Inițial, listele cu beneficiarii care primesc tichetele acordate prin proiectul „Sprijin educațional, pe baza de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați” ar fi trebuit trimise de inspectorate la minister, în data de 23 septembrie, la două săptămâni și jumătate după începerea școlii. Sorin Cîmpeanu anunță că vrea să primească listele până pe 9 septembrie pentru ca banii să ajungă cât mai devreme. Elevii încep școala anul acesta pe 5 septembrie.
- UPDATE, 7 Septembrie 2022 Venitul membru de familie pentru acordarea tichetelor educaționale pentru preșcolari, este de 556,50 de lei / Informarea transmisă de Federația Părinților “Edupart” transmitea un prag greșit de 298 de lei
- Recent, Sorin Cîmpeanu dădea vina pe lipsa interconectării sistemelor publice și spunea că “nu avem o interoperabilitate, o conectare între sistemele din educație, sistemul de evidență al populației, sistemul fiscal. Deci nu există partea de digitalizare și ne creează probleme direct, nouă, celor din educație”.
Ministrul a anunțat că devansează termenul prin care inspectoratele trebuie să trimită ministerului Educației lista cu beneficiarii tichetelor educaționale, din 23 septembrie, în data de 9 septembrie. Astfel, Sorin Cîmpeanu speră ca elevii și părinții să primească mai devreme banii pentru a putea cumpăra rechizite. Cursurile anului școlar încep pe 5 septembrie anul acesta, iar ministrul anunță că spera ca în prima parte a lunii septembrie să fie virați banii pe carduri.
Cei 500 de lei primiți pe card de părinții elevilor defavorizați care îndeplinesc anumite condiții, pot fi folosiți pentru a cumpăra rechizite și haine pentru școală.
Potrivit unui comunicat din luna aprilie al ministerului investițiilor și proiectelor europene, banii ar urma să ajungă pe carduri în luna septembrie. Federația Părinților anunța recent că anul acesta inspectoratele școlare vor comunica Ministerului Educației lista beneficiarilor pentru anul școlar 2022-2023 până la data de 23 septembrie 2022, fără să precizeze când vor ajunge banii pe carduri pentru a putea fi folosiți. Ministrul vrea ca listele să ajungă mai repede la minister, pe 9 septembrie.
“Definiția celor elevi care pot beneficia de aceste tichete educaționale este legată de salariul părinților pe luna iulie. Salariul s-a plătit în data de 15 august, în momentul de față în toate inspectoratele școlare județene s-a cerut urgentarea legăturii cu părinții pentru ca aceștia să poată deveni adeverințele pentru veniturile încasate pe 15 august, iar astăzi este 26 august. Ținând seama că sunt părinți și copii în vacanță, acest proces nu este foarte simplu, dar termenul limită pe care l-am dat este ziua de 9 septembrie pentru finalizarea listei beneficiarilor acestor ajutoare sociale acestor vouchere pe care Ministerul Educației le va distribui împreună cu MIPE (n. red. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene). Pe 9 septembrie dorim să avem definitivată lista beneficiarilor. E vorba de 300 de mii de elevi. Termenele din Ordonanță se duc până în luna octombrie. Dorim să le acordăm mai devreme decât limita prevăzută în ordonanța de urgență (n. red. tichetele educaționale). Cu cât mai devreme, cu atât mai bine”.
Cu precizări despre beneficiari și cei care au deja emise cardurile, a venit secretarul de stat în ministerul Educației, Sorin Ion: Există două categorii de presupuși beneficiari: în acest moment cei care au deja emise cardurile și care după confirmarea lor că îndeplinesc condițiile legale se vor alimenta cardurile. Asta se poate face foarte rapid. Și categoria de beneficiari noi și mă refer la copii care intră la grădiniță sau la clasa pregătitoare și care se încadrează în prevederile ordonanței. Realist ei nu pot fi contactați decât la început de școală”, a precizat Sorin Ion.
Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale
Materialele școlare ce pot fi achiziționate cu aceste tichete sunt rechizite necesare frecventării școlii: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței, se arată în comunicatul citat.
Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei, orașului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului București în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința familia, în luna imediat următoare îndeplinirii condițiilor de acordare”, se arată în comunicatul de la Federația Națională a Părinților.
Condițiile pentru elevi (clasele P – VIII):
“Elevii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Legii nr. 126/2002.
Legea nr. 126/2002 stabilește că pot beneficia de acest sprijin elevii care se află în întreținere familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țară (salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON).
La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna iulie a anului în care se face solicitarea.
Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar (5 septembrie pentru anul școlar 2022-2023).
Conform legii, prin familie se înțelege:
- soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună;
- bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și se gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială;
- persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta”.
14 comments
Eu am 2 fetițe gemene de 14 ani pe care le cresc singura am facut actele necesare pentru tichetele de rechizite dar nu stim nimic nu au venit sau nu le mai primim ! In schimb am luat de la scoala rechizitele atit multumesc !
Eu am depus toate actele necesare, am primit bursa sociala in valuare de 400 lei, daca mai lipseste, vin mai putini bani, dar acel card nu l-am primit mici an ziua de azi,am intrebat la scoala au zis ca nu a venit! eu ce sa cred,ca il opresc ei si nu le dau copiilor?.
Nu se mai baga nu au bani guvernul sunt și ei sărace la ce dracu face mă băgați dracu bani că și copii au dreptul sunt persoane care nu au ce manca ce sele dea la copii la școală văzut copii foarte săraci nu au mâncare la școală și voi ce faceți mă amânați că azi că mâine așa voi stați în parla ment și vacacati pe voi off
Pt ce am făcut la începutul lunii septembrie dosarul pentru acest card pt copiii?Se apropie iarna și voi nu aveți nici un gând să trimiteți acele carduri.Cand aveți de gând să le trimiteți?
când primim etichetul de 500 lei de la școala la copii
Bună ziua se mai dau cardurile electronice de 500lei pentru copiii???
Am făcut de 2 ori dosarul și anul trecut ,când s-a repetat dosarul cu actele de 2ori și anul acesta din nou…
Mulți părinți sunt în această situație ….
Spunea Domnul Ministru că a două trasă de carduri electronice se va da în octombrie și banii în noiembrie.Dar între timp s-au făcut schimbări la minister.
Poate nu ne uitați și anul acesta !?
Sunt copii care au luat de 2 ori și anul trecut si anul acesta
Noi nimic…
Bună ziua eu am fetita la grădiniță am facut actele necesare și încă nu am primit cardul de 500 de lei sunt de la Racos jud Brașov și as dori sa știu când o să-l primesc
Eu mă încadrăm la ferita de la grădiniță dar secretara de la școala nu a vrut să-mi facă.
copii repetenti????? primesc rechizite si ……..
repetentii primesc?
bună ziua eu salariul net am 2051 de lei numai ia nimeni 1500 de lei în mana ca sau mărit da cum adică la tichete sa nu depășească 1275 de membru de familie
Bună ziua, eu am depus de 2 ori dosarul pentru cardul de 500 lei și nu am primit nimic,cunosc persoane din zona de unde locuiesc care copii lor nu frecventează școala și au primit cardul cu 500 lei pentru toți copii.Oare mă poate ajuta cineva cu un număr de telefon??
O bataie de joc…ii injositi pe părinți și suferă copii…de ce ii purtați pe părinți la ANAF,și la Notar? DEZGUSTĂTOR.
Corect era dacă primeau toți copiii acesti bani pt rechizite.