorul Oficial. În urmă…
Vezi articolul

Senatul universitar decide dacă facultățile vor desfășura sau nu cursurile online. Guvernul a stabilit trei scenarii de lucru pentru universități

Desfășurarea activității didactice ce presupune prezența fizică a studenților se stabilește prin hotărâre a Senatului universitar în funcție de situația epidemiologică și de specificul fiecărei universități, în anul universitar 2020-2021,…
Vezi articolul

Registrul Matricol al Universităților din România va deveni interoperabil cu alte baze de date de la „instituțiile de la nivel central” – proiect de ordonanță de urgență / Cîmpeanu: Măsura poate conduce, de exemplu, la eliberarea electronică a abonamentelor de transport pentru studenți

Registrul Matricol al Universităților din România va deveni interoperabil cu alte baze de date de la „instituțiile de la nivel central”, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență publicat săptămâna trecută…
Vezi articolul

Lipsa de reacție a deputaților în privința prescrierii plagiatului în tezele de doctorat și în ceea ce privește mandatele rectorilor – criticată de Alianța organizațiilor studențești: “Inacceptabil și rușinos față de standardele” universitare

Deputații au manifestat o lipsă de reacție față de posibilitatea prescrierii plagiatului în tezele de doctorat, într-un termen de un an, lucru “inacceptabil și rușinos” și totodată “au oferit posibilitatea…
Vezi articolul