Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a pus, miercuri, situația salariilor din educație pe seama “optimizărilor fiscale” din mediul privat: “Nu poți să spui că, în continuare, lași zonele de optimizări fiscale pe care le avem și le cunoaștem cu toții și îi spunem profesorului: ‘Nu-ți dau salariul pe care îl meriți în mod decent’”, a spus Boloș. El a făcut remarcile întrebat fiind despre proiectul de ordonanță menit să acopere găurile bugetare și care prevede eliminarea unor facilități pentru antreprenori și angajații din unele sectoare.
Ministrul a prezentat un proiect al Guvernului Ciolacu ce vizează reducerea cheltuielilor în sectorul bugetar, proiect care evită, însă, multe dintre sursele de risipă a banilor publici – așa cum arăta, în contextul grevei profesorilor din mai-iunie, o analiză Economedia.ro: Lista risipei de bani publici. Ce cheltuieli ar putea tăia Guvernul pentru a majora salariile profesorilor.
În același timp, el a fost întrebat în legătură cu proiectul de OUG apărut marți, ce prezintă o serie de măsuri fiscale care vizează, între altele, microîntreprinderile și scutirile fiscale din sectorul IT.
În acest context, ministrul a spus că acel proiect ar fi “total neadevărat (…) neactualizat” și că “deciziile nu sunt definitivate încă”.
În același timp, însă, el s-a referit la subiectul “optimizărilor fiscale”. Acestea reprezintă măsuri prin care companiile încearcă să-și diminueze costurile fiscale în limita legii, dar, prin natura lor, determină numeroase discuții privind îndreptățirea unor companii de a lua anumite măsuri de acest fel.
În conferința de miercuri, ministrul Boloș a folosit tocmai acest argument – al optimizării fiscale “sub umbrela facilității fiscale” – pentru a justifica atitudinea autorităților guvernamentale în ceea ce privește salariile profesorilor, dar și salariile din sănătate sau pensiile.
Ministrul Marcel Boloș despre “optimizările fiscale” și salariile profesorilor:
- “Noi am adoptat facilități fiscale. Foarte bine, toată lumea ne-a aplaudat. Știți ce s-a întâmplat în realitate? Au ajuns zone de optimizare fiscală. Adică, practic, optimizarea fiscală, ca să fiu foarte elegant în exprimare, cum să folosim facilitățile fiscale pentru ca ele, prin optimizare fiscală, să mă ducă să nu mai plătesc bani bugetului de stat. Nu este corect. (…)
- Nu poți să spui că, în continuare, lași zonele de optimizări fiscale pe care le avem și le cunoaștem cu toții și îi spunem profesorului: ‘Nu-ți dau salariul pe care îl meriți în mod decent’. Și bag capul în pământ de rușine, spunând că n-am bani pentru că trebuie ca optimizarea fiscală să curgă mai departe, sub umbrela facilității fiscale. Nu poți să dai salarii la medici pentru că zonele de optimizare fiscală au luat o anvergură care nu se mai poate stăpâni. Nu poți să actualizezi pensiile, să dai oamenilor pensiile pentru că ajungem în această situație… Nu mergem așa, trebuie să fie un echilibru.”
Demnitarul a făcut aceste declarații în contextul în care măsurile anunțate astăzi nu au menționat nicio acțiune de reducere directă a numărului de angajați din aparatul supradimensionat de stat, nici la problema pensiilor speciale (a căror lege tocmai a fost retrimisă de CCR în Parlament), nici la problemele produse de colectarea defectuoasă a taxelor etc..