Ministrul Educației, despre uniformele obligatorii în școli: Nu aș vrea să impun din cabinetul de ministru. N-avem niciun studiu care să ne arate că ar conta mai mult, că ne ajută la ceva

19.337 de vizualizări
Foto: Cristian Nistor/ Agerpres Foto
Daniel David a declarat la B1TV, referitor la uniformele obligatorii în școli, că eu, de obicei, sunt împotriva încolonărilor”. „Eu ce pot să spun este că aș încuraja școlile să facă acest lucru, dar nu aș vrea să impun din cabinetul de ministru”, a precizat acesta.

Ministrul Educației a spus că nu avem niciun studiu care să arate că uniformele obligatorii ajută la ceva: „Mă întreb de ce ar trebui să le impunem, să fie obligatorii. Nu văd de ce. N-avem niciun studiu care să ne arate că ar conta mai mult, că ne ajută la ceva”

Moderator: Haideți să vedem, domnule ministru, ce se întâmplă cu uniforma obligatorie în școli. Am putea să avem uniformă obligatorie în școli sau nu?

Daniel David: Teoretic, sigur că am putea. Întrebarea este dacă vrem și dacă e bine.

Moderator: Și cum o să facem să decidem asta?

Daniel David: Eu, de obicei, sunt împotriva încolonărilor. Eu ce pot să spun este că aș încuraja școlile să facă acest lucru, dar nu aș vrea să impun din cabinetul de ministru. Probabil ați văzut și voi că în, nu știu, Statele Unite ai licee, ai școli care se mândresc cu uniforma lor. Este un element de identitate, dar acolo uniformă a fost stabilită pe bază voluntară de către școala respectivă, împreună cu părinții, elevii.

Moderatoare: Poate este un cult al uniformelor acolo. La noi se încearcă, într-adevăr, sunt unități separate care își aleg …

Daniel David: Care au început și o să o să încurajez acest lucru, dar mă întreb de ce ar trebui să le impunem, să fie obligatorii. Nu văd de ce. N-avem niciun studiu care să ne arate că ar conta mai mult, că ne ajută la ceva.

Învăţătoarea Silviana Spălătariu a declarat, pentru TVR Timișoara, că elevii „începuseră să calculeze cât costă hainele de pe ei”, înainte de introducerea uniformelor. Aceasta predă la Școala Gimnazială „Teodor Păcățian” Ususău, județul Arad, unde profesorii poartă aceeaşi uniformă ca elevii, potrivit Agerpres.

În octombrie 2024, Bogdan Stancu, învățător la 18 ani, a vorbit, la emisiunea Educație 9 de la TVR Craiova, despre uniformele elevilor. „Eu consider că mai taie un pic din aceste diferențe care încep să fie tot mai mari în zilele noastre între copii și hainele pe care le poartă aceștia”, a spus cadrul didactic. Acesta predă la Școala Gimnazială „Eliza Opran” din Işalniţa.

Daniel Alexandru Ion, șeful Inspectoratului Școlar Județean Dolj, a declarat că printr-o comunicare eficientă „vom reuși împreună să-i determinăm pe elevii noștri să înțeleagă că a veni îmbrăcat decent la școală reprezintă o formă de respect, în primul rând, pentru sine și apoi pentru ceilalți din jurul lor”. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Actual Regional” (TVR Craiova), în luna septembrie.

Informații de context

Ionela Neagoe, directorul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București, a declarat pentru Euronews.ro că elevii vin în clasa a V-a și „se vede această modalitate de a-l pune într-un fel pe celălalt într-o inferioritate, adică se uită de unde sunt adidașii tăi, ce fel de telefon ai.” Aceasta a spus că lucrează cu părinții la acest aspect și „cam prin clasa a VI-a toată lumea înțelege și nu se mai manifestă.”

Edupedu.ro a scris că școlile ar putea să solicite utilizarea obligatorie a uniformei școlare, potrivit unui proiect depus la Senat. Proiectul urmărește să completeze și să modifice Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cunoscută sub denumirea Legea Deca-Iohannis. Conform documentului, uniforma ar urma să fie acordată gratuit elevilor.

În proiect se arată că detaliile tehnice privind obiectele vestimentare și de încălțăminte ce compun uniforma școlară vor fi aprobate prin ordin al ministrului educației.

Ce prevede Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar

ROFUIP 2024 prevede, printre altele, că elevii au obligația de a avea un comportament civilizat şi o ţinută decentă în unitatea de învăţământ.

Foto: Captură – Ordinul nr. 5.726 din 6 august 2024 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar
Noul Statut al Elevului

Din noul Statut al Elevului a fost eliminată prevederea ca ținuta vestimentară să nu poată reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul școlii. Amintim că Statutul Elevului 2024 a fost publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului Educației nr. 5.707 din 1 august 2024.

Concret, documentul publicat în Monitorul Oficial stabilește, printre altele, că elevii au îndatorirea de a se prezenta la școală și la toate activitățile organizate de aceasta într-o ținută vestimentară decentă.

Art. 14. — „(1) Elevii au următoarele îndatoriri: d) de a se prezenta la școală și la toate activitățile organizate de aceasta într-o ținută vestimentară decentă și adecvată și de a purta elementele de identificare în conformitate cu legislația în vigoare și cu regulamentele și hotărârile unității de învățământ preuniversitar”, conform Statutului Elevului 2024.

Foto: Captură – Statutul Elevului din 1 august 2024
Citește și:
Elevii începuseră să calculeze cât costă hainele de pe ei, spune învățătoarea Silviana Spălătariu, de la școala din Arad unde profesorii poartă în prezent aceeaşi uniformă ca elevii
Uniforme pentru profesori, la fel ca cele pentru elevi, la o școală din Arad / Inspectorul școlar general, Marius Gondor, laudă exemplul: Ar fi o iniţiativă foarte bună de luat ca model
Daniel David: Nu cred că este treaba ministrului să stabilească dacă avem sau nu uniformă în școli / Profesorii, părinții și elevii să decidă
Bogdan Stancu, învățător la 18 ani, despre uniformele elevilor: Mai taie un pic din aceste diferențe care încep să fie tot mai mari între copii și hainele pe care le poartă aceștia
Șeful ISJ Dolj, despre vestimentația elevilor: A veni îmbrăcat decent la școală reprezintă o formă de respect, în primul rând, pentru sine și apoi pentru ceilalți din jurul lor. Noi, dascălii, nu putem face nimic fără sprijinul părinților
Elevii vin în clasa a V-a și se vede această modalitate de a-l pune într-un fel pe celălalt într-o inferioritate, spune directoarea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București: Se uită de unde sunt adidașii tăi, ce fel de telefon ai. Lucrăm cu părinții la aspectul acesta
Statutul Elevului 2024. Prevederea ca ținuta vestimentară să nu poată reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în școală a fost eliminată

8 comments
  1. Este un lucru bun,ÎNSĂ, NU ar trebui încurajate “diverse afaceri” ale unității școlare, precum Scoala Generala Grigore Moisil Ploiești,unde a trebuit sa cumpărăm asa zisele uniforme (niște tricouri de foarte proasta calitate, cu emblema scolii inscriptionate), dintr-o casa particulara (unde nici google maps/waze nu a putut gasi locatia ferita de ochii autoritatior fiscale), unde nu aveau nici o sursa de fiscalitate,și nici o intenție de a-ți oferi un bon fiscal în urma achiziționării “uniformelor scolare”. Iar după ce le-am cumpărat (am ajutat astfel afacerea personala, adica acea “croitorie”), brusc nu au mai fost atât de obligatorii uniformele… Părinții fiind obligați astfel, sa încurajeze piața neagra/ nefiscalitatea. Felicitări unităților de învățământ de acest gen!!!

  2. Unul din motivele de buling in scoli sunt hainele de firma pe care doar unii și le pot permite, nu trebuie studii pentru așa ceva, cu putina bunăvoință se pot lua informații de la cadrele didactice de buna credință.

    1. Este adevarat, dar alternativa e sa ne educam copiii pe principiul strutului cu capul in nisip, daca ii tinem in bezna sau nu stiu ce bule, nu vor vedea realitatea și nu vor suferi.
      Ei oricum văd cu ce mașini ii aduc părinții la școală pe colegi, ce telefoane au unii, unde își fac vacanțele unii sau alții. Oricum, fitele astea sunt pentru “new money” sau parveniti. Cei care au bani cu adevarat, nu fac parada cu haine, lanturi de aur, samd. Eu mi-as invata copiii sa ii compatimeasca mai degraba și ma bucur ca in multe medii tinerii nu mai pun accentul pe aspectele materiale. Si apoi ce facem, introducem “uniforma” si la capitolele acestea, la masina, telefon? Sunt primele lucruri pe care le vorbesc, încă de la grădiniță. Deci argumentul asta e mai mult pentru acel gen de părinți invidiosi si ranchiunosi decat pentru copiii. Mai bine i-am educa de acasă sa nu sufere pentru ce nu au și sa se bucure pentru ce au, si vor fi mai împliniți și mai fericiți…

    2. Sunt de acord cu această părere. Impunerea purtării uniformei școlare ar putea reduce semnificativ bulyingul cauzat de diferențele de statut economic al familiilor elevilor.

  3. Politizarea conducerilor școlilor și inspectoratelor școlare a dus la impunerea pe ascuns a uniformelor școlare – denumite ținute obligatorii de către politrucii numiți la conducere, în timp ce CNCD amână să se pronunțe asupra dosarelor constituite urmare a abuzurilor comise de către numiții politici față de elevi, tocmai pentru impunerea cu forța a “ținutei obligatorii”. Doar pentru elevi. Așadar, beneficiarul învățământului nu este elevul, ci politrucii care se vor respectați prin etatismul forțat asupra copiilor.

  4. Lăsați ca “merge și asa”, ca doar suntem în România! Vedeți ce rezultate fruntașe avem în educație.

  5. Desigur, nu exista niciun studiu pe aceasta tema.
    De exemplu, acestea nu sunt date rezultate dintr-un asemenea studiu:
    “Students in schools that required school uniforms did not demonstrate better social behavior or school attendance than students in schools without school uniforms.

    Associations were true across both public and private schools, but low-income students in schools with school uniforms demonstrated better school attendance.”

    In acelasi timp, un alt articol sublinia ca “by including student and school fixed-effects we find evidence that uniform adoption improves attendance in secondary grades, while in elementary schools they generate large increases in teacher retention.”

    Nu-i greu sa gasesti studii pe aceasta tema. Atat pro cat si contra 😉
    Doar sa le cauti.

    1. Studiul ar trebui facut in contextul romanesc. Nu putem extrapola rezulatele unui studiu din alta tara in lumea minunata si educata Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Cheltuielile unei familii cu Educația: comparația cu ceilalți ani

Banii pentru Educație, în „România Educată”: Creșterea finanțării școlilor care au elevi din medii defavorizate / Facilități pentru ca firmele să-și dezvolte creșe pentru angajați / Burse mai mari pentru elevii din rural

Raportul România Educată propune adăugarea unui coeficient la costul standard per elev pentru finanțarea școlilor defavorizate și posibilitatea actualizării pe parcursul anului, în situațiile în care apar creșteri salariale. Coeficientul…
Vezi articolul

Legea care ar fi permis folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea şcolilor şi în afara orelor de program “are un caracter neclar şi imprecis în privinţa modalităţii în care se realizează acest drept de a folosi”, arată Curtea Constituțională, în motivare, după ce a declarat-o neconstituțională

Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei prin care practic respinge modificarea Legii educației fizice și sportului care ar fi permis elevilor accesul liber în curtea școlii și în bazele sportive școlare…
Vezi articolul

EXCLUSIV Gérard Mourou, premiul Nobel în Fizică 2018: Sunt implicat în mod real în proiectul din România, care va fi cel mai puternic laser din lume. Vom realiza lucruri ieșite din comun în domeniul fizicii

Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică și părintele științific al laserului de la Măgurele, a declarat în exclusivitate pentru Edupedu.ro că proiectul din România “are o contribuție unică” la…
Vezi articolul

Elevii din Grecia se întorc în școli, în plină creștere a numărului de contagieri asociată variantei Omicron. În prima săptămână de cursuri, elevii și profesorii vor face trei teste antigen pentru detectarea coronavirusului, în loc de două

Aproximativ 1,6 milioane de elevi și profesori au revenit luni în școlile din Grecia după vacanța de iarnă, în mijlocul unei recrudescențe a contagierilor provocate de noua variantă Omicron, care…
Vezi articolul