Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că este foarte important ca, alături de competenţele digitale, să fie susţinute şi competenţele de comunicare în limbi străine, subliniind că își dorește o a doua probă de limbă străină la BAC, scrie Agerpres.
“Deschiderea şcolii româneşti către plurilingivism este foarte puternică, dar sunt lucruri de făcut pentru ca această competenţă de comunicare în limbi străine să fie din ce în ce mai la îndemâna absolvenţilor de învăţământ preuniversitar pentru a se putea valoriza în dezvoltarea lor personală şi profesională”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu, prezent la primul Forum franco-român al Educaţiei.
El a sugerat că și-ar dori ca până în 2027, absolvenții de liceu să poată da la BAC o probă și la o a doua limbă străină.
“Este foarte important, alături de competenţele digitale, să susţinem aceste competenţe de comunicare în limbi străine şi aceste lucru se va face exact în acest moment în care lucrăm la pachetul legislativ pentru operaţionalizarea Proiectului ‘România Educată’ şi vom vedea în ce măsură putem să introducem aceste competenţe pentru cea de-a doua limbă încă înainte de primul bacalaureat care ar putea să se organizeze începând cu anul 2027 dacă pachetul legislativ va intra în vigoare începând cu septembrie 2023”, a afirmat ministrul Educaţiei.
În România 2,2 milioane de elevi studiază limba engleză, 1,2 milioane de elevi învață limba franceză, iar aproape 200.000 de elevi, germana.
“Avem un număr foarte important de elevi care învaţă spaniola şi italiana”, a mai spus ministrul.
Informații de context
Primul Forum franco-român al educației are loc între 9 -10 mai 2022, organizat de Institutul Francez din România – Ambasada Franței în România în parteneriat bilateral cu Ministerul Educației din România.
Temele abordate în cadrul conferințelor și atelierelor:
- prioritățile în educație
- învățământul profesional și tehnic
- predarea limbii franceze cu obiectiv specific
- predarea istoriei Holocaustului.
Evenimentul se adresează profesorilor, directorilor unităților de învățământ, inspectorilor și experților din domeniul educației, cadrelor de coordonare din instituții de învățământ/educație, coodonatori de proiecte și programe în domeniul educației.
De amintit, țara noastră este parte din Organizația Internațională a Francofoniei și conduce de 5 ani AUF (Agenția Universitară a Francofonie). Ales, în mai 2017, în funcția de Președinte al Agenției Universitare a Francofoniei pentru un mandat de patru ani, Sorin Cîmpeanu, în prezent ministrul român al Educației, a fost reales în această funcție la 24 septembrie 2021, pentru un nou mandat de patru ani. AUF este partener al Olimpiadei, alături de Organizațiai Internațională a Francofoniei și Ambasada Franței în România.