Sorin Cîmpeanu a fost surprins să afle că la simularea de Evaluare Națională 2022 de la Brăila, doar 47% dintre elevii care au susținut examenul au luat peste nota 5, la proba de matematică, în condițiile în care aproape 60% dintre elevii din acest județ au avut medii peste 8,50 în primul semestru al acestui an școlar. Ministrul Educației a făcut declarația în această seară la TVR.
Întrebat cum comentează rezultatele slabe la proba de matematică pentru elevii de clasa a VIII-a din Brăila, ministrul s-a arătat uimit:
“Nu pot să cred așa ceva. Tot la Brăila, semestrul acesta aproape 60% dintre elevi au medii peste 8,50. Nu se poate să ai peste 8.50 și să nu iei nota 5 la Evaluarea Națională”, a spus Sorin Cîmpeanu.
“Moderator: Cum vă explicați această situație totuși?
Sorin Cîmpeanu: Caut răspunsul în continuare, nu îl găsesc. E foarte important să dăm teste de antrenament și să îi pregătim pe elevi. Notele au fost puternic deformate în școala online. Sunt elevi care au primit note de 9 și 10 prin evaluare online preponderent și care prima oară când se prezintă la un examen iau rezultate cu totul și cu totul diferite de notele pe care le-au luat în timpul anului, fără ca profesorul să aibă vreo vină și vreo garanție că cel care a răspuns a fost elevul sau un părinte, un frate. Nu este nici vina elevului pentru că a fost atât de tare perturbat sistemul educațional.
La nivel pilot vrem pentru prima oară să putem să avem o evaluare standardizată și informatizată atât pentru a II-a, a IV-a, a VI-a cât și Evaluarea Națională și BAC. Va schimba modul de evaluare într-una obiectivă și corectă a elevilor”, a conchis ministrul.
Informații de context
În 2021, rata de promovare la Evaluarea Naţională în judeţul Brăila a fost de 86,40%, ocupând locul 2 pe ţară.
În 2019, cele mai bune rezultate la Evaluarea Națională le-a înregistrat județul Brăila, la fel ca și în 2018, din perspectiva numărului de elevi care au obținut medii peste 5, cu 87,6% de medii “de trecere”.
Foto: © Arrowsmith2 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.