Ministrul Educației, Ligia Deca, anunță că ministerul pe care-l conduce lucrează de o săptămână la un program prin care profesorii care au fost în grevă vor recupera zilele în care nu au lucrat

14.207 vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că lucrează la un program prin care cadrele didactice care au fost în grevă vor recupera zilele în care nu au lucrat: „Încă de la începutul săptămânii, am organizat întâlniri împreună cu inspectorii școlari de la nivel județean care, la rândul lor, organizează întâlniri cu directorii școlilor, pentru a organiza un program de recuperare, în așa fel încât cadrele didactice și personalul care revin în unitățile de învățământ să aibă posibilitatea să recupereze aceste zile în care nu au lucrat.”

Joi, 8 iunie, este a unsprezecea zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai.

„Există toate premizele și toată disponibilitatea pentru a putea recupera până la finele anului școlar și noi avem toată disponibilitatea în a găsi cele mai bune soluții”, a spus Deca.

De asemenea, ministrul Educației a precizat că „am modificat regulamentul de organizare internă și de funcționare în sistemul de învățământ”, astfel încât mediile să fie încheiate cu mai puține note:

„Mai mult decât atât, am ușurat acest proces de închidere a situațiilor școlare, anume am modificat regulamentul de organizare internă și de funcționare în sistemul de învățământ, în așa fel încât să se poată închide situația școlară de către cadrele didactice, subliniez, cu mai puține note, deci să nu mergem pe numărul de note care ar fi fost necesar dacă am fi avut un an fără întreruperi, ci să putem să facilităm încheierea situații școlare în interesul elevilor.”

„Nu poți să schimbi un ordin de ministru, în plină grevă, de tipul pumnului în gură”, spune profesorul Cătălin Ciupală despre proiectul Ministerului Educației de a fi încheiate mediile cu două note

Declarațiile Ligiei Deca:

Ligia Deca: „Pe lângă măsurile concrete luate deja prin intermediul celor două ordonanțe de urgență din ultimele săptămâni, precum și prin declarația cu anexă – memorandumul de astăzi, noi am continuat discuțiile pe contractul colectiv de muncă și, așa cum s-a văzut și în comunicatul federațiilor sindicale, sunt o serie de măsuri menite să sprijine pe viitor întreg personalul din învățământ.

De asemenea, noi, încă de la începutul săptămânii, am organizat întâlniri împreună cu inspectorii școlari de la nivel județean care, la rândul lor organizează întâlniri cu directorii școlilor, pentru a organiza un program de recuperare, în așa fel încât cadrele didactice și personalul care revin în unitățile de învățământ să aibă posibilitatea să recupereze aceste zile în care nu au lucrat, pentru că au fost în mișcarea aceasta de protest.

Există toate premizele și toată disponibilitatea pentru a putea recupera până la finele anului școlar și noi avem toată disponibilitatea în a găsi cele mai bune soluții. Oricum, la nivelul unităților de învățământ toată lumea își dorește să se reia activitatea pentru a se putea încheia situația școlară și a putea să susținem examenele naționale.

Mai mult decât atât, am ușurat acest proces de închidere a situațiilor școlare, anume am modificat regulamentul de organizare internă și de funcționare în sistemul de învățământ, în așa fel încât să se poată închide situația școlară de către cadrele didactice, subliniez, cu mai puține note, deci să nu mergem pe numărul de note care ar fi fost necesar dacă am fi avut un an fără întreruperi, ci să putem să facilităm încheierea situații școlare în interesul elevilor.”


28 comments
  1. E foarte trist ce se întâmplă în țara asta!
    ….
    cum să nu plece lumea când pe politicieni nu-i interesează binele oamenilor?!
    ..
    .

  2. Profesorii au dreptate si trebuie sa ramana in greva pentru a pune in genunchi pe acesti impostori si hoti de politicieni. In momentul de fata politicienii sunt disperati si ar fi bine ca profesorii sa continue.

  3. Aveti dreptate nu se poate performanta cu asemenea salarii.Da statul este de vina pentru ca nu verifica daca se fac ore din prima zi pana in ultima zi de scoala de la prima ora la ultima ora,statul nu reglementeaza sistemul meditatiilor ,fiscalizarea acestora si multe altele.Statul este de vina ca permite sa existe absolventi de clasa a XII a care nu stiu tabla inmultii si care i-au nota 1 la bacalaureat dupa 12 ani de scoala.Acesti profesori ar trebui zburati din sistem.CONCEDIATI.Asa este statul este de vina .Si apropo jumatate din profesori au studii facute pe la pseudouniversitati

      1. cu siguranta mai mult decat tine( iau ala vine de la autocorectorul de la telefon)Dar de suntem destepti rau

  4. Asta sa fie valabil pentru toate categoriile sociale care intra in greva . Si doctorii si cfr-iștii si politistii toti . Nu doar profesoriu ptr ca altfel ar fi nedreapta aceasta propunere

  5. Sunt în grevă. Nu recuperez nimic. Mi-am asumat riscul unei greve de durată, cu neplata pe o perioadă de timp, și asta este situația.

    Pe lângă imposibilitatea fizică de a înghesui trei săptămâni de recuperare într-o săptămână de școală rămasă până la încheierea oficială a cursurilor pentru majoritatea claselor, apare idioțenia suprapunerii (DOAR în cazul suspendării grevei, ceea ce pare puțin probabil în acest moment)
    – încheierii situațiilor la clasele a 8-a, a 12-a, a celorlalte clase până în 16 iunie
    – EN la clasa a 6-a (12-13 iunie, a uitat ministerul?)
    – înscrierea la examene pentru clasele a 8-a și a 12-a
    – validarea pe repede-înainte a tuturor acestor situații de final de an (d-na ministru CLAR e depășită de situație, habar n-are câtă scriptologie e inclusă în toate regulamentele, procedurile, normele de aplicare a legii pe care ni le bagă pe gât de ani de zile ministerul, și pe care părinții și elevii nu le cunosc câtuși de puțin… pentru că iubesc propaganda anti servită de media, în care noi lucrăm 4 ore pe zi și avem 4 luni de vacanță, etc).

    DACĂ ministerul și guvernul în general negociau de bună credință, nu ajungeam aici. Și acum refuză să discute – dialogul lor e dialogul surzilor, refuză să asculte ce li se cere, vor doar să impună ce vor ei să ofere, iar noi NU acceptăm!

    Așa că marți probabil fie prelungesc programul de înscrieri, fie decid să echivaleze competențele (DAR elevii nu vor fi înscriși, deci Deca aberează iar), fie le vine mintea românului de pe urmă.

    INCOMPETENȚĂ crasă la toate nivelurile de administrație centrală, nu credeam să asistăm la așa ceva VREODATĂ.

  6. Voi de la minister lucrați ? Glumiți,de fapt spuneți minciuni ordinare.Daca lucrați și sunteți așa,,harnici” de ce elevii care sunt clasa a Xa in 2022-2023 nu au manuale deloc la liceu,iar pentru clasele preg- aVIIIa au avut cu ,,târâita” manuale după începerea anului școlar,primeau în martie sau fost ani când nu au primit deloc la lb.straine.Marș!

  7. Asteptam OM cu modificarea ROFUIP pentru ca directorii sa incheie mediile la clasele terminale.DOAMNA MINISTRU,va ascult ! Pana acum directorii incheiau mediile fara OM pentru ROFUIP cand profesorii lipseau din diferite motive la incheiere

    1. Ori sunteți membră de partid (psd sau pnl) ori faceți meditații la greu de nu sunteți solidară cu restul profesorilor. Urât din partea d.voastră.

  8. Ministerul își bate joc de toți părinții și elevii din țara asta cu aceste recuperări suprapuse peste programul de lucru normal. Este o ilegalitate fără margini să plătești și săptămâna normala de lucru,dar și încă opt zile de de munca in același timp.
    pur și simplu își bat joc de părinți și elevi cu aceste recuperări fictive.

    1. …e o bataie de joc si la adresa profesorilor, carora li se baga pumnul in gura ca sa renunte la revendicari.

      In loc sa lucreze la astfel de comunicate, ar trebui sa vina cu solutii REALE la revendicarile grevei! (nu texte si memo-uri fara valoare si alte declaratii lipsite de temei juridic in mass media)

    2. Ministerul doar incearca tot felul de metode pentru a ne face sa renuntam. Noi ne-am asumat faptul ca nu vom fi platiti pe perioada grevei asa ca nu cedam pana nu ne arata respectul cuvenit

  9. Nu suntem de acord cu nici o recuperare. Sa recupereze ministerul si isj-ul in frunte cu inspectorii si guvernul care a tergiversat rezolvarea situatiei. Orele s-au facut cu mai putin de jumatate de clasă in scolile unde unii profesori nu au facut greva, practic nu s-au facut mai deloc. Cine sta in iulie sa faca recuperare….

  10. calitate umana in educatie slaba.Si asta o arata mesajele de pe aici.Au fost oameni care nu sunt membri de sindicat si nu au facut greva.E dreptul lor legal.Acum sa-i articulam si pe aia ,frumoasa gandire de oameni de profesori care cica formeaza caractere in scoala.Mai toata lumea credea ca stam in greva si statul ne plateste ca asa suntem invatati sa luam bani pe degeaba .Acum vad ca e altfel si gata scandalul

    1. Să înțeleg că d.voastră ați făcut un liceu, o facultate cu profi care iau bani pe degeaba? Dacă educația este slabă, vinovați nu sunt profesorii, ci statul care nu știe să atragă personal didactic bine pregătit deoarece banii sunt puțini. Sunt scoli, licee unde predau „învățători” și „profesori„ necalificați deoarece nu există profesori care să ocupe acele locuri. Sunt profesorii care predau 2,3 materii chiar dacă nu au specializări în domeniu doar ptr că nu are cine preda. Despre acest aspect este vorba, lipsa atractivității din domeniul educației. Nu poți avea performanță cu 2500 de lei. Nici măcar în privat nu poți avea succes cu acești bani. Din păacte puțini români înțeleg adevărata miză a grevei.

  11. Trebuie lucrat și la un program pentru profesorii care nu au semnat pentru grevă și au făcut ore cu 5-6 elevi. A se lua în considerare că și elevii au făcut grevă alături de profesori

      1. Si contabilii ce ar trebui sa faca ?Sa nu va mai plateasca salariile nu?La fel si secretarele sa nu va mai calculeze nimic :Astia nu pot face meditatii.Si au salarii mizerabile la jumatate

        1. Eu am intrat în grevă ȘI pentru colegii mei din auxiliar și nedidactic. Iar unii dintre ei (fix contabilul) care se plângea cel mai tare de lipsa unui salariu decent e SINGURUL dintre cei din auxiliar care NU a intrat în grevă, pe motiv că ”cineva trebuie să se ocupe de plăți și documente contabile”.

          Am avut o discuție de la om la om, unde a fost de acord că ar trebui să facă grevă pentru a-și revendica drepturile și un salariu decent, DAR.

          Motive putem găsi toți. DAR am rate de plătit. DAR depinde toată familia de mine. DAR nu vreau să mă pun rău cu directorii. DAR.

          DAR eu am intrat în grevă și pentru aceștia (între alții, nu pentru ei în special, ei sunt colaterali) pentru că sunt în categoria auxiliar/nedidactic unde se află și ceilalți, care SE LUPTĂ. Pentru profesorii părinți care vor ca ai lor copii să aibă un viitor mai bun, pentru femeile de serviciu care vor ieși la pensie cu pensie de rușine (egală cu pensia ajutor social), chiar și pentru contabilul căruia am să-i bat obrazul dacă-l mai aud vreodată plângându-se de salariu.

          Când îi văd lângă mine, apărându-și drepturile cot la cot cu ceilalți, îi apreciez. Altfel, nu.

      2. Asa este…nu s-au pus absente si au preferat sa nu vina deloc decat sa dea banii pe naveta pentru 1-2 ore. Asa ca s-au facut ore si cu 4 elevj din 25. Mare strofocare pentru profesorii negrevisti. Noi am stat neplatiti, am platit o data naveta din buzunar, am fost prezenti in scoala, ei au facut ore cu o mana de elevi. Ei vor primi aceleasi drepturi si vor pleca la mare…la soare in concediu. Noi vom recupera greva in plina vara. S-o creada ei… In visele lor….

    1. Nu cred că toți elevii au asistat la grevă!Elevii au dreptul la vacanța și nu este corect să meargă 2,3 săptămâni in plus ,din cauză ca profesorii fac grevă.

      1. Nu e corect pt nimeni.
        Acest text al ministresei Deca e doar inca o sfidare la adresa parintilor, profesorilor si copiilor.
        Dansa nu vrea o rezolvare in favoarea copiilor si a profesorilor (pe care ar trebui sa-i reprezinte), ci doar linistea ei proprie si revenirea la “ordine si disciplina”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Arhiepiscopia Romano-Catolică: Nu avem cunoştinţă de probleme structurale la clădirea internatului din Odorhei / Deca: Expertizarea clădirii nu a fost făcută. Era în sarcina celor care sunt proprietari sau care o administrează

Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, în proprietatea căreia se află clădirea internatului din Odorheiu Secuiesc care s-a prăbuşit parţial luni, afirmă că nu are cunoştinţă ca imobilul să fi avut…
Vezi articolul

Exclusiv G4Media.ro: O firmă controlată prin interpuși de Sorina Docuz, apropiata premierului Ciolacu, a câștigat sute de mii de euro din vânzarea de spațiu publicitar pe o clădire în renovare a Universității din București / Construcții Erbașu i-a permis amplasarea mesh-urilor și a prins contracte uriașe cu statul 

O nouă afacere din siajul fondurilor publice în care apare numele Sorinei Stan Docuz, o apropiată a premierului Marcel Ciolacu. Anul trecut, o societate controlată de Sorina Stan Docuz prin…
Vezi articolul

Pretestarea PISA 2025 a început în școli din 18 județe. În premieră, părinții elevilor participanți vor răspunde unui chestionar tematic, iar Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a făcut un ghid pentru aceștia – DOCUMENT

Faza de pretestare a următoarei runde a evaluării internaționale PISA 2025, ce măsoară competențele elevilor în vârstă de 15 ani, a început pe 13 mai și se derulează până pe…
Vezi articolul