Ministrul interimar al Educaţiei: Am vizitat Cimitirul Vesel de la Săpânţa din patrimoniul mondial UNESCO. Cimitirul Vesel nu este pe lista UNESCO

1.149 de vizualizări
Ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, a publicat pe Facebook un mesaj în care scrie ca în calitate de ministru al Culturii a vizitat Cimitirul Vesel de la Săpânţa şi că “acesta face parte, în prezent, din obiectivele de patrimoniu mondial UNESCO”. Potrivit listei UNESCO a Patrimoniului Mondial, Cimitirul Vesel nu este inclus pe aceasta.

În mesajul ministrului acesta scrie, alături de câteva fotografii în care apare şi Toni Greblă, Secretarul General al Guvernului, că “am participat astăzi, 14 septembrie, în calitate de Ministru al Culturii și Identității Naționale, la o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai sectorului cultural din județul Maramureș. În cadrul deplasării, am efectuat vizite la instituții de cultură, monumente istorice dar și la “Cimitirul Vesel” de la Săpânţa, pe care il consider a fi un monument de artă populară de o valoare incomensurabila, lucru certificat si de faptul că acesta face parte, în prezent, din obiectivele de patrimoniu mondial UNESCO”. 

Potrivit Ministerului Culturii, cel al cărui ministru este Daniel Breaz, Lista Patrimoniului mondial a fost deschisă pentru România cu înscrierea Deltei Dunării (1991) ca sit natural și a fost continuată apoi cu înscrierea de situri culturale: Sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993), Biserici din Moldova (1993, 2010), Mânăstirea Hurezi (1993), Cetățile Dacice din Munții Orăștiei (1999), Centrul Istoric Sighișoara (1999), Biserici de lemn din Maramureș (1999).
Aceste monumente sunt protejate în România atât în baza Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cât și conform Legii nr. 564/2001 pentru aprobarea OG nr. 47/2000 privind stabilirea unor măsuri de protecție a monumentelor istorice care fac parte din Lista patrimoniului mondial, cu modificările și completările ulterioare.

Situri culturale înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO:

Situri naturale înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO:

Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, alcătuită oficial în 2008, potrivit Convenției (astăzi este recunoscută drept Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității), conține în prezent un număr de 391 de elemente, înscrise prin decizie a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

România este prezentă pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO cu 5 elemente: Ritualul Călușului (proclamat inițial drept capodoperă a patrimoniului oral și imaterial al umanității în data de 25 noiembrie 2005, pentru ca în anul 2008 să fie înscris în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității), Doina (2 octombrie 2009), Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu (6 decembrie 2012), Colindatul de ceată bărbătească (5 decembrie 2013) și Jocul fecioresc (2 decembrie 2015).

FOTO: Facebook.com/Daniel Breaz


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Cercetării a schimbat modelul de Contract de finanțare pentru bursele de cercetare „Henri Coandă” prin ordin de ministru, după mai mult de o lună de la publicarea câștigătorilor

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a schimbat modelul de Contract de finanțare pentru bursele de cercetare „Henri Coandă” prin ordin de ministru, publicat în Monitorul Oficial, după mai mult de…
Vezi articolul

EXCLUSIV În materialele de curs trebuie indicată mereu sursa, iar ISBN nu are legătură cu obligația citării – experta în etică Michelle Bergadaà, președintele institutului internațional privind frauda academică IRAFPA, despre argumentele invocate de ministrul Cîmpeanu în fața acuzațiilor că a plagiat

În cazul materialelor folosite la curs, în universități, “trebuie indicată mereu sursa”, deoarece materialul de curs este o “operă creativă deschisă” și, drept urmare, i se aplică mereu drepturile de…
Vezi articolul

Club de limbajul semnelor la Liceul Teoretic Alexandru Vlahuță din București, inițiat de o elevă în clasa a XII-a, Armita Modares: Pe lângă elevi participă și profesori și bibliotecara școlii. Am făcut singură afișe, pagină de Instagram pentru club, am contactat o profesoară care să ne predea

O elevă în clasa a XII-a la Liceul Alexandru Vlahuță din București, Armita Modares, a avut ideea de a porni un club în care elevii care doresc pot învăța limbajul…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Nicio sancțiune pentru profesorul Marian Petcu de la Facultatea de Jurnalism a Universității din București, acuzat de către unii studenți de “comportament abuziv”. Comisia de Etică îi cere o “reevaluare și corectare” a comunicării cu studenții

Analiza situației profesorului Marian Petcu de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a Universității din București, acuzat de către un grup de studenți de “comportament abuziv”, a avut…
Vezi articolul