Ministrul familiei Gabriela Firea anunță că extinde în toată țara programul de decontare a fertilizărilor in vitro, lansat când era primar al Capitalei

1.392 de vizualizări
Cursuri online de puericultură
Foto: Pixabay.com
Proiectul național privind decontarea procedurilor de fertilizare in vitro pornește de la subprogramul Ministerului Sănătății și de la programul aplicat în București în ultimii 4 ani, scrie ministrul familiei, Gabriela Firea, într-o postare pe Facebook.

Proiectul pe care l-a lansat ministrul familiei si tineretului, Gabriela Firea, la nivelul Capitalei, când era primar, privind decontarea FIV, “O șansă pentru cuplurile infertile” va fi extins la nivel naţional. Ea a avut astăzi o discuţie cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Ministerul sănătății are deja de câțiva ani un program de decontare pentru astfel de proceduri in vitro, însă statul plătește o singură procedură și doar suma de 6.000 de lei. În 2020, pentru aproape jumătate dintre cuplurile infertile care au aplicat, procedura a fost un succes, potrivit datele ministerului sănătății.

Cine poate beneficia de Programul comun al Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, în colaborare cu Ministerul Sănătății
  • Se vor putea înscrie femei cu vârsta între 20 și 45 de ani.
  • Se decontează câte proceduri sunt recomandate de către medicii specialiști.
  • Cuplurile care aplică pot fi persoane căsătorite sau necăsătorite.
  • Se pot înscrie pentru decontarea FIV și femei singure.
  • Suma maximă decontată va fi de 4500 de euro. Aceasta include atât tratamentele necesare înainte și după FIV, plus toate analizele de care este nevoie în perioada respectivă de monitorizare.
  • Pacientele si partenerii lor vor beneficia de zile libere atât în ziua de recoltare, cât și pentru embrio-transfer.
  • Se legalizează și la noi transplantul de material genetic, de la donatori, pentru cuplurile care nu mai au rezervă.

În curând, proiectul pentru creșterea natalității în România va fi publicat pe site-ul ministerului si urmează o serie de consultări cu societatea civilă, pe marginea acestui proiect, anunță ministrul Gabriela Firea. Cei interesați să aducă îmbunătățiri pot trimite sugestii la adresa relatiipublice@mfamilie.gov.ro.

În Parlament, deputata USR Cristina Rizea a depus luna trecută un proiect de lege similar pentru decontarea procedurilor de fertilizare in vitro.

Citește și: Proiect de lege pentru decontarea procedurilor de fertilizare in vitro, depus în Parlament

2 comments
  1. Buna ziua, apreciez proiectul dvs. este de mare ajutor persoanelor care vor sa devina părinți. Nota 10
    Va rog sa elaborati un proiect si pentru părinții iresponsabili care nu au scoala, nu sunt capabili sa se intretina nici pe iei sunt si alcoolici sau cu probleme psihice, sunt si agresivi, locuiesc in conditii mizere dar li se permite sa faca cat mai mulți copii deși ii tin nemâncați si neingrijiti. Va rog sa faceți ceva pt acești copiii si sa impuneți cateva reguli de bun simț si minime pt viitori părinți. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din județele Botoșani și Iași revin în școli miercuri, 10 ianuarie, după ce cursurile au fost suspendate din cauza zăpezii, anunță inspectoratele școlare / Orele vor fi recuperate după cum decide fiecare școală

Elevii din județele Botoșani și Iași revin în școli miercuri, 10 ianuarie, după ce vremea rea din țară a afectat aceste zone și a provocat suspendarea cursurilor, anunță inspectoratele școlare…
Vezi articolul

DEZBATERE Ce șanse are noul plan de acțiune pentru siguranța în școli să îi scape pe tineri de consumul de droguri: “Este un cadru foarte general care, în lipsa unor acțiuni concrete, se va transforma într-o simplă hârtie”, spun specialiștii

Mai mulți specialiști în problema consumului de droguri au comentat pentru G4Media noul Plan naţional privind siguranţa şcolară, combaterea traficului şi consumului de droguri și prevenirea cazurilor de bullying, publicat marți…
Vezi articolul