BREAKING Cîmpeanu: În toate localitățile cu rata de infectare sub 3 la mie, indiferent de rata de vaccinare a personalului din învățământ, școlile și grădinițele vor fi deschise cu prezență fizică de luni – azi sunt 1.724 de localități sub acest prag

59.850 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
În toate localitățile cu rata de infectare sub 3 la mie, indiferent de rata de vaccinare a personalului din învățământ, școlile și grădinițele vor fi deschise cu prezență fizică de luni, după ce va fi modificat ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației, a anunțat Sorin Cîmpeanu într-o conferință de presă de la sediul ministerului.

Noile reguli de funcționare a școlilor, care vor fi valabile de săptămâna viitoare, urmează să fie publicate în Monitorul Oficial. Ziua de referință pentru rata de infectare este ziua de vineri, pentru săptămâna următoare, a mai spus ministrul.

Declarațiile ministrului Sorin Cîmpeanu:

“Având în vedere nivelul foarte ridicat de interes, justificat, pentru modul în care vor putea funcționa școlile, începând de săptămâna viitoare, în urma consultărilor detaliate pe care le-am avut între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, vă pot spune următoarele lucruri valabile pentru acest moment, stadiul pentru acest moment.

Este în curs de pregătire o Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin care Ministerele Sănătății și Educației sunt abilitate să dea un ordin comun, în sensul în care sunt deschise activitățile în grădinițe și școli în localitățile care sunt sub rata de infectare de trei la mie, indiferent de rata de vaccinare a personalului din învățământ.

Vă aduc la cunoștință că, astăzi, 1.724 de localități din România au rata de infectare de sub trei la mie. La nivel național, rata de infectare este astăzi 4,36 la mie. În București, de exemplu, este de 4,76 la mie și sunt 18 județe care în ansamblul lor au rata de infectare mai mică de trei la mie.

Practic, în mai bine de jumătate din teritoriul țării rata de infectare este sub acest prag de trei la mie. De luni, în aceste localități toți copiii din grădiniță și elevii vor putea merge cu prezența fizică fără a ne mai raporta la rata de vaccinare din unitățile de învățământ.

Fiind convins că, în această seară, vom adopta hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care vom decupla rata de vaccinare de modul de funcționare în școlile și grădinițele unde avem și trei la mie rata de infectare, avem și o serie de prevederi care vor completa ordinul comun:

Completările vizează modalitatea de testare. Este vorba de precizări cu privire la protocolul care se aplică în cazul elevilor care vor fi depistați pozitiv în urma testării. Practic, dacă testul de salivă este pozitiv și se face testul PCR, elevul aduce rezultatul negativ al testului PCR și poate continua cu prezență fizică. Dacă nu se face testul sau dacă testul PCR confirmă rezultatul testului de salivă, elevul va rămâne la domiciliu vreme de 14 zile.

Avem nevoie de o serie de completări în procedura care va fi elaborată de către Ministerul Sănătății. A fost deja elaborată o instrucțiune și este nevoie de completări la această procedură pentru care Comitetul Național pentru Situații de Urgență a abilitat Ministerul Sănătății. Deci procedura este în sarcina Ministerului Sănătății, conform Hotărârii CNSU numărul 102, articolul 2.

O prevedere foarte importantă este următoarea: la decizia școlii, testele vor putea fi administrate la domiciliu, de către părinți sau sub supravegherea părinților sau a reprezentanților legali ori în școală. Atunci când există dorința colegilor cadre didactice pentru a fi administrate în școală, este nevoie și de acordul părinților. Acordul părinților va fi exprimat într-un formular pentru care am agreat că va fi elaborat de către Ministerul Sănătății.

Rezultatul va putea fi trimis dirigintelui, în scris sau prin e-mail sau învățătorului sau persoanei desemnate în școală. Este foarte posibil, pentru a acoperi toate situațiile, ca în ziua de vineri fiecărui elev sau copil de grădiniță să i se pună la dispoziție două teste pentru săptămâna viitoare, dacă părinții decid să le facă acasă evident că nu e nevoie de acordul părinților, pentru că ei înșiși le administrează. Dacă profesorii în școală, prin decizia Consiliului de Administrație, consideră că administrarea poate fi organizată în școală, copilul va merge cu cele două teste sau cu testul de luni și testul de joi pentru a fi administrat în școală și supravegherea cadrelor didactice. Oricum testele vor fi la copii.

Chiar dacă școala are capacitatea și disponibilitatea de a face testele, dar părintele nu-și exprimă acordul să fie testat, testele oricum vor fi la copii acasă și își pot face aceste teste acasă. Fac un apel la responsabilitatea părinților pentru a comunica în timp și corect rezultatele acestor teste, în beneficiul sănătății propriilor copii și a sănătății întregului colectiv în care intră acești copii.

Tocmai aceasta este ideea descentralizării, la latitudinea fiecărei școli, pentru că sunt profesori care au dorit să se implice în testare, după cum ați văzut foarte bine sunt și școli care consideră că nu au pregătirea necesară să se implice și că nu își pot asuma această responsabilitate. Lucrurile fiind cunoscute la nivelul fiecărei școli, școala decide prin Consiliul de administrație dacă există disponibilitate pentru testarea în școală.”

Sesiune de întrebări și precizări:

Întrebare: Cine va pune la dispoziția școlilor sacii necesari, coșurile de gunoi și toate cele necesare?

Cîmpeanu: Vor fi saci la nivelul tuturor școlilor. Un lucru foarte important. Pentru acele școli care vor decide că există disponibilitate a personalului și există condiții pentru administrarea testelor în școală, fac apel pe bază de voluntariat la colegi, îndeosebi din universitățile de medicină și farmacie și la universitățile care au în structura lor facultăți de medicină, deci la colegii din mediul universitar care au competențe medicale și care pot sprijini personalul din învățământul preuniversitar, care și-a declarat disponibilitatea de implicare în acest proces de testare. Vor putea fi sprijiniți pe bază de voluntariat pentru efectuarea unui instructaj minim.

Întrebare: Am văzut în procedura deja elaborată că aceste teste sunt colectate separat, în coșuri separate și intră în regimul deșeurilor medicale. Deci, există astfel de coșuri în fiecare școală?

Cîmpeanu: Vor fi coșuri în fiecare școală.”

  • Întrebat despre amenințarea Sindicatelor cu proteste, Sorin Cîmpeanu a răspuns următoarele: „Testarea nu este o obligativitate, dar îmi place să cred că înțelegem cu toții că testarea pe bază de salivă este o modalitate prin care putem contribui la siguranța sanitară în școli. Testarea nemaifiind obligatorie, nemaifiind obligatoriu de administrat de către cadrele didactice, probabil că va exista o repoziționare.
  • Testarea nu este obligatorie, dar îmi place să cred că sunt majoritari aceia care înțeleg că testarea este importantă. Fac un apel la responsabilitatea părinților în acest fel – responsabilitatea față de propriii copii. Nu văd de ce un părinte nu ar dori să-și testeze copilul pentru a asigura că este în bună stare de sănătate. Eu personal nu înțeleg, nu pot să intru pe această cale pentru că este din logica mea”.

Legat de procedura de livrare a testelor în școli, Cîmpeanu a declarat următoarele: „Doctorul Raed Arafat m-a asigurat că în termen de 24 de ore de când – pe baza semnării contractelor subsecvente, și au fost semnate, vor primi aceste teste – ele vor ajunge în fiecare școală prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică, și, cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, în 24 de ore de când furnizorii vor livra aceste teste.

Întrebare: “Cum vedeți faptul că vine încă o zi de vacanță, după toată această perioadă în care elevii ba au fost la școală, ba nu au fost la școală?

Răspuns: “Dacă va fi o decizie a Guvernului, există o propunere care să facă obiectul unei hotărâri de Guvern în acest sens, atunci când este decizia Guvernului o respectăm. Sunt convins că mulți actori din sistemul de educație o vor saluta.”

Articol în curs de actualizare


1 comment
  1. Felicitări domnule Cimpeanu.
    Era și timpul să luați atitudine față de ordinele venite de la Iohannis.
    Era bine daca se păstra ordinul inițial din 31 august. Se evitau vacante inutile și trecerea în online in mediul rural.
    Măcar este bine că s-a revenit la prezenta fizică în funcție de incidenta.
    Sper că părinții vor înțelege să fie responsabili și să-și testeze copiii acasă.
    Vă mulțumesc pentru poziția dumneavoastră fata de ceilalți decidenți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scrisoare deschisă către Parlament, Guvern și Președinte, semnată de peste 70 de ONG-uri, care solicită: „Respectarea dreptului la viață și sănătate al copiilor, prin inițierea și implementarea unor măsuri urgente”

Peste 70 de organizații din domeniile social, educație, sănătate, ocupare, locuire solicită printr-o scrisoare deschisă Guvernului României, Parlamentului României și Administrației Prezidențiale să fie consultate în mod real în procesul…
Vezi articolul

DOCUMENT Ghidul siguranței pe internet ce poate fi folosit de profesorii de la gimnaziu și liceu la orele de dirigenție sau în activități extrașcolare, lansat de Organizaţia Salvaţi Copiii România / Conține idei de activități la clasă și pentru ședințele cu părinții

Organizația Salvați Copiii a lansat Ghidul Siguranței pe internet ce poate fi accesat de profesori, părinți și elevi. Documentul conține informații pentru profesori cum pot folosi internetul pentru a le…
Vezi articolul

Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare și grădiniță 2020, precum și cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate

“Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, înscrierea la grădiniță, calendarul privind mobilitatea cadrelor didactice vor fi decalate și anunțate imediat ce va fi stabilită data reînceperii cursurilor”, a anunțat ministrul…
Vezi articolul