Ministrul Educației din Republica Moldova propune ca școala să înceapă pe 1 septembrie 2024, într-o zi de duminică și să se încheie într-o sâmbătă. Dan Perciun: “În prima zi de școală se repartizează manuale și se prezintă orarul”

1.043 de vizualizări
începerea școlii, predare bilingvă
Foto: Pixabay.com
Ministerul Educației din Republica Moldova propune ca anul școlar viitor să înceapă pe 1 septembrie, într-o zi de duminică și să se încheie pe 31 mai, într-o zi de sâmbăta, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook. Ministrul Dan Perciun a propus această variantă pentru ca vacanțele de toamnă și de primăvară să fie mai lungi, să aibă 9 zile, iar numărul de zile de școală să nu fie afectat. “De regulă, prima zi din anul de studii se încheie după prima lecție și include activități precum repartizarea manualelor școlare, prezentarea orarului lecțiilor sau diverse discuții”, a spus ministrul Dan Perciun.

Ministrul Educației din Republica Moldova, Dan Perciun, propune ca prima zi de școală să fie pe 1 septembrie 2024, într-o zi de duminică, iar ultima zi, pe 31 mai 2025, care pică într-o sâmbătă. El explică faptul că astfel, vacanțele de toamnă și primăvară vor fi mai lungi, adică de câte 9 zile și numărul de zile de studiu să nu fie afectat.

Dan Perciun precizează că în prima și ultima zi de școală de sau și predau manuale sau se prezintă orarul.

Redăm mesajul integral al Ministrului Educației din Republica Moldova

“Pentru ca în anul de studii 2024-2025 vacanțele de toamnă și cea de primăvară să dureze 9 zile și nu 2-3 ca până acum, și ținând cont de necesitatea păstrării numărului total de zile de studiu într-un an, Ministerul Educației și Cercetării a propus ca ziua de 1 septembrie 2024 (duminică) și 31 mai 2025 (sâmbătă) să fie zile de studiu.

Majorarea numărului zilelor de vacanță va permite părinților să-și planifice din timp concediile și să petreacă mai mult timp cu copiii lor. Astfel, dacă în anul curent de studii, 2023-2024, vacanța de toamnă a avut durata de doar trei zile plus weekend-ul (în perioada 1-5 noiembrie 2023), în anul de studii 2024-2025 aceasta va avea o durată de 9 zile (în perioada 26 octombrie – 3 noiembrie 2024, incluzând o săptămână deplină și cele două weekend-uri, pre și post săptămânii de vacanță).

Și vacanța de primăvară din viitorul an de studii va fi mai mare comparativ cu anul curent. Astfel, în acest an vacanța de primăvară a început la 8 martie 2024, vinerea (zi liberă conform Codului muncii), urmată de două zile de weekend și două zile de vacanță – ziua de luni și marți, procesul educațional fiind reluat în ziua de miercuri. Pentru anul viitor, ministerul a stabilit vacanța de primăvară în perioada 3 – 9 martie 2025, astfel ca elevii și familiile lor să poată beneficia de 9 zile de vacanță, care la fel să includă o săptămână deplină și cele două weekend-uri – din 1 martie până la data de 9 martie 2025.

De regulă, prima zi din anul de studii se încheie după prima lecție și include activități precum repartizarea manualelor școlare, prezentarea orarului lecțiilor și cercurilor, familiarizarea cu regimul de activitate al instituției de învățământ și cu regulile pentru asigurarea vieții și sănătății elevilor. În ultima zi a anului de studii la fel, are loc transmiterea manualelor școlare, prezentarea rezultatelor școlare, discuții pe final de an de studii etc.

MEC precizează că toți angajații din instituțiile de învățământ general (cadrele didactice, nondidactice și de conducere) vor beneficia conform solicitării, de zilele de recuperare plătite care vor putea fi luate pe durata vacanțelor din anul de studii 2024-2025″.

Dan Perciun este ministru al Educației din iulie 2023. A absolvit studiile de licență în Științe Politice, Psihologie și Sociologie la Universitatea din Cambridge și ulterior a făcut un Master în Economie Socială la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.


5 comments
    1. Se vede ca ai trăit în comunism, iar nu în democrație ori înainte de comunism (când era monarhie constituțională). Iar în Republica Moldova se vede clar influența ruseasca, unde…recent au scos rușii steagul comunist la o paradă recentă. Păcat ca încă nu a fost condamnat oficial comunismul.

    2. Dacă ați fi elev acum, nu v- ar conveni. E timpul liber al elevilor și al profesorilor care se incalcă grosolan. Avocatul Poporului din RM, ce face ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Părinții să urmărească modul în care școlile își elaborează propriile regulamente de organizare și să refuze semnarea lor dacă există clauze ilegale, recomandă Federația Națională a Părinților

Federația Națională a Părinților recomandă părinților să urmărească modul în care unitățile de învățământ își elaborează propriile regulamente de organizare și funcționare și „să refuze semnarea contractelor educaționale care încalcă…
Vezi articolul

Deputatul UDMR Szabo Odon, în comisia de învățământ: Angajamentele cu privire la salarizare și învățământul minorităților naționale nu se regăsesc în programul de guvernare/ Ligia Deca: La priorități, într-adevăr, la nivel general, este specificată creșterea nivelului de salarizare din învățământ

„Programul de guvernare are cel puțin două probleme. Angajamentele cu privire la salarizare semnate și promovate prin Ordonanță de urgență și învățământul minorităților naționale nu se regăsesc în programul de…
Vezi articolul

Fostul secretar de stat din Ministerul Educației, Maria Manea, anunță că deschide o grădiniță privată. Anunțul vine a doua zi după apariția demisiei în Monitorul Oficial: Am plecat din minister tocmai ca să nu existe niciun conflict

Fostul secretar de stat de la Ministerul Educației, Maria Manea, anunță că deschide o grădiniță privată, apărând ca „fondator” pe site-ul acesteia. Reamintim că Manea și-a anunțat demisia în urmă…
Vezi articolul