Ministrul Fondurilor europene, Marcel Boloș: Trebuie revizuit numărul de bugetari

701 de vizualizări
Foto: Gov.ro
Numărul de bugetari trebuie revizuit, susține Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), potrivit Antena3. Declarațiile au loc în contextul în care coaliția de guvernare discută reduceri de cheltuieli la stat.

O primă variantă, referitoare la tăierea salariilor bugetarilor, a fost respinsă deja de coaliția de guvernare, potrivit sursei citate.

“Scenariul doi constă în revizuirea numărului de bugetari. Acest scenariu trebuie asumat politic, este o decizie de coaliție. Va trebui să fie o reducere semnificativă a indicatorului legat de cheltuielile cu salariile. Nu vreau să bulversez pe cei din sectorul public, dar e o realitate reforma, e scrisă negru pe alb în PNRR”, a declarat Marcel Boloș, conform aceleiași surse.

Amintim că liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, la Congresul UDMR, că este nevoie de „un aparat bugetar mai suplu”, ceea ce nu înseamnă că vor fi dați oameni afară, ci că în administrație trebuie să rămână „oameni buni”, scrie G4Media.ro. Marcel Ciolacu a spus că împreună cu Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor trebuie să se așeze la masă și să vorbească despre secretarii de stat.

  • La Ministerul Educației sunt 6 secretari de stat și doi subsecretari de stat, iar în toată administrația centrală sunt peste 200 de secretari de stat, directori sau membri în consiliile de administrație cu rang de secretar de stat, ori persoane din conducerea serviciilor de informații care au și ele rang de secretar de stat, conform EuropaLibera.ro.

Context. La finele săptămânii trecute, un proiect de OUG pentru economii la buget, obținut în exclusivitate de G4Media, arăta că, printre alte, vor fi oprite angajările la stat, vor fi înghețate salariile, achizițiile de mașini și mobilă vor fi interzise, team-buildinguri vor fi oprite.

Sâmbăta trecută, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spriru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” scriau, într-un comunicat, că acest an școlar ar putea să se încheie luna viitoare, ca urmare prevederilor proiectului de ordonanță de urgență. De menționat este că în comunicatul de pe 22 aprilie nu a fost vreo referire la posibilitatea de a nu se mai organiza concursul de titularizare.

Ligia Deca a declarat că Ministerul Educației lucrează la observaţiile care să fie înaintate Ministerului Finanţelor:

“În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă la care sindicatele fac referire, la Ministerul Educaţiei deja lucrăm la o serie de observaţii pe care să le înaintăm Ministerului Finanţelor. Aşa cum ştiţi, Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale şi susţine ca grila de salarizare să plece de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu pe economie. Vom face tot ceea ce ţine de noi ca această necesitate în sistemul educaţional să fie reflectată şi în cadrul normativ”, a adăugat Ligia Deca, potrivit Agerpres.

Citește și:
Ciolacu către Ciucă și Kelemen: Oameni buni, ne trebuie un aparat bugetar mai suplu. Nu înseamnă că vom da oameni afară, înseamnă că în administrație trebuie să rămână oameni buni / Să vorbim despre secretarii de stat

5 comments
  1. In administratie vor fi tot mai multi angajati si se vor taia posturile cu adevarat necesare din spitale, din scoli, din politia de proximitate.
    In loc sa automatizeze, se intorc la dosarul cu sina. Chiar luna trecuta am sunat la ANAF s6 si mi-a zis ca nu mai lucreaza online, pentru orice problema sa ma duc la ghiseu. La fel si la primarie in provincie, nu se mai uita nimeni pe mailuri/cereri online, trebuie adresat direct la functionar la sediu.

  2. Uni bugetari sunt stat in stat: la concursuri 2023 aracip al ministerului invatamantului, sunt scoase pentru urmatoarea perioada la concurs 15 posturi. Ori nu stie stanga ce face dreapta, ori ministra spune lui Ciuca ca nu are posturi de taiat dar a doua zi scoate cateva la concurs.
    4579 in 24.04.2023

  3. Ha, ha, ha. Vreau sa vad ce se intampla acolo unde se va alege pensia si nu salariul. Si se vor ingheta angajarile. Ce-or sa faca? Or sa lase clasele fara profesori? Primariile fara referenti? Institutiile fara casieri, contabili? Mai mare aberatie nu am auzit. Sa reduca din o mie de secretari si subsecretari pusi pe pile, sa reduca 7 mii de angajati prin alte institutii care plimba 2 foi ca sa aiba ruda nu stiu cui serviciu.

    1. In educatie nu cumuleaza nimeni pensia cu salariul, cei care sunt la pensie au plata cu ora. Cateva sute de lei atunci cand este perioada de predare.

      1. Am participat la o etapa de mobilitate care in aceeasi zi era cu etapa de cumul pensionari. Cum adica nu exista cumul daca asa se numra etapa??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Care sunt cele 5 module de predare-învățare-evaluare de anul viitor școlar. Iulian Cristache, președinte Federația Asociațiilor de Părinți: Vor fi 5 module cu o vacanță la alegerea Inspectoratului în februarie. Rămâne să vedem cum va fi constituită media anuală, am propune câte o notă pentru fiecare modul și un test final sumativ cu o anumită pondere în medie

Noua structură a anului școlar va fi cu totul altfel decât organizarea pe semestre, potrivit discuțiilor din Comisia pentru Dialog Social de la Ministerul Educației. Președintele Federației Naționale a Asociațiilor…
Vezi articolul

Ar trebui schimbată programa pentru gimnaziu, spune profesorul de matematică Sorin Borodi: Toți profesorii, de mulți ani, ne plângem că trebuie să galopăm prin materie. Nu există acele ore care ar fi obligatorii pentru fixare

Sorin Borodi, profesor de matematică la Școala Gimnazială “Ion Creangă” din Cluj-Napoca, a declarat, într-un interviu pentru Radio Iași România, că ar trebui schimbată programa la matematică. „Toți profesorii, de mulți…
Vezi articolul

Concurs dedicat protecției mediului înconjurător, lansat pentru elevii și profesorii din țară, până în luna mai 2024. Cele mai inovatoare și active echipe pot câștiga finanțare pentru aparatură prietenoasă cu mediul în școli

Elevii și profesorii din școli și licee se pot înscrie până pe 15 decembrie la un concurs dedicat protecției mediului prin inițiative de ecologizare și acțiuni de conștientizare, lansat recent…
Vezi articolul

BREAKING Ghidul sanitar pentru redeschiderea școlilor, aprobat de miniștii Educației și Sănătății: intrarea în școli, eșalonată pe mai multe uși de acces, purtarea măștii este obligatorie pentru toți elevii și profesorii. Ce se întâmplă dacă apar cazuri de COVID-19

Intrarea în școală se va face eșalonat,  pe mai multe uși de acces, la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri, elevii vor urma trasee prestabilite în…
Vezi articolul

Nicolae Ciucă, la deschiderea noului an școlar: Școala nu trebuie să oblige elevii să memoreze informații, ci să le dezvolte aptitudinile. Una dintre neîmplinirile din trecut a fost închiderea școlilor profesionale

La deschiderea anului școlar 2024-2025, Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a ținut un discurs la Liceul Tehnologic din Sebeș. Ciucă a subliniat că “școala nu trebuie să oblige elevii să memoreze…
Vezi articolul