Ministrul Educației și Cercetării a anunțat că noul curriculum liceal va cuprinde, pe fiecare disciplină, nu doar transferul de competențe, ci și prezentarea către elev a modului în care oamenii de știință au ajuns la acele cunoștințe. „Adică nu mai ajunge ca noi în școală să spunem «formula apei este H2O» și altcineva să vină să spună că formula apei s-ar baza pe o energie psihică de nu știu ce tip. Care este diferența? Noi, când vorbim despre chimie, despre substanțe, trebuie să le explicăm copiilor și cum am ajuns la acele cunoștințe”, a declarat Daniel David astăzi, 27 februarie 2025.
În cadrul unei conferințe susținute la Ministerul Educației și Cercetării, Daniel David a precizat că „în toate disciplinele transferul cunoștințelor trebuie să cuprindă și modul în care am ajuns la acele cunoștințe pentru a dobândi gândire critică și a înțelege efectiv de ce spunem anumite lucruri. Altfel, într-o lume postmodernă ajungem să ne luptăm unii cu alții pe niște lucruri în care nu-ți vine să crezi că trebuie să porți o bătălie, «dacă pământul e plat sau nu». Deci, cred că este un lucru foarte important și trebuie schimbată, ca să spun așa, perspectiva asupra a ceea ce facem în preuniversitar”.
Cele mai importante declarații ale ministrului Daniel David, pe acest subiect:
- „În învățământul preuniversitar am început să mă uit la ce se întâmplă și în alte sisteme din Uniunea Europeană, zona nordică, zona germană, latină, zona anglo-saxonă. Și noi va trebui să trecem de la ideea că doar transferăm competențe – încă nici acest transfer nu e făcut încă foarte performant. Tot mai mult ne dăm seama că nu ajunge să transferăm competențele. Și când vom gândi programele și conținuturile, prezentarea cunoștințelor trebuie să vină la pachet cu modul de dobândire a acelor cunoștințe.
- Adică nu mai ajunge ca noi în școală să spunem «formula apei este H2O» și altcineva să vină să spună că formula apei s-ar baza pe o energie psihică de nu știu ce tip. Care este diferența? Noi, când vorbim despre chimie, despre substanțe, trebuie să le explicăm copiilor și cum am ajuns la acele cunoștințe. Sigur că în general avem laboratoare, uneori la fizică, chimie, biologie, dar în toate disciplinele transferul cunoștințelor trebuie să cuprindă și modul în care am ajuns la acele cunoștințe pentru a dobândi gândire critică și a înțelege efectiv de ce spunem anumite lucruri. Altfel, într-o lume postmodernă ajungem să ne luptăm unii cu alții pe niște lucruri în care nu-ți vine să crezi că trebuie să porți o bătălie, «dacă pământul e plat sau nu». Deci, cred că este un lucru foarte important și trebuie schimbată, ca să spun așa, perspectiva asupra a ceea ce facem în preuniversitar.
- La nivel universitar aveam această idee. Transferai cunoștințe și cercetarea, modalitatea prin care le-ai dobândit. De obicei, în preuniversitar rămâneam la ideea că le dăm cunoștințele. Nu mai ajunge, dar sigur acest lucru va fi reliefat mult mai bine în pasul doi, când lucrăm la programe și la conținuturile pe care le vizăm pentru diverse discipline. De asemenea, după ce vom încheia dezbaterea publică legată de planurile-cadru, vom avea timp să le integrăm și probabil că propunerea va veni spre finalul lunii aprilie, cel mai probabil luna mai.”
18 comments
Absolut de acord cu ministrul. Mai întâi elevul trebuie sa vizualizeze atomul apoi care este povestea lui. Trebuie sa știe de ce nu toți atomii se leagă între ei, ce condiții trebuiesc îndeplinite ca ei sa facă legături. Apoi sărim la apa și arătăm de ce trebuie 2 atomi de hidrogen și nu 20. Totul spus ca într un film cu detectivi. cred ca se poate folosi anumite filmări cu oameni care știu sa explice aceste lucruri
SI NU STIU DE CE ESTE NECESARA ACEASTA TITULARIZARE. ASTA DUCE LA ATROFIE. Peste tot exista competiție .
H2O înseamnă o molecula Hidrogen si doua molecule de Oxigen legate între ele.
Oameni buni și mai ales chimiști, min. se referă la “toate disciplinele”. Corect, trebuie explicat elevului nu doar rezultatul, ci și procesul (cum s-au ajuns la H2O). Era doar un exemplu, cel mai simplu. Doamnelor și domnilor, este o chestiune de bază despre învățare și cogniție la care omul chiar se pricepe, de ce era cazul să săriți atât de sus? Și dacă a trezit atâtea reacții e clar că poate fi și bun manager. Are un stil mai neconflictual de comunicare însă poate face treabă bună și așa. Ceva bun tot o să iasă din aceste schimbări așteptate trei decenii.
Dovediți si dumneavoastră, chimiștii și fizicienii, că vă convingeți breasla să vină să predea măcar câteva ore, e puzderie de posturi la titularizare si anul ăsta. Fiți astfel niste lideri, faceți să se întâmple asta. Acesta e leadershipul, să convingi și omul de pe strada ta de ceva cât de mic dar important. Altfel, nu mai mor la noi științele in școală. Să te contrazici cu un min. nu poate fi mai valoros decât a menține chimia sau fizica in capul și intențiile viitorimii. Ce n-aș da să îmi explice cineva bine chimia anorganică (de ce nu mi-o fi plăcut la timpul ei?!)
Hai noroc!
Conform programei de clasa a 9-a, noi profesorii de chimiei, parcurgem, împreună cu elevii, “drumul” de la structura atomului la legătura covalentă pentru a ajunge la “formula apei este H2O”.
Domnul ministru nu știe ce competențe pe ce conținuturi dezvoltăm la chimie sau amestecă chimia cu politica?!
Învățământul preuniversitar avea rolul de a forma omul viitorului. Transmitea cunoștințele generale și de baza, necesare creării unei idei clare despre alegerea unei cariere.
“Modernizarea” impusă de politicieni incompetenți a dus la ratarea multor generații de tineri. Am lucrat in “vest” timp de 35 de ani. și mă gândesc cu oroare că formam niste analfabeți funcționali, care trec clasa doar pentru că este lege și facultățile au devenit fabrici de diplome. Este o situație fără precedent în istoria învățământului românesc.
Dl. ministru nu ar trebui sa se pronunte asupra unor discipline pentru care nu este pregatit, cel putin, la nivel universitar! prin reducerea orelor de fizica si chimie, sau transformarea lor in ore optionale, nu il va face pe viitorul tata sau pe viitoarea mama sa explice de ce apa ingheata la 0 grade Celsius si de ce fierbe la 100 0 Celsius. Dvs. puteti explica anomaliile apei? Lasati profesorii de chimie sa se ocupe de chimie, cei de literatira de literatura, etc. Elementar, sau nu!!!!
DA, DLE MINISTRU, asa pretinde, deja, de ani de zile, si”PROGRAMA” de” LITETARURA”, obligand COPIII sa stie” TEORIE LITERARA si STILISTICA”,, de parca se vrea cs Toti CANDIDATII la “EN” si la ” BAC” sa ajunga unTITU MAIORESCU, un GEORGR CALINESCU si alti ” CRITICI LITERARI”, de parca ar da Toti EXSMEN, la ” LITERE” si dupa LICEU, ” ar esua lamentabil”, daca uita de ” METAFORA”, ” SINECDOCA”, ” METONIMIE”, ” ANACOLIT” etc.etc.etc.!!! “GANDIREA CRITICA” & ” ANALITICA” se dezvolta ” PREDAND METODIC, <>, iar apoi, exersandu-le, ” automatizandu-le”, inyrucat ELEVII, nici pe acestra NU LE STIU!!! Si , personal, pe DVS., va implor sa nu mai spuneti ca ” Veti introduce, numai <> la LICEU, intrucat <> este al 5-lea ” CAPITOL” al ” Limbii Romane”, or acesti COPIII trebuie sa-si reaminteasca, si de” FONETICA” , ” VOCABULAR”, SEMANTICA” si ” STILISTICA GRAMATICSLA” , care este un Subiect dificil la BAC!!! ( De ex., se cere” MOTIVATI stilistic << DE CE Eul Liric apeleazs la " VERBE, la Timpul PREZENT: <>( M.Eminescu) DECI, Scrieti deci ” ARTICOLE” , in care spuneti ca :<> va fi introdusa la <>, nu doar <>, intrucat Ea fiinteaza, ajutata de celelalte Capitole!!!( De ex.: ELEVUL trebuie sa-si reaminteasca ” Ce sunt<>”, ca sa priceapa de ce este <> :” El / Ea <>, NU <>!!!!!!!!! MULT SUCCES! DIXIT!
Aveți mare dreptate. Atâta teorie literară atâtea cunoștințe inutile au fost introduse încât elevii uită cunoștințe de bază pentru că nu le mai repeta. Materia, la gimnaziu, este extrem de densă și la limba și literatura română și la matematică.
Inbzero ore de chimie sau fizică o sa le spunem si cum s-a ajuns la E=m•c^2!
Absolut sigur!
Iar bați câmpii David…pune mâna și învață fizică chimie și apoi dați cu părerea…
Este H2S . Totul .
dom le, asta se pricepe la toate!
încercati sa nu fiți la fel de ridicol precum savanta de renume international! alte sfaturi “competente”?
Incredibil!Ar trebui ca la romana sa introducem și istoria literaturii,istoria gramaticii etc?Cum sa o ardem frumos pe bani publici.Mai bune mergem pe apa e informație ca suna mai atractiv,misterios .
Ai un pic de încredere în acest ministru, este o somitate, poate o ști mai mult decât noi despre procesul de învățare.
O fi o” SOMITATE”, CINSTE DANSULUI, dar nu e BUN MANAGER!!! UN MINISTRU, care ” da o <>” trebuie neaparat sa aiba langa Dansul un foarte bun SPECIALIST in “DOMENIUL” RESPECTIV!!! De ex., DANSUL NU STIE ca ” LIMBA ROMANA” trebuie introduza la ” LICEU”, nu doar”GRAMATICA”, pentru ca Ea se ajuta de alte 4 ” Capitole”: “FONETICA ” etc.etc.etc.!!! DIXIT! MULT SUCCES!
Tocmai, ca prin ce spune si face nu a dovedit ca stie. Îl urmaresc de mult timp, e bun la teorie in psihologie, atat. Nici cand a fost presedintele APR nu a dovedit ca are aptitudini de lider.
Somitate ,da, intenții bune, altruiste și orientate spre popor,ba!Tocmai pentru ca e expert în psihologie știe cum sa manipuleze mulțimea ,sa insele “ochiul”.Trimite acasă profesori deja formați, creează locuri de munca pentru profesori care nu exista iar la nivel mondial este lăudat IA.Ce crezi ca urmează?Noi plecam dar va fi dezastru,nimic nu poate înlocui un profesor iar ei asta vor sa facă și vor face.
Generațiile următoare vor fi Robocop:automatizati,spălați pe creier,fără empatie și supuși sistemului.
După noi potopul!
Asta face somitatea ta în momentul de față.Iși urmarete propriul interes și nu ii pasa ce jale va fi în urma reformelor făcute de el.
Nu va rămâne nimeni.Vor rămâne câțiva IT-sti.Cand vei suna la școală îți va răspunde “Alexa” și “apasă butonul..”.Catalogul e deja online.
Ieftin și bun.
Am avut parte de atatea somități în ultimii 35 de ani incat îmi vine greu să cred ca a ajuns Mesia david să scoată din ,,joben” intrlectuali cu ideile domniei sale . La câți miniștri ai educației au fost în acești ani nu ne miră ca analfabeți functionali au funcții în ministere și guvern !