Ministrul Finanțelor, întrebat dacă ia în calcul o tăiere a salariilor de la stat, pe modelul 2010: Acest cost al acestei crize trebuie să fie suportat de toată lumea, indiferent de domeniul din care provenim

8.986 de vizualizări
Foto: gov.ro
Nu doar angajații de la privat, ci și cei din sistemul de stat ar trebui să suporte costul crizei declanșate de epidemia de coronavirus, este răspunsul dat de ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, într-un interviu la HotNews.ro.

Acesta a declarat că este vorba despre o opinie personală și că nu știe cum și ce va decide Guvernul în acest caz.

Întrebat dacă se ia în calcul o tăiere a salariilor bugetarilor, pe modelul 2010 al crizei economice, ministrul Finanțelor a răspuns că, din punctul său de vedere, costul actualei crize trebuie suportat de toată lumea, însă decizia o va lua guvernul.

Aici eu vă spun doar o părere personală: este clar că trebuie ca acest cost al acestei crize să fie suportat de toată lumea, trebuie să fim solidari. Ce măsuri vor fi, cum vor fi luate, dacă vor fi luate, aceasta este o decizie pe care trebuie să o ia Guvernul, nu o iau eu singur. Din punctul meu de vedere, cred că trebuie să fim solidari cu toții în acest moment, indiferent de domeniul din care provenim. Repet, este o părere personală”, a spus Cîțu.

Reamintim că în anul 2010 au fost reduse cu 25% salariile din sistemul bugetar, inclusiv din învățământ. În sistemul de Educație public lucrează peste 280.000 de cadre didactice și alte câteva zeci de mii de angajați pe posturi nedidactice și auxiliare.

Legat de salarizarea din sistemul de învățământ, pentru cadrele didactice, atât ministrul Finanțelor cât și cel al Educației au declarat că nu va suferi modificări în perioada în care cursurile sunt suspendate.

FOTO: gov.ro


1 comment
  1. Ministerul Educatiei se balbaie din 10 martie. Intreruperea scolii trebuia facuta cu trecerea in somaj tehnic a salariatilor din invatamant.Ministerul Educatiei trebuia sa gaseasca intr-o saptamana o solutie unitara pentru cel mai negru scenariu (3 luni de suspendare a scolilor). Daca se trece la activitate in online – profesorii sunt considerati la lucru, daca nu sunt in somaj tehnic.
    De asemenea, toate institutiile publice care isi reduc activitatea in aceasta perioada trebuie sa treaca o parte din angajati in somaj tehnic. In felul acesta nu trebuiesc reduse salarii ci se directioneaza resursele spre zonele active. Exact ca in privat. Nu e ok ca unii sa stea acasa cu salariile neatinse in timp ce ceilalti sa ramana fara resursele vitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sindicatele din învățământ încep protestele de stradă, etape obligatorii pentru declanșarea grevei generale, anunțată pentru finalul lunii mai. Prima pichetare are loc la Iași, pe 2 martie

Reprezentanții sindicatelor profesorilor anunță că declanșează seria de proteste premergătoare declanșării grevei generale, conform unui comunicat de presă. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) anunţă că joi, 2 martie 2023,…
Vezi articolul

Liderul sindical Marius Nistor, FSE, reacție la anunțul Guvernului: Să coboare marți în stradă, să se uite în ochii profesorilor și să le spună ce ne spun nouă. Nu stăm cu mâna întinsă, este vorba de statutul nostru, este vorba de demnitate. Când s-a ridicat o țară întreagă, de la cea mai mică școală din rural până la cele mai titrate colegii, iar tu tot nu înțelegi fenomenul, înseamnă că nu ai ce căuta acolo

Mesajul Guvernului, prin care purtătorul de cuvânt a anunțat aceleași prime pentru profesori, pe care le anunță de 4 zile, ca măsuri care să ducă la încetarea grevei generale din…
Vezi articolul

Directorii și profesorii pot lucra cu peste 200 de ore lunar mai puțin la documentele administrative: Platforma EDUS îi eliberează de birocrație și sprijină lupta împotriva abandonului școlar (P)

Școlile pot economisi până la 90 de ore lunar în gestionarea documentației SCIM și 124 de ore în gestionarea documentelor CEAC, utilizând Platforma EDUS. Această economie semnificativă de timp le…
Vezi articolul