Ligia Deca a fost întrebată, în prima sa conferință de presă în calitate de ministru al Educației, ce soluții are pentru ca elevii să nu mai învețe în 3 schimburi. Ea a răspuns că acest sistem de învățare sau micșorarea orelor (n. red. pentru ca toți elevii să poată învăța în 3 schimburi) nu duc “la o calitate în actul educațional”. De precizat, ISMB nu a prezentat anul acesta, în raportul privind starea învățământului din București, care sunt școlile unde se predă în 3 schimburi din cauza supraaglomerării, dar, potrivit Primăriei sectorului 1, în acest sector nicio școală nu mai are această problemă.
- Din declarațiile prefectului Capitalei, Toni Greblă, înainte de începerea anului școlar, anul acesta sunt 13-15 școli bucureștene în situația de a pregăti funcționarea în 3 schimburi, în timp ce, în 2019, datele ISMB indicau 12 școli în această situație, iar în 2020-2021 erau 13 școli în această situație. Precizăm că Edupedu.ro a solicitat ISMB să identifice școlile unde se învață în 3 schimburi, dar nu am primit nici un răspuns.
- Edupedu.ro a scris luna trecută că, la Liceul „Ioan Petruș” din Otopeni, județul Ilfov, sălile de clasă sunt supraaglomerate, sunt aproape 100 de elevi pe clasă, se învață în 3 schimburi cu orar variabil, orele și pauzele sunt micșorate, iar unii copii de 10 ani termină cursurile la 8 seara. – Mai multe detalii aici
Inspectoratul școlar București nu a anunțat anul acesta câte școli învață în 3 schimburi. De obicei, informația apare în raportul anual privind starea învățământului din București, dar în documentul de anul acesta (n. red. care încă nu a fost publicat pe pagina ISMB, dar a fost obținut de Edupedu.ro) nu se mai face nicio referire la școlile cu număr mare de elevi: nici câte sunt și nici care sunt acestea. Știm însă că, în sectorul 1, nu mai există nicio școală care să învețe în 3 schimburi, potrivit unui anunț făcut de primăria de sector.
O soluție ar fi “consorțiile școlare cu școli din vecinătate”
Întrebată, în conferința de presă pe care a susținut-o joi, despre ce soluții are pentru ca elevii să nu mai învețe în 3 schimburi, Ligia Deca a spus că o soluție ar fi ca școlile din vecinătate să se organizeze în consorții școlare.
“Practica învățării în trei schimburi nu este una care să ducă la calitate în actul educațional, nici micșorarea orelor la 35 de minute sau la 40. Cred că trebuie să operaționalizăm prevederile legale pentru crearea unor consorții școlare cu școli din vecinătate în așa fel încât să nu mai avem școli care să învețe în 3 schimburi”, a precizat ministrul Educației. Ligia Deca nu a dat mai multe explicații în acest sens.
Amintim că fostul ministrul al Educației, Sorin Cîmpeanu, susținea la început de an școlar că a dorit să introducă în proiectul legii educației o interdicție ca școlile să organizeze cursuri în mai multe schimburi, însă lăsa de înțeles că acest lucru nu s-a întâmplat din cauza opoziției profesorilor și părinților. “M-am lovit de realitate: nu vor”, a spus el în august la o conferință organizată de PNL, la Brașov.
Consorțiile școlare sunt reglementate printr-un ordin de ministru din 2011
Ordinul nr. 5488/2011 privind aprobarea Regulamentului-cadru pentru organizarea şi funcţionarea consorţiilor şcolare menționează la art 5: “Consorţiile şcolare se înfiinţează între două sau mai multe unităţi de învăţământ preuniversitar, de stat ori particulare autorizate/acreditate, în baza unui contract de parteneriat, conform modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul regulament-cadru.”
Iar la art. 10, “La constituirea consorţiului şcolar, unităţile de învăţământ preuniversitar vor avea în vedere posibilitatea de a derula activităţi comune ale elevilor şi cadrelor didactice. În acest sens vor fi analizate condiţiile de acces între unităţile de învăţământ preuniversitar, distanţa dintre unităţile de învăţământ, căile de acces, existenţa mijloacelor de transport în comun şi a transportului şcolar”.
1 comment
>>Cred că trebuie să operaționalizăm prevederile legale
Acest teoretician de exceptie, expert in limbaj de lemn, doctor de Luxembourg cu 14 interviuri semi-structurate, expert internationalizat in comparatii de documente, daca a gasit o solutie de ce nu face nimic?
S-a lovit si dansa de realitate precum traktoristul suspect de plagiat (sic!).