VIDEO Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, întrebat de ce a declarat că banii pentru creșterile salariale ale profesorilor sunt prinși în buget: Nu există nicio tăiere din bugetul Ministerului Educației

Florin Citu / Foto: gov.ro

Nu există nicio tăiere din bugetul Ministerului Educației, asta a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, la briefingul de după ședința de Guvern de vineri noaptea, potrivit gov.ro. Acesta a fost răspunsul său la întrebarea de ce a declarat la alcătuirea bugetului că ar fi în buget banii necesari pentru majorarea salariilor profesorilor?

Iată răspunsul ministrului Cîțu:

Reporter: Întrebarea face referire la nota de fundamentare a rectificării bugetare, în care ar fi estimat un cost de 11 miliarde de lei pentru majorarea salariilor profesorilor, dar rectificarea la titlul ‘Cheltuieli de personal la Ministerul Educației’ are acum o scădere de 550 de milioane de lei. Întrebarea este de ce ați declarat la alcătuirea bugetului că ar fi în buget banii necesari pentru această majorare?

Florin Cîţu: “Pentru Ministerul Educației, este prima oară când nu i se taie bani de la buget. Mai mult, s-au alocat resurse suplimentare. Am spus, sunt 200 de milioane de lei pentru tablete, pentru Programul ROSE, am suplimentat și acolo fondurile, nu există nicio tăiere din bugetul Ministerului Educației”.

Vedeți întrebarea și răspunsul în video de mai jos, la minutul 14:00.

Reamintim că salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, potrivit Ministerul Educației, care a anunțat asta într-un comunicat de presă.

Ministerul de Finanțe explică în nota de fiundamentare a rectificării bugetare faptul că ar fi fost nevoie de încă 11 miliarde de lei, respectiv 1,06% din PIB pentru realizarea creșterii salariale prevăzute de Legea 153/2017. Detalii aici.

De la Titlul “Cheltuieli de personal” a fost tăiată (redistribuită) doar suma de 522,9 milioane lei.

Edupedu.ro a scris încă din 17 decembrie 2019 despre faptul că majorarea salarială programată pentru 1 septembrie nu era prinsă în bugetul pe 2020.

La acel moment, Ministrul Finanțelor a anunțat public pe 18 decembrie că “salariile profesorilor au fost incluse, atât creşterea de la 1 ianuarie cu 1/4 din diferenţa până la 2022, dar şi creşterea de la 1 septembrie care aduce salariile la grila din 2022. Este inclusă în buget ca să nu mai existe niciun fel de dezbatere în spaţiul public. Ştiu şi mulţumesc premierului pentru înţelegere. A fost o decizie pe care ministerul Finanţelor a anunţat-o ieri, deci să nu mai avem discuţia despre asta în spaţiul public”.

Calculele aceluiași minister arată că banii nu erau incluși în buget.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat la audierile din Parlament pe 18 februarie 2020: “Da, o spun clar acum, deşi am mai spus-o, salariile profesorilor vor creşte la 1 septembrie. Au crescut deja la 1 ianuarie, conform legii, şi avem prinşi banii în legea bugetului de stat pentru creşterea salariilor şi de la 1 septembrie“.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnaliști la conferința de presă din 12 august dacă s-a discutat majorarea salariilor profesorilor.

Răspunsul a fost: “Am discutat un prim draft pe care mi l-au prezentat Premierul și Ministrul Finanțelor. Ei lucrează în continuare pe aceste chestiuni și când sunt finalizate datele, le vor prezenta public”.

Foto: gov.ro

Exit mobile version