Ministrul Educației: Limba latină poate fi propusă de școală pentru a fi aleasă de elevi, în proiectul planurilor-cadru pentru liceu. Asta ar trebui să se întâmple ca până acum, cel puțin la profilul umanist, iar dacă nu se va întâmpla ministerul ar trebui să decidă el acest lucru

Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Ministrul Educației intervine în dezbaterea pe noile planuri cadru pentru liceu pe care le-a lansat public și precizează că Limba latina „nu a fost niciodată în trunchiul comun, ci în curriculum diferențiat pentru profilul umanist”. „În noile propuneri, aceasta poate fi propusă de școală pentru a fi aleasă de elevi, permițând astfel și flexibilizări curriculare mai aplicative care să construiască eficient pe lucrurile învățate deja în gimnaziu”, afirmă Daniel David într-o declarație pentru Edupedu.ro.

„Iar după mine asta ar trebui să se întâmple ca până acum, cel puțin la profilul umanist, iar dacă nu se va întâmpla ministerul ar trebui să decidă el acest lucru. Dar aștept să vedem concluziile finale ale dezbaterii începute”, a precizat David.

Informații de background

Limba latină ar urma să nu mai fie studiată obligatoriu de liceenii de la filologie și științe, ca în prezent, potrivit proiectelor de planuri-cadru 2025 lansate în dezbatere de Ministerul Educației. Latina a rămas doar la specializările de la Vocațional – Teologic, sub formă de disciplină de specialitate (romano-catolici) sau opțională.

În schimb, regăsim limba latină doar la filiera vocațională, profilul Teologic, diverse specializări. Ea apare în planurile-cadru explicit doar la cultul romano-catolic, specializarea teologie romano-catolică și specializarea ghid turism religios (și în română, și în maghiară), ca parte din curriculumul de specialitate, cu o oră pe săptămână în clasele IX, X, XI și XII. La cultul ortodox, ar urma să poată fi aleasă de elevi din curriculumul la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ).

Potrivit reprezentanților ministerului Educației, școlile vor putea să propună elevilor limba latină ca disciplină din partea curriculumului la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ). Acest lucru nu apare explicit în proiectul publicat de Ministerul Educației și Cercetării, cum apare despre matematică în cazul elevilor de la științe sociale, de exemplu.

Pe actualele planuri-cadru de liceu aprobate în anul 2009 (sursa), elevii de liceu de la profilul uman, specializarea filologie, au câte o oră de limba latină pe an în clasele IX-X și XII și două în clasa a XI-a. Cei de la științe sociale au și ei câte o oră de limba latină pe an în clasele IX-X. Și de la specializarea teologie ortodoxă – muzică bisericească care au în prezent la clasele XI-XII câte o oră pe săptămână rămân fără latină.

DOCUMENT DESCARCĂ PROIECT Planuri-cadru liceu 2025 (de la pagina 57):

Amintim că elevii care au început clasa a VIII-a pe 9 septembrie 2024 ar fi trebuit să învețe la liceu după programe școlare noi și să dea un Bacalaureat cu cel puțin 5 examene scrise și 4 de competențe, potrivit Legii Deca-Iohannis. Însă în lipsa unor planuri-cadru noi, vizați de schimbările propuse în documentele de mai sus sunt actualii elevi de clasa a VII-a.

La nivel de liceu, lansarea noilor planuri-cadru a fost amânată în mod repetat pe parcursul ultimului an, sub diverse pretexte, în condițiile valului de alegeri programate în 2024 – locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale, o ultimă țintă propusă pentru punerea lor în consultare fiind ianuarie 2025.

Propunerile pentru noile planuri-cadru de liceu au fost făcute joi, 30 ianuarie, în conferință de presă la Ministerul Educației și Cercetării. Printre noutăți:

Citește și:
BREAKING Proiectele de planuri-cadru pentru liceu 2025 au fost publicate în consultare publică de Ministerul Educației. Descarcă documentele
ULTIMA ORĂ Latina a fost scoasă de la liceu ca disciplină obligatorie în proiectele de planuri-cadru 2025 lansate de Ministerul Educației. A rămas doar la Teologic, ca specialitate sau opțională
Exit mobile version