Ministrul Educației susține că a ridicat în Guvern problema facturilor mari ale școlilor, care pot pune în pericol procesul de învățământ și citează din premierul Franței: „Printre măsurile guvernamentale, cel mai dramatic lucru este închiderea școlilor”

685 de vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
„Printre măsurile guvernamentale, cel mai dramatic lucru este închiderea școlilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24, citându-l pe premierul Franței, Jean Castex, în legătură cu problema facturilor mari la utilități pentru unitățile de învățământ.

Cîmpeanu susține că a atras atenția asupra acestei probleme în guvern.

Sorin Cîmpeanu: Am atras atenția asupra acestui lucru și în ședința de Guvern trebuie privită cu prioritate școlile, spitalele și universitățile. Există într-adevăr riscuri de funcționare dificilă din cauza unor costuri foarte mari ale utilităților. Am dat un exemplu al unei universități în care costurile cu utilitățile erau trei la sută din buget iar acum au ajuns să fie 15 la sută din buget. Soluția este clară, plafonarea și verificarea corectitudinii facturilor din perspectiva îndeplinirii tuturor condițiilor legale. Acest lucru trebuie să-l facă și primăriile în ceea ce privește școlile din sistemul de învățământ preuniversitar. Există o regulă de plafonare, înțeleg că ea va fi clarificată la nivelul Guvernului mai bine, există de asemenea și o hotărâre de guvern care este pe circuitul de avizare, pentru creșterea costului standard per elev, destinat cheltuielilor materiale, însă aceste creșteri, deși sunt importante, sunt mici în raport cu ceea ce înțeleg că înseamnă creșterea costului la energie electrică.

Moderator: Recomandarea dumneavoastră care ar fi în cazul în care școlile rămân fără căldură?

Sorin Cîmpeanu: Varianta este să meargă la școală și să fie condiții optime pentru derularea procesului de învățământ. Foarte clar. O să redau ceea ce spunea premierul Franței în urmă cu câteva zile – „printre măsurile guvernamentale, cel mai dramatic lucru este închiderea școlilor”. Din orice motiv.”

Prețurile uriașe de la gaze închid fizic școlile, susține primăria Giurgiu, unde peste 6.000 de elevi au început online luni. Inspectorul Școlar General a declarat că „au venit la școli pentru trei săptămâni facturi de 220-230 de milioane, sunt imense”.

Articol în curs de actualizare

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Hai, mah, pe bune? Se inchid 2 mari combinate din cauza asta si nu le pasa si credeti ca nu mai pot ei de scoli pentru care oricum au o ura fatisa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rafila: S-a folosit acest pretext, că deschiderea școlilor duce la creșterea numărului de cazuri / Studiile arată că nu influențează semnificativ evoluția epidemiei / Sănătatea mintală a copiilor nu a fost pusă niciodată în balanță

Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), spune că afirmațiile de tipul „deschiderea școlilor duce la creșterea numărului de cazuri de COVID-19” nu sunt altceva…
Vezi articolul

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, bagatelizează acuzațiile de plagiat la adresa șefului său de partid și de Guvern, Nicolae Ciucă: „Nu am stat niciodată de vorbă” cu premierul pe subiect, „ pentru că nu m-a interesat pe mine și se pare că nici pe domnia sa” / Nu vreau să amestec poziția de membru al Guvernului, cu ceea ce am de făcut pentru implementarea legilor România educată

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu bagatelizează discuția despre acuzațiile de plagiat aduse la adresa șefului său de cabinet și de partid, premierul Nicolae Ciucă. Într-un interviu pentru Digi24, la emisiunea „În…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor atrage atenția asupra faptului că elevii care învață în liceele care organizează exclusiv învățământ tehnologic nu își pot alege un reprezentat în Consiliile de administrație, potrivit proiectului Ministerului Educației

Consiliul Național al Elevilor semnalează că, “elevii care studiază în licee care organizează exclusiv învățământ tehnologic nu își pot alege un reprezentant în consiliile de administrație”, potrivit proiectului de metodologie-cadru…
Vezi articolul

Elena Lasconi, președintele USR și candidatul formațiunii la prezidențiale: Vreau o reformă a întregului sistem de educație. Deciziile să nu mai fie luate la minister, la București, sau la inspectorate, ci la școală, consiliile de administrație să decidă asupra modului de predare

Într-o scurtă declarație pentru Edupedu.ro, Elena Lasconi, noul președinte al USR și candidatul desemnat pentru alegerile prezidențiale din toamnă, a vorbit despre viziunea sa asupra educației din România și nevoia…
Vezi articolul