Elevii din învățământul primar și gimnazial care au ”rămâneri în urmă de la nivelul clasei”, vor face ore suplimentare, în școală. Declarația a fost făcută miercuri, 2 ianuarie, la Antena 3 de către ministrul Educației, Ecaterina Andronescu. Aceasta a anunțat că orele remediale vor intra în vigoare în semestrul al II-lea, care începe de luna viitoare (11 februarie 2019).
Orele suplimentare ar urma să aibă loc doar în școlile primare și gimnaziale, potrivit declarației publicată de antena3.ro, fiind susținute de către învățători și profesorii de gimnaziu. Andronescu nu a făcut nicio mențiune despre ce se va întâmpla cu elevii de liceu. Orele remediale au fost anunțate drept măsuri imediate pentru remedierea ratelor mici de promovare pentru Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a și Bacalaureat.
Despre orele remediale Ecaterina Andronescu a vorbit încă din luna decembrie, însă nu a dat detalii despre cum vor fi făcute acestea, cum vor fi plătiți profesorii pentru ele și cum vpr fi convinși elevii să rămână în plus, peste program.
Semestrul al II-lea începe în data de 11 februarie 2019, potrivit calendarului anului școlar 2018-2019
- Iată declarația integrală a Ecaterinei Andronescu despre orele remediale:
Ecaterina Andronescu: – Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în 2018 la clasa a VIII-a, adică am avut 36% dintre copii care nu au luat nota 5 la examenul de Evaluare Națională și am avut spre 40% cei care nu au promovat exameul de Bacalaureat, ceea ce ne nemulțumește. Ca urmare niște măsuri imediate se referă la încercarea de a avea în acest semestru pregătire remedială, prin ore suplimentare pentru cei care se manifestă în clase, fie că vorbim de ciclul primar sau gimnazial cu aceste abateri de la linia corectă a acumulărilor. Abateri de la program.
Moderator: – Unde le faceți și cu cine le faceți, că eu știu că nu prea sunt locuri în școli?
Ecaterina Andronescu: – În școală, cu învățătorii pentru învățământul primar și cu profesorii din gimnaziu…
Moderator: – Adică îi țineți după ore, sau cum se va întâmpla, concret?
Ecaterina Andronescu: – Da. O să găsim această formulă. Pentru învățători este mai simplu, o să găsim și pentru profesori, pentru că nu putem să spunem ”nu suntem în stare să facem nimic” și an de an adunăm copii care nu fac față.
Moderator: – Dar sunt săli de clasă? Vă întreb pentru că este o problemă reală.
Ecaterina Andronescu: – Da, trebuie să găsim săli de clasă. Nu pentru toți copiii, nu pun problema tuturor celor care sunt într-o clasă ci acelora care au rămâneri în urmă de la nivelul respectiv al clasei.
Moderator: – Cât de repede se va implementa această chestiune cu orele remediale?
Ecaterina Andronescu: – Din semestrul doi încercăm să facem această chestiune.
FOTO: Ecaterina Andronescu/Facebook.com