În Marea Britanie, profesorii retrași din activitate (out-of-work) sunt chemați în școli pentru a-și putea înlocui colegii dacă va fi lipsă de personal didactic, pe fondul răspândirii variantei Omicron în Regat, transmite Euronews. Ministrul Educației, Nadhim Zahawi, a făcut acest “apel urgent” pe rețeaua de socializare Twitter, declarând totodată că prioritatea guvernului este “să livreze în siguranță educație față în față”.
Cererea oficialului din Marea Britanie vine în contextul în care, de curând, zeci de școli și colegii din Regatul Unit se închid înainte de vreme, înaintea vacanței de Crăciun, iar altele se pregătesc pentru ore online după perioada de sărbători, din cauza situației produse de ultimul val al pandemiei Covid-19, cauzat de varianta Omicron, după cum a scris EduPedu.ro recent.
- “Chiar dacă 99,99% dintre școli au fost deschise în acest semestru, putem vedea cu toții valul Omicron [tulpină a Covid-19] îndreptându-se spre noi. Din acest motiv, rog orice profesor retras din activitate să vină la școală, dacă este disponibil, să țină loc temporar în școală în Noul An”, a transmis ministrul Educației, citat de Euronews.
În Marea Britanie, potrivit sursei citate, “s-au înregistrat 82.886 de cazuri noi [de infectare cu Covid-19] duminică (n. red. – 19 decembrie), aducând astfel numărul total de cazuri înregistrate săptămâna trecută la un total de 547.600, cu 51,6% mai mult decât numărul total de cazuri din perioada de 7 zile de acum două săptămâni”.
“Fie că ești recent pensionat sau că ești certificat ca profesor dar lucrezi în alt domeniu, te îndemn să te gândești dacă ai putea ‘sacrifica’ chiar și o zi pe săptămână ca să te alături personalului suplinitor din întreaga țară”, a mai declarat Zahawi.
Măsuri împotriva tulpinii Omicron la școală
Personalul școlar și elevii din gimnazii trebuie să poarte mască și sunt permanent încurajați să se testeze rapid cu teste antigen acasă pentru a depista, astfel, cazurile asimptomatice de îmbolnăvire cu Covid-19. Cei care prezintă simptome trebuie să facă un test PCR.
Potrivit Uniunii Naționale de Educație, sindicat al profesorilor din arhipelag, citată de Euronews, lucrătorii din învățământ “sunt cu 26% mai predispuși să ia Covid-19 decât populația generală întrucât cazurile sunt mai numeroase printre școlari”.
Vaccinarea și măsurile contra pandemiei în Regat
Conform Euronews, autoritățile din Marea Britanie se așteaptă ca numărul de cazuri de infectare cu noua variantă Omicron a Covid-19 să se dubleze o dată la două zile și jumătate – trei zile. Până la finalul lunii, guvernul dorește să atingă ținta de 1 milion de doze booster administrate, ca parte a strategiei împotriva noii tulpini. Totodată, îndeamnă populația “să limiteze interacțiunile sociale în perioada vacanței”, mai scrie Euronews.
Regatul Unit este printre țările cu cele mai mari rate de vaccinare din lume, cu 81,7% din populația de peste 12 ani vaccinată cu două doze anti-Covid-19 și cu aproape jumătate dintre aceștia vaccinați cu doza a treia. Vaccinarea nu este încă disponibilă pentru cei mici cu vârste între 5 și 11 ani.
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
1 comment
Rata deceselor printre profesorii in activitate din UK este destul de mare. Acesta este motivul pentru care sunt rechemati pensionarii la catedra. Nu mai au personal. Nepotul meu nu mai are profesor de sport si de geografie.