Numărul de bugetari trebuie revizuit, susține Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), potrivit Antena3. Declarațiile au loc în contextul în care coaliția de guvernare discută reduceri de cheltuieli la stat.
O primă variantă, referitoare la tăierea salariilor bugetarilor, a fost respinsă deja de coaliția de guvernare, potrivit sursei citate.
“Scenariul doi constă în revizuirea numărului de bugetari. Acest scenariu trebuie asumat politic, este o decizie de coaliție. Va trebui să fie o reducere semnificativă a indicatorului legat de cheltuielile cu salariile. Nu vreau să bulversez pe cei din sectorul public, dar e o realitate reforma, e scrisă negru pe alb în PNRR”, a declarat Marcel Boloș, conform aceleiași surse.
Amintim că liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, la Congresul UDMR, că este nevoie de „un aparat bugetar mai suplu”, ceea ce nu înseamnă că vor fi dați oameni afară, ci că în administrație trebuie să rămână „oameni buni”, scrie G4Media.ro. Marcel Ciolacu a spus că împreună cu Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor trebuie să se așeze la masă și să vorbească despre secretarii de stat.
- La Ministerul Educației sunt 6 secretari de stat și doi subsecretari de stat, iar în toată administrația centrală sunt peste 200 de secretari de stat, directori sau membri în consiliile de administrație cu rang de secretar de stat, ori persoane din conducerea serviciilor de informații care au și ele rang de secretar de stat, conform EuropaLibera.ro.
Context. La finele săptămânii trecute, un proiect de OUG pentru economii la buget, obținut în exclusivitate de G4Media, arăta că, printre alte, vor fi oprite angajările la stat, vor fi înghețate salariile, achizițiile de mașini și mobilă vor fi interzise, team-buildinguri vor fi oprite.
Sâmbăta trecută, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spriru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” scriau, într-un comunicat, că acest an școlar ar putea să se încheie luna viitoare, ca urmare prevederilor proiectului de ordonanță de urgență. De menționat este că în comunicatul de pe 22 aprilie nu a fost vreo referire la posibilitatea de a nu se mai organiza concursul de titularizare.
Ligia Deca a declarat că Ministerul Educației lucrează la observaţiile care să fie înaintate Ministerului Finanţelor:
“În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă la care sindicatele fac referire, la Ministerul Educaţiei deja lucrăm la o serie de observaţii pe care să le înaintăm Ministerului Finanţelor. Aşa cum ştiţi, Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale şi susţine ca grila de salarizare să plece de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu pe economie. Vom face tot ceea ce ţine de noi ca această necesitate în sistemul educaţional să fie reflectată şi în cadrul normativ”, a adăugat Ligia Deca, potrivit Agerpres.