Ministrul Educației, Ligia Deca a declarat la Odorheiu Secuiesc, lângă căminul Liceului Tamași Aron din localitate, prăbușit în care luni seară a murit un elev și alți trei au fost răniți, că „trebuie să ne asumăm cu toții responsabilitatea de a afla cine este responsabil“. Asta în condițiile în care înaintea acestei replici, Deca spusese că „este în desfășurare o anchetă care este preluată de către cei în drept, poliție, Parchet, așteptăm rezultatele acestei anchete“, punând astfel în responsabilitatea organelor de cercetare penală aflarea „responsabililor“.
Ligia Deca este la Odorheiu Secuiesc împreună cu secretarii de stat din Ministerul Educației Sorin Ion și Kallos Zoltan.
Ligia Deca a spus rolul său în acest loc nu este să se autopronunțe, când a fost întrebată cine era responsabil pentru faptul că erau copii într-o clădire cu o structură atât de precară și că aceștia erau în clădire în timp ce aveau loc lucrări la baza clădirii.
„Rolul meu aici, ca ministru al educației, nu este să mă antepronunț pentru că responsabilitățile punctuale vor trebui stabilite de către anchetă. În cazul nostru, fiind vorba despre o clădire care se află în proprietate unei entități, Arhiepiscopia Romano-Catolică și în administrarea, prin contractul de închiriere, a altei entități, vorbim despre responsabilități partajate. Cum sunt ele partajate? Este o chestiune de contract de închiriere. De aceea aș dori ca întrebările pe această zonă să fie direcționate celor care vor putea da un răspuns“, a declarat Ligia Deca.
„Cred că evenimentele le cunoaștem cu toții. Este în desfășurare o anchetă care este preluată de către cei în drept – poliție, Parchet. Așteptăm rezultatele acestei anchete. Vom demara și noi o acțiune a corpului de control al ministrului educației pentru a stabili dacă există prevederi ale legislației în educație sau a legislației secundare care nu au fost îndeplinite. Este o procedură normală în astfel de cazuri. Cred că în acest moment este important să dăm mesajul că oricine ar fi vinovat va suporta consecințele. În astfel de cazuri tragice care se soldează cu elevi care, in păcate, au decedat – a decedat un băiețel de liceu și avem trei eleve care au fost rănite, una dintre ele chiar grav – trebuie să ne asumăm cu toții responsabilitatea de a afla cine este responsabil și mai departe, de a aplica toate sancțiunile așa cum sunt“, a mai declarat Ligia Deca.
Reporter: Cui aparține acest internat până la urmă? Pentru că s-a vorbit foarte mult despre lucrul ăsta – biserica ceda primăriei, primăria plătea o chirie pe clădire și de asemenea o a doua întrebare clădirea era expertizată cu grad seismic și dacă da, ce tip de grad seismic și de ce nu s-au luat măsuri?
Ligia Deca: „Deci, clădirile aparţin Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia. Ele sunt închiriate de către autoritatea publică locală pentru a se desfăşura activităţi educaţionale şi pentru scop internat, aşa cum este clădirea care din păcate a căzut. Asta înseamnă că responsabilitatea pentru punerea în siguranţă este partajată între proprietar şi cei care o administrează. Riscul seismic nu a fost expertizat. Noi avem acea evidenţă a tuturor clădirilor cu scop şcolar pe care o publicăm pe site-ul Ministerului Educaţiei unde clădirea cu scop internat nu a fost expertizată, nu era încadrată în risc seismic.
Reporter: Deci clădirea nu are risc seismic, spuneţi?
Ligia Deca: Clădirea nu a fost expertizată ca având risc seismic. Avem însă legislaţie care permite evaluarea pentru risc seismic, există fonduri puse la dispoziţie pentru programul “Şcoli sigure şi sănătoase” la care autorităţile publice locale pot apela atât pentru expertizare, cât şi pentru realizarea lucrărilor de consolidare şi încurajez autorităţile publice locale să facă aceşti paşi pentru toate clădirile publice unde sunt copii, unde se desfăşoară activităţi educaţionale.
Expertizarea clădirii nu a fost făcută, deci era în sarcina celor care, din nou, sunt proprietari sau o administrează. Ea nu a fost realizată, așa cum, sigur, sunt multe alte clădiri. Există o procedură acum simplificată și chiar încurajez să avem cât mai repede adoptată modificarea legii care prevede simplificarea procedurii de evaluare pentru risc seismic și de consolidare. Ea este în procedură parlamentară și cred că este necesar cât mai repede să o avem aprobată pentru a simplifica procesul și a încuraja ca toate autoritățile locale să realizeze aceste proceduri de evaluare și apoi de expertizare pentru a putea interveni.
Reporter: Cine trebuia să supravegheze lucrările?
Ligia Deca: Lucrările? Aceste detalii sunt specificate în contracte. Este o anchetă în curs. Sunt convinsă că cei care sunt partea contractului vă pot da detaliile necesare.
Reporter: Ce ajutor ar putea să primească cei implicați?
Ligia Deca: O primă discuție pe care am avut-o este un ajutor concret pentru relocarea copiilor care în acest moment nu mai pot fi cazați în clădire. S-au găsit deja soluții prin Inspectoratul Școlar Județean. Ei vor fi redistribuiți la alte unități de cazare. Există și disponibilitate din partea autorităților publice locale de a oferi fonduri în cazul în care este nevoie de alt tip de cazare, de tip privat, deci această nevoie va fi satisfăcută. De asemenea, am discutat cu dna. director a Centrului Județean pentru Asistență și Resurse Educaționale CJRAE, care mi-a zis că va face o evaluare de resursă umană suplimentară pentru zona de consiliere. Trebuie să însoțim cadrele didactice, elevii, părinții să treacă peste această traumă și să poată să continue procesul educațional“.