Nu există nicio tăiere din bugetul Ministerului Educației, asta a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, la briefingul de după ședința de Guvern de vineri noaptea, potrivit gov.ro. Acesta a fost răspunsul său la întrebarea de ce a declarat la alcătuirea bugetului că ar fi în buget banii necesari pentru majorarea salariilor profesorilor?
Iată răspunsul ministrului Cîțu:
Reporter: Întrebarea face referire la nota de fundamentare a rectificării bugetare, în care ar fi estimat un cost de 11 miliarde de lei pentru majorarea salariilor profesorilor, dar rectificarea la titlul ‘Cheltuieli de personal la Ministerul Educației’ are acum o scădere de 550 de milioane de lei. Întrebarea este de ce ați declarat la alcătuirea bugetului că ar fi în buget banii necesari pentru această majorare?
Florin Cîţu: “Pentru Ministerul Educației, este prima oară când nu i se taie bani de la buget. Mai mult, s-au alocat resurse suplimentare. Am spus, sunt 200 de milioane de lei pentru tablete, pentru Programul ROSE, am suplimentat și acolo fondurile, nu există nicio tăiere din bugetul Ministerului Educației”.
Vedeți întrebarea și răspunsul în video de mai jos, la minutul 14:00.
Reamintim că salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, potrivit Ministerul Educației, care a anunțat asta într-un comunicat de presă.
Ministerul de Finanțe explică în nota de fiundamentare a rectificării bugetare faptul că ar fi fost nevoie de încă 11 miliarde de lei, respectiv 1,06% din PIB pentru realizarea creșterii salariale prevăzute de Legea 153/2017. Detalii aici.
De la Titlul “Cheltuieli de personal” a fost tăiată (redistribuită) doar suma de 522,9 milioane lei.
Edupedu.ro a scris încă din 17 decembrie 2019 despre faptul că majorarea salarială programată pentru 1 septembrie nu era prinsă în bugetul pe 2020.
La acel moment, Ministrul Finanțelor a anunțat public pe 18 decembrie că “salariile profesorilor au fost incluse, atât creşterea de la 1 ianuarie cu 1/4 din diferenţa până la 2022, dar şi creşterea de la 1 septembrie care aduce salariile la grila din 2022. Este inclusă în buget ca să nu mai existe niciun fel de dezbatere în spaţiul public. Ştiu şi mulţumesc premierului pentru înţelegere. A fost o decizie pe care ministerul Finanţelor a anunţat-o ieri, deci să nu mai avem discuţia despre asta în spaţiul public”.
Calculele aceluiași minister arată că banii nu erau incluși în buget.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat la audierile din Parlament pe 18 februarie 2020: “Da, o spun clar acum, deşi am mai spus-o, salariile profesorilor vor creşte la 1 septembrie. Au crescut deja la 1 ianuarie, conform legii, şi avem prinşi banii în legea bugetului de stat pentru creşterea salariilor şi de la 1 septembrie“.
Reamintim că președintele Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnaliști la conferința de presă din 12 august dacă s-a discutat majorarea salariilor profesorilor.
Răspunsul a fost: “Am discutat un prim draft pe care mi l-au prezentat Premierul și Ministrul Finanțelor. Ei lucrează în continuare pe aceste chestiuni și când sunt finalizate datele, le vor prezenta public”.
Foto: gov.ro
14 comments
La privat criteriile sunt foarte clare. Și aici mă refer la industrie, unde firmele au cate 2000-3000 de angajați, și nu la magazinele din mall-uri, la care va referiți dumneavoastră. Și sa fin sinceri, la catedra se preferă ca elevii să meargă pe pregătire și nu pe studiul in clasa, ceea ce arată criteriul clar al celor de la catedra. Sunt clase cu 40 de elevi doar pt că se știe că invatatorul este foarte bun. Sunt clase la care se știe ce sumă trebuie pusa la bătaie pt cadouri acordate catedrei pt ca lucrurile să meargă bine. Iar în situații de criza, că cea de acum, in general suferă cei de la privat, de-a valma. Eu de ani de zile sper ca învățământul de la noi va intra pe un făgaș normal. Dar nu cred că voi vedea asta in timpul vieții mele. Dar sper ca măcar cei trei copii ai mei să prindă asta, normal prin nepoti. Dar sunt de acord cu dumneavoastră, clasa politica de la noi este de o nesimțire crasă.
Suntem luați de fraieri!
Atâta impertinență nu am văzut niciodată!
Nu poate spune că i-a modificat cineva bugetul ca doar ,,penele” l-au aprobat prin Asumarea răspunderii.
Nu e o problema sa gresesti sau sa actualizezi prin rectificare dar sa continui sa minți așa arată ca nu exista nicio urmă de morală la acesti ,, aventurieri politici”
Nu e bine, domnule Ciprian! La privat, lucrati de-a valma, oameni care au trecut sau nu prin scoala, fara criterii clare (uneori, sunt suficiente doar privirile tandre adresate patronului), in invatamant, mai ales la catedra, sunt lucruri extrem de clare de care se tine seama- nu numai in Romania (cum, probabil, crezi dta), ci in toata lumea asta, care pune pret pe carte…. Nu mai cautati comparatii de salarii, acolo unde nu e cazul. Nu va place mutra patronului dvstra, ok, treceti la stat, faceti o facultate , dati o suta de examene si…catedra va asteapta!
Intamplarea face sa fi lucrat in invatamant(profesor). De vreo 17 ani lucrez la privat. Nu incape comparatie intre criteriile de performanta de la privat (clare, transparente, masurabile si legate de productivitate) si cele din jnvatamant (care nu au nicio legatura cu viata reala, pentru care scoala pregateste copilul, cica). La fel cum nu incape comparatie intre pregatirea pentru profesie la privat (clara si cu aplicabilitate imediata; actualizata la cerintele pietei muncii), respectiv cea pentru stat (unde faptul ca ai facut o facultate de filologie nu te face si potrivit pentru catedra;nu iau in discutie pedagogia, total rupta de metodele actuale si de tratarea individului ca persoana cu idei, creativa si apta de gandire critica). Ceea ce ma face sa cred ca va este bine in confortul de la stat. Si ca nu ati rezista nici doua saptamani la privat, unde chiar trebuie sa munciti productiv pentru salariu. Nemaivorbind de faptul ca eu va platesc salariul dvs, pt ca dvs sa fiti incompetent. Daca eu sunt incompetenta, sunt concediata. Daca dvs sunteti incompetent, va luati gradul 1 si lanceziti la catedra. Mai iesiti din bula asta si cascati ochii la realitatea inconjuratoare! Veti afla lucruri interesante!
300 de milioane au fost alocate firmei particulare Blue Air.
Ce aveți de spus despre asta domnule Câțu-mâtu?
Doamna ministru Plexiglas a mintit in februarie, conform informatiilor din articol. Nu are nimic de spus acum?
In trecut da, așa este, învățământul a dat cei mai buni oameni. Dar acum îi dă pregătirea făcută de elevi în afara învățământului. Asta v-o spun cu părere de rău. Putini oameni din învățământ mai sunt dedicați pt crea ce fac
Se poate oare denumi oare “Deturnare de fonduri?”. Iei banii de la salarii ca sa acoperi cumpararea de calculatoare pentru programul Rose, sa finantezi cercetarea si invatamantul superior! Adica fraierii de profesori din preuniversitar platesc din buzunarul propriu proiectele voastre!
Destept, nu?
Sindicatele, taras pe burta!
Eu zic că e bine așa cum e. La privat au fost dați oameni afară, nu s-au mai făcut măririle salariale, s-a lucrat cu 75%. La stat nu s-au întâmplat aceste lucruri. Și nu statul aduce banii la buget. Daca totul este bine, din ianuarie o să aveți banii. La privat încă nu se știe dacă vom primi ceva și la anul, pentru că mediul privat nu-și revine așa ușor după o criza.
E bine și nu e bine, Ciprian. Mai întâi că pe parcursul anului au tot dat asigurări că sunt bani pentru mărire de salarii. Deci au mințit. Apoi nu știu cum se face că mereu sunt bani de măriri salariale substanțiale pentru medici, judecători, polițiști, jandarmi etc. iar pentru învățământ doar firimituri sau nici măcar. Cat despre comparația cu mediul privat, mediul privat exista datorita… invatamantului. Cei mai buni angajați din mediul privat sunt produsul învățământului. La fel cum cei mai buni oameni de la stat sunt produsul învățământului.
Da, sigur……….de ce unii bogati si altii saraci, mai bine saraci cu totii…. Corect? Nu sunt bani? Uitati aici bani: Pensiile Speciale ale parlamentarilor si ale altor “speciali”, 2 MILIARDE DE EURO in fiecare AN.
Ca să înţelegeţi cât de scandaloasă este situaţia, comparaţi bugetul pensiilor speciale (circa 9 miliarde de lei) cu întreg bugetul pentru Educaţie (30 de miliarde, din care 20 de miliarde doar salariile). Rezultă că “specialii” înghit cât toată Educaţia minus salariile.
Costul unui kilometru de autostradă în Austria (una dintre cele mai scumpe ţări din Europa, şi cu teren destul de dificil) este de circa 12 milioane de euro per kilometru. Cu cele 2,1 miliarde de euro care se duc pe an în buzunarele “specialilor”, s-ar putea construi în România, în fiecare an, 175 de kilometri de autostradă. În zece ani, România ar avea aproape 2000 de kilometri noi de autostradă.
Alta comparatie: Polonia a cumparat in 2014 cu 665 milioane de euro 20 de trenuri de mare viteza cu 7 vagoane fiecare si cu o capacitate de transport de maximum 407 pasageri. Trenurile pot atinge 250 km pe ora. Cu 2 miliarde se pot cumpara 60 de astfel de trenuri cu un total de 420 de vagoane. Cautati pe google sau youtube: poland intercity pendolino.
Ganditi-va ca numai rebilitarea caii ferate de la Bucuresti la Constanta a costat 1 MILIARD de euro, lucrarea fiind supraevaluata oricum.
Avem peste 3200 de administatii locale (primarii), de 3 ori mai multe decat ar fi trebuit sa avem, dar foarte putine se pot autosustine, iar salariile lor sunt duble sau aproape duble fata de ale profesorilor.
Ca sa nu mai vorbim de alte institutii bugetare inutile ce ar putea sa dispara cu usurinta daca s-ar face mai intai debirocratizarea si apoi informatizarea sistemelor. Numai ca neamurile si pilele politicienilor unde ar mai lucra? Si pe un salariu de cel putin 2 sau 3 ori ale unui profesor.
Plus ca sunt o gramada de “speciali” care sunt pensionati pe la 45-50 de ani si au pensii mari, iar in locul lor vin alti viitori “speciali” care sunt platiti si ei cu salariu mare. Deci statul isi permite sa pensioneze pe cineva la aceasta varsta si sa il intretina cu pensie mare pana la adanci batraneti si sa angajaze pe altcineva in locul lui, tot cu salariu mare, adica cheltuiala dubla, cel putin. Si nu, nu vorbim aici de militari care au luptat in teatre de operatiuni si nici de sportivi.
Ar mai fi si alte surse, deci bani sunt, dar sunt administrati prost.
Ce le reprosez privatilor e faptul ca nu au pus bani deoparte pentru zile negre.Atat.Se laudau cu obiecte si viata de lux si cand a venit criza s-au dat loviti.Horecarii mergeau in Grecia inca din anii 90.Stiu bugetari care, in25 de ani de invatamant ,au fost de patru ori la Mamaia sat si o data la Eforie.In 25 de ani de munca.Si acum li se cer fapte de vitejie.
Nu tăierea banilor e problema, ci disprețul arătat educatorilor. Pe furiş, noaptea, cu 12 ore înaintea deciziei, precum şi folosirea cuvântului cârciumă, este incalificabil.
Vrajeli.
Puneti toate documentele la vedere pentru transparență totală și drept dovadă că spuneți adevărul!