NextEd Teach: Learn | Create | Display este o conferință națională dedicată profesorilor din învățământul preuniversitar, care își propune să le ofere acestora metode moderne de predare și instrumente digitale inovatoare pentru a transforma experiența didactică. Sub conceptul L.C.D. – Learn, Create, Display, conferința pune accent pe integrarea tehnologiei în educație, care să însemne pentru elevi și profesori învățare activă, creație digitală și expunerea rezultatelor într-un mod inovator, interactiv.
- Vă puteți înscrie la Conferința națională pentru profesori NextEd Teach: Learn | Create | Display din 28 martie 2025 folosind formularul: https://forms.gle/9HgWfgydAfsfrFmA8
Organizată de Edupedu.ro, cu sprijinul Nextlab.tech și Samsung Electronics România, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Academia de Studii Economice din București, conferința va aduce împreună profesori, directori de școli, inspectori, factori de decizie din educație, experți în tehnologii educaționale și reprezentanți ai companiilor din domeniu, creând o platformă de schimb de idei și bune practici. Evenimentul va include prezentări inspiraționale, sesiuni practice și demonstrații live, oferind participanților strategii concrete și soluții digitale pentru o predare modernă.
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, va fi prezent la eveniment și va vorbi profesorilor și participanților despre viziunea sa și a instituției pe care o conduce despre modernizarea metodelor de predare și despre folosirea instrumentelor digitale în procesul de predare-învățare-evaluare.
Tema este una actuală și în același timp fundamentală. Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat recent că problema nu sunt conținuturile sau programele, ci metodele de predare. A subliniat constant importanța unui sistem educațional adaptat nevoilor elevilor și profesorilor, menționând că:
„O temă fundamentală pentru a-i ţine pe copii în şcoală este, de exemplu, şi la nivel de gimnaziu, ceea ce încercăm să facem la nivel de liceu, şi anume discipline relevante, să nu-i transformăm în hamalii propriilor discipline şi propriilor ore, conţinuturi aerisite şi atractive, manuale relevante, metode de predare stimulative. Atunci îi ţii pe copii în clase şi, treptat, se schimbă rolul pe care-l are profesorul în societate, inclusiv prin salarizare şi prin susţinerea financiară, ca să revenim la ceea ce ştim de fapt că funcţionează, şi anume că Educaţia este calea regală pentru succesul social.”
Sub conceptul L.C.D. – Learn, Create, Display, conferința pune accent pe integrarea tehnologiei în educație, care să însemne pentru elevi și profesori învățare activă, creație digitală și expunerea rezultatelor într-un mod inovator, interactiv.
Un concept nou, menit să modernizeze procesul educațional și să încurajeze creativitatea profesorilor și elevilor, ce își construiește sustenabilitatea și potențialul de viralizare la nivelul întregului sistem educațional. L.C.D (Learn, Create, Display) înseamnă împărtășirea muncii profesorilor, a creațiilor lor virtuale sau digitale, conduce la consolidarea stimei de sine în rândul cadrelor didactice creatoare de conținut digital.
Această inițiativă răspunde unei nevoi actuale din sistemul educațional românesc: doar 27% dintre profesorii români au participat la cursuri de formare digitală în mod regulat, comparativ cu media europeană de 39% (Studiul 21st Century Teachers 2022). În același timp, doar 28% dintre români au competențe digitale de bază, sub media UE de 54% (DESI 2022). Astfel, este esențial să susținem cadrele didactice în adoptarea tehnologiilor și metodelor de predare moderne și în construirea unui mediu de învățare interactiv, atractiv și incluziv.
Deschiderea evenimentului aduce într-un plen interactiv jurnaliști specializați pe educație, reprezentanți ai Ministerului Educației, Academiei de Studii Economice, Inspectoratului Școlar al Municipiului București și ai partenerilor Samsung Electronics România și Nextlab.tech. Moderatorii discuțiilor sunt jurnaliști cu experiență în educație, Raluca Pantazi și Mihai Peticilă, co-fondatori Edupedu.ro.
Agenda evenimentului este următoarea:

09:30 – 10:00 Înregistrarea participanților
10:00 – 10:50 Deschiderea evenimentului
- prof.univ.dr. Daniel David, Ministrul Educației și Cercetării
- prof.univ.dr. Nicolae Istudor, rector, Academia de Studii Economice
- Marilena Daniela Stroescu, inspector școlar general, ISMB
- conf.univ.dr. Sorin Anagnoste, prodecan Facultatea de Administrarea Afacerilor (FABIZ), ASE București
- prof.univ.dr Răzvan Bologa, fondator concurs național de robotică Nextlab.tech
10:50 – 11:00 Prezentarea conceptului L.C.D. propus școlilor – proces de implicare în care profesorii, de multe ori chiar împreună cu elevii, învață, creează și afișează
- Adina Oprea, manager partneri Samsung Electronics România

11:00 – 11:40 Prezentare resurse educaționale digitale folosind tablele inteligente
- Ioana Pantor, formator pedagogie digitală, profesor de Limba engleză la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea, județ Bihor
- Larisa Dediu, formator pedagogie digitală, profesor de Matematică la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Bacău
Digitalizarea și utilizarea la clasă a noilor tehnologii folosind Inteligența Artificială (IA):
- Elena Murguleț, Director Școala Gimnazială nr. 79 București

11:40 – 12:20 Prezentarea aplicațiilor educaționale disponibile pe tablele interactive
Aplicații și ghiduri practice pentru profesori – conectarea la table interactive de pe telefon, laptop și tabletă.
- Flavius Istrate, Senior Manager Parteneri, Samsung Electronics România
- Adrian Manolescu, technical consultant, Samsung Electronics România
- Marius Mazilu, fondator, Virtual Board – Prezentare Vboard
Suport de curs opțional Robotica și Viața:
- conf.univ.dr. Andrei Toma, director tehnic, Nextlab.tech
12:20 – 13:00 Concluzii, demonstrații practice susținute de formatori și tehnicieni în spațiul educațional dedicat.
La finalul evenimentului se vor oferi diplome de participare semnate de parteneri.
Înscrierile la eveniment sunt deschise pentru profesorii din mediul preuniversitar: https://forms.gle/9HgWfgydAfsfrFmA8. Locurile sunt limitate. Se acordă diplomele de participare.
Context: Conform Barometrului „Situația tineretului și așteptările sale”, realizat de CURS la comanda Ministerului Familei, Tineretului și Egalității de Șanse în 2024, 93% dintre tinerii români folosesc internetul zilnic, însă majoritatea îl utilizează în principal pentru divertisment (jocuri, rețele sociale) și mai puțin pentru învățare.
Inteligența artificială poate ajuta cadrele didactice obișnuite să livreze lecții STEM fără o pregătire suplimentară, în contextul în care școlile din România au un deficit de cadre didactice capabile să livreze lecții STEM. Elevii de azi au nevoie de competențe STEM pentru a se descurca când vor fi adulți, pentru că abordează probleme globale și reduce disparitățile socio-economice, oferind oportunități egale de învățare.
În România, peste 80% dintre elevii români participanți la evaluarea PISA din 2018 considerau că protejarea mediului este importantă pentru ei, dar aproape 60% se simțeau incapabili să facă ceva în privința schimbărilor, în timp ce media OECD este de puțin peste 40%. Doar elevii din Germania și Slovacia se simțeau mai neputincioși decât elevii români în legătură cu acest aspect, conform rapoartelor OCDE dedicate.
Studiul Organizației Salvați Copiii privind percepția copiilor români asupra schimbărilor climatice (publicat în 2021, cu date culese în aprilie 2021) indică interesul copiilor români pentru schimbările climatice și dorința de a învăța mai multe despre ele. Rezultatele studiului indică faptul că „trei sferturi dintre copiii din România (78%) sunt dispuși să facă schimbări în viața lor pentru a reduce daunele aduse mediului. 71% dintre copii sunt interesați de problemele de mediu”. Același studiu arată că majoritatea copiilor consideră că nu primesc suficiente informații despre probleme climatice și de mediu la școală, dar școala este identificată de majoritatea copiilor ca spațiul în care așteaptă să primească cele mai multe informații de acest tip.
4 comments
Cum pot afla dacă am fost acceptat la conferință?
Primiți email de confirmare a înregistrării. Vă rugăm să verificați și în spam. Mulțumim pentru interesul acordat evenimentului.
Ar trebui sa fie mai dese astfel de evenimente dar eventual sa fie puse si in zile accesibile :))
Vinerea la 10?Toată lumea e la ore!Vor face doar ei între ei.Bravo lor!