Ministrul Educației: Nu putem spune de la nivel central cum începe școala. De aceea am și luat decizia să dăm autonomie unităților, să descentralizăm decizia. 80% dintre unitățile de învățământ sunt pregătite

13.002 vizualizări
Foto: INQUAM Photos – George Calin
“Până la data de 7 septembrie, m-aș hazarda ca să spun în mod clar care este scenariul. De aceea noi am și luat decizia să dăm autonomie unităților, să descentralizăm decizia, pentru că depinde situația epidemiologică de la o localitate la alta, de la un județ la altul. De aceea nu putem spune de la nivel central cum începe școala. Uitați-vă și la celelalte state care au luat aceeași decizie”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie, la B1 TV.
  • Reacția ministrului vine după ce premierul Ludovic Orban a declarat – cu doar o săptămână înainte de începerea școlii – că au fost discuții ca școlile să înceapă fizic de la 1 octombrie, iar între 14 și 30 septembrie să fie cursuri online. ”Deocamdată nu am luat nicio decizie”, spunea ieri Orban.

Anisie susține că “trebuie să ne uităm și la situația în care se află copiii. În această perioadă au fost în concedii părinții, i-au luat cu ei, să analizăm și să vedem care este starea de sănătate a acestora. De aceea spuneam că în această perioadă cu toții trebuie să ne asumăm o responsabilitate, pentru că acești copii când vin în spațiul școlii trebuie să respecte anumite reguli, dar și în afara școlii. Părinții trebuie sa fie implicați”.

“Trebuie să privim și specificul școlii: are spațiile necesare, astfel încât să respecte distanța de 1 metru? Are școala separatoare, dacă nu există posibilitatea distanțării? Are tot ce îi trebuie, dezinfectanți, măști? Aceste resurse sunt asigurate de autoritățile publice locale”, a declarat, la B1 TV, ministrul Educației.

“La momentul acesta, din raportările pe care le-am primit la Ministerul Educației, aproximativ 80% dintre unitățile de învățământ sunt pregătite, au aceste resurse, au materiale dezinfectante, au măști în așa fel încât să asigure pentrru copii și pentru personal protecția necesară pentru această perioadă”, a anunțat Anisie.

Aceasta a explicat că raportările au venit “ieri, la ora 13:00, când am avut videoconferința cu inspectorii școlari. Aceștia asta au prezentat: că 80% dintre școli sunt pregătite cu tot ce le trebuie”.

Știre în curs de actualizare

Foto: INQUAM Photos – George Calin


16 comments
  1. Primim și noi parinti salariu sa stam acasă cind copii fac scoala online este decis cam peste tot scenariul doi,la consiliu școlar nu sa ținut cont de părerea parintilor vrem și noi salari sa stam acasă.

  2. Este vreo declaratie a acestei madame care sa nu inceapa cu o negatie? Nu spunem, nu putem zice, nimeni nu a spus, nu putem nou hotari, nu se stie daca… Trageti concluzia!

    Nota Redacției: Acest comentariu a fost editat, prin transformarea cuvintelor scrise cu majusculă în text normal. În scris, Caps Lock (redactarea cu litere mari a mesajelor) este înțeles de obicei ca ton agresiv, țipăt, furie. Edupedu.ro încurajează dialogul civilizat, constructiv. Prin urmare, vă rugăm să vă construiți mesajele fără a folosi majuscule în propoziții întregi și în alte cazuri decât cele în care avem de-a face cu abrevieri sau titluri.

  3. E o minciuna grosolana….ar fi util daca cineva se incumeta sa faca un site cu somdaj..si fievare parinte sau profesor sa spuna cum e in scoala lui…anonim fara nume….doar s a zica parinte clasa a 6 scoala 190 de exwmolu….din ce am vb cu dirigintele.pregatire …..zero…totala partiala…. la cadre didactice…fara nume….daor profesor de matematica scoala 80 …. nu au de ex spatiu sau nu au masti sau nu au camere pt transmisie live pe zoom etx….si sa se faca o centralizare….cred ca in 2 sapt vom avea o situati reala….sau aproape de realitate…
    So provocare pt it isti…..cine poate face un site rapid cu chestiinar?

    1. Bună ziua. Și eu doresc să predau online. Propun septembrie și octombrie predarea online, iar noiembrie evaluare la școală cu un orara astfel încât elevii să vină în grupe de câte zece și să susțină 2 teste pe zi. Apoi decembrie și ianuarie predare online, februarie cu evaluare. În martie sperăm să fie totul mai bine. Elevii să primească 1 sau 2 note din evaluare scrisă în funcție de materie și cel puțin i notă din activitatea online și portofoliu. Dacă ai se merge fizic la școală, cel puțin în mediul urban foarte aglomerat, riscăm îmbolnăviri comunitare și un blocaj ( cine mai predă și cui?). Cred că trebuie să acceptăm și să ne obișnuim să lucrăm de acasă indiferent de profesie sau să lucrăm fizic dar în colective foarte mici.

  4. După cum ne-a demonstrat în mod repetat, doamna ministru trăiește o altă realitate. Tare mult aș vrea să știu câte școli au bani de toată cantitatea de dispensere și dezinfectanți și/sau de măști? Cea în care funcționez eu, sigur nu are! Se fac eforturi pentru asigurarea minimului necesar. Apropo, nimeni nu își pune problema dacă toate aceste investiții se decontează din finanțarea per elev? Totul este neclar, din toate punctele de vedere: sanitar, didactic, financiar…

  5. De unde ai scos procentul cucoana? 80% din scoli au facut improvizatii, poate! La majoritatea scolilor se aplica scenariul 2, pentru ca nu au spatii si nu aprobi nici angajari, dar copiii au cu ce sa desfasoare activitati online?

  6. Pai inspectorii din inspectorate au putut prezenta realitatea…nu pot…daca prezinta realitatea sunt schimbati in secunda urmatoare si de asta copiii si profesorii, impreuna cu familiile lor vor fi experimente pentru inteligentii astia. Lasati parintii sa aleaga si sa isi asume responsabilitate daca vor sa aduca copiii in scoala sau vor scoala on-line. Cand vor incepe sa inchida scolile din cauza infectarilor…atunci sa vezi scandal intre parinti si conducerile scolilor, inspectoratelor si plangeri penale si materiale…sa te tii atunci ce va fi mai ales din partea acelor parinti care asista pasivi si vor sa-si duca copilul efectiv la scoala. Se vede cu ochiul limpede ce se intimpla la noi in tara, precum si ce se intimpla in alte tari unde deja numarul celor infectati este din ce in ce mai mare si nici in aceste conditii nu vrem sa luam aminte si sa constientizam ca sanatatea copiilor, parintilor, bunicilor, profesorilor,etc. este prioritara….

  7. Eu propun desființarea Ministrului Educației! Nu-i văd rostul, atâta timp cât lasă totul în seama directorilor, profesorilor și autorităților locale. Deci, nu face nimic dar toacă bani pe munca altora! Rușine!
    Numai idei tâmpite! Cică pauză de 5 minute! Profesorul scrie într-un carnețel….ce? De unde știe profesorul numele celor din clasa a IX a, sau profesorul care este nou într-o școală?
    Nici elevii nu știu numele de familie al colegilor, cum să ne ajute? Profesorul robot, asta crede că suntem! Dar noi suntem oameni, cucoană!
    Cred că ministra nu prea intră la ore, altfel nu îmi imaginez cum nu gândește logic! Sau suferă de amnezie…
    Demisia, Monico!

  8. Despre ce “alegere” poate fi vorba cand exista doar doua scenarii 1 si 2 dintre care scenariul 1 este aproape imposibil de ales…
    Practic se impune scenariul 2…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Radu Gologan, despre testele grilă la examene: A introduce grilele în mod simplist, așa cum este prevăzut, creează mari probleme

“Atragem atenția că a introduce grilele în mod simplist, așa cum este prevăzut, creează mari probleme, inclusiv posibilități de fraudă, plus puține componente de verificat în cunoștințele copiilor”, a declarat…
Vezi articolul

BREAKING Rectorul ales al Universității Dunărea de Jos din Galați, Puiu Lucian Georgescu, nu a fost confirmat în funcție / Este al doilea rector neconfirmat de minister în actualul val de alegeri universitare, după Ramona Lile la Arad

Rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați, Puiu Lucian Georgescu, reales pentru al doilea mandat în luna decembrie, nu a fost confirmat în funcție, potrivit surselor Edupedu.ro. Informația a fost…
Vezi articolul