Ministrul Educației, despre elevii navetiști care încă n-au transport gratuit: Va mai dura puțin, două, trei săptămâni

7.979 de vizualizări
Foto: © Franz1212 | Dreamstime.com
Ministrul Educației a declarat, la TVR Info, în legătură cu cei 400.000 de elevi navetiști care n-au încă gratuitate la transport și își plătesc biletul din bugetul familiei, că „va mai dura puțin, două, trei săptămâni”. Amintim că normele de transport au fost publicate în Monitorul Oficial vineri seara, 8 septembrie, cu două zile înainte să înceapă școala, ceea ce întârzie aplicarea prevederilor.

Consiliile județe vor transmite inspectoratelor școlare lista operatorilor de transport, iar școlile vor colecta datele referitoare la ruta elevilor și operatorii pe care îi vor folosi, după cum a spus Ligia Deca:

“Legea a intrat în vigoare odată cu 3 septembrie. Legislația secundară, adică hotărârea de guvern care s-a dat săptămâna trecută, nu putea fi dată înainte ca legea să intre în vigoare. Nu se poate, trebuie să aibă o bază în legislația primară. După ce hotărârea de guvern a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial – asta a fost vineri – urmează să existe acea interconectare de date: consiliile județene trebuie să transmită inspectoratelor operatorii de transport. Școlile trebuie să colecteze care este ruta și care sunt operatorii pe care elevii îi vor folosi. Pentru a se putea emite biletele și abonamentele. Deci va mai dura puțin, două, trei săptămâni.”

Aceasta a mai precizat că va convoca o întâlnire cu inspectorii școlari „pentru ca această fereastră de tranziție să fie cât mai scurtă”:

„Noi chiar mâine (marți, 12 septembrie – n.red) vom convoca o întâlnire cu inspectorii școlari pentru a grăbi acest proces, pentru ca această fereastră de tranziție să fie cât mai scurtă. Important este că, pe mecanismul nou, nu va mai fi vorba despre avans de sume din partea familiilor. Practic, ei ar trebui să primească biletele și titlurile de transport nu pe sistem decont, ci direct, fără să mai fie un flux financiar care presupune un avans din partea familiilor.”

Moderatoare: În prima săptămână din octombrie credeți că s-ar rezolva?

Ligia Deca: Eu așa îmi doresc, să le vedem rezolvate până atunci. Depinde însă foarte mult și de colaborarea cu cei din consiliile județene și de rapiditatea cu care școlile și inspectoratele reușesc acest schimb de date”.

Informații de context

Edupedu.ro a scris că abia de pe 25 septembrie, luni, toate procedurile ar fi îndeplinite pentru ca elevii navetiști să aibă transport gratuit, conform ultimelor norme de transport școlar care aplică prevederile din noua lege a educației, în vigoare de la începutul lunii.

Normele de transport au fost publicate în Monitorul Oficial vineri seara, 8 septembrie, cu două zile înainte să înceapă școala, ceea ce întârzie semnificativ aplicarea acestui proces de luni, 11 septembrie. Conform actului normativ HG 810/2023, elevii au gratuitate la transportul feroviar – clasa a II-a, cu metroul, transportul public local și metropolitan rutier și transportul public rutier județean și interjudețean.

În ceea ce privește transportul județean pentru elevii navetiști care învață în alt oraș decât cel de domiciliu, au existat probleme la acordarea gratuității prevăzută de legea educației în învățământul preuniversitar nr. 1988/2023, în vigoare de pe 3 septembrie.

Iată mecanismul prevăzut de Hotărârea de Guvern 810/2023:

„Art. 3. — (1) În fiecare an, până la data începerii cursurilor anului școlar, consiliile județene transmit ISJ/ISMB lista operatorilor de transport public județean și rutele pe care aceștia operează”, prevăd normele de transport școlar.

„(2) ISJ/ISMB transmit către toate unitățile de învățământ din județ lista prevăzută la alin (1).

(3) În fiecare an, până la data începerii cursurilor anului școlar, Autoritatea Rutieră Română transmite Ministerului Educației lista operatorilor de transport rutier contra cost de persoane prin servicii regulate în trafic interjudețean și traseele pe care aceștia operează.

(4) Ministerul Educației transmite unităților de învățământ, prin inspectoratele școlare, lista menționată la alin. (3)”.

În paralel, conform actului normativ, până vineri, 15 septembrie, „părintele/ reprezentantul legal/ elevul major solicită unității de învățământ, în scris, letric sau online, în primele 5 zile lucrătoare de la începutul anului școlar, traseul și operatorul de transport folosit. Solicitarea trebuie să cuprindă următoarele date:

a) numele și prenumele elevului;
b) CNP;
c) adresa de domiciliu de la care se deplasează zilnic către unitatea de învățământ, adresă care trebuie să coincidă cu adresa cu care elevul este înregistrat în Sistemul informatic integrat al învățământului din România;
d) traseul pe care circulă de la domiciliu la unitatea de învățământ și de la unitatea de învățământ către domiciliu;
e) distanța în kilometri dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află unitatea de învățământ;
f) operatorul de transport folosit și tipul transportului executat, respectiv local, metropolitan, județean, interjudețean”.

„(8) În baza solicitărilor, unitățile de învățământ realizează:

a) tabele nominale cu elevii navetiști pentru fiecare traseu/operator de transport județean care deservește traseul pe care se deplasează elevul, cu menționarea stației de urcare,
respectiv coborâre, pe care le transmit fiecărui operator de transport și inspectoratelor școlare conform anexei nr. 2a). Tabelele nominale sunt însoțite de centralizarea numerică
realizată pe fiecare operator de transport;

b) tabele nominale cu elevii navetiști pentru fiecare traseu/operator de transport interjudețean care deservește traseul pe care se deplasează elevul, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre, pe care le transmit fiecărui operator de transport și inspectoratelor școlare, conform anexei nr. 2b);

c) tabele nominale cu elevii navetiști care nu sunt școlarizați în unitatea administrativ-teritorială de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciilor de transport public și nici de transport asigurat de unitatea de învățământ sau autoritatea locală. Tabelele conțin obligatoriu numărul de km dintre localitatea de domiciliu a elevului până la localitatea în care se află unitatea de învățământ, conform anexei nr. 2c)”.

„(10) Operatorii de transport au obligația de a elibera lunar elevilor titluri de transport individuale, fără a solicita contravaloarea acestora. Titlurile de transport au înscrise distanța pentru care sunt valabile și valoarea acestora.

(11) Operatorii de transport au obligația de a transmite conducătorilor auto de pe fiecare mijloc de transport lista elevilor care se deplasează pe ruta respectivă, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre”, scrie în actul normativ.

Foto: © Franz1212 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Cel mai devreme pe 25 septembrie toate procedurile ar fi îndeplinite pentru ca elevii navetiști să aibă transport gratuit, cum prevede Legea Educației – estimare pe termenele din actul normativ
Elevii navetiști și-au plătit biletele și abonamentele în prima zi de școală. Asociația Elevilor din Constanța: Vom acționa în instanță Hotărârea de Guvern
În lipsa listelor cu elevii care beneficiază de gratuitate, operatorii de transport trebuie să emită bilete de călătorie contracost, informează organizația transportatorilor
Normele de aplicare pentru transportul gratuit, decontat sau cu reducere al elevilor și studenților, publicate în Monitorul Oficial
Directorul STB anunță că în București studenții nu pot avea reducere de 90% la transportul în comun pentru că normele de decontare între operatorul de transport și universități nu există

4 comments
  1. Doar atât s-a putut deconta? De ce nu se mai decontează naveta acelor copii care învață la liceu? Credeți ca toată lumea își permite 530 de lei? Rușine….

  2. sa i lăsăm să stea acasă doua, trei săptămâni…poate unii chiar nu au acei bani de naveta ..
    deh…sătulul nu crede la al flamand…era o vorbă…

  3. Asta-i culmea! Sorin Ion, secretar de stat ME: “…probabil va fi o diferență de câteva zile”; Ligia Deca, ministrul educației: “…va mai dura 2-3 săptămâni”. Dar niciunul nu spune ce se va întâmpla cu banii cheltuiți de către părinți pt transportul elevilor în aceste câteva zile, în aceste 2-3 săptămâni! Vorba ceea: “Lasă, că merge și așa!” Vă mulțumesc, dragilor din ME, pt că măcar din octombrie va fi mai bine(sper asta)! Că pe septembrie transportul școlar gratuit este sublim, dar lipsește cu desăvârșire!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Grupul de lucru care ar fi trebuit să verifice trimestrial măsurile anticorupție din sistemul de educație, conform Strategiei Naționale Anticorupție, nu s-a întâlnit niciodată în 2023 – raportul Comisiei Europene privind statul de drept în România

Strategia Națională Anticorupție 2021-2025 includea, ca obiectiv specific, reducerea corupției în sistemul de educație din țară, precum și în cel de sănătate și propunea o serie de măsuri în acest…
Vezi articolul

Medicii de familie trebuie să ceară doze de vaccin pediatric antiCovid pentru a-i putea vaccina pe copiii de 5-11 ani – anunță Valeriu Gheorghiță, după ce președintele Asociației Medicilor de Familie din București a atras atenția că medicii de familie nu fuseseră luați în calcul pentru vaccinarea copiilor

În cadrul conferinței de presă ce a avut loc după ședința de Guvern de astăzi, 5 ianuarie 2022, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, a clarificat procedura prin…
Vezi articolul

OFICIAL Este interzis ca elevii și profesorii să strângă fonduri pentru activități din „Săptămâna verde”, dar părinții o pot face printr-o asociație cu personalitate juridică. Fiecare școală stabilește o echipă de coordonare a programului și un profesor responsabil de mediu / Model de raportare a activităților pentru școli

Metodologia de organizare a programului „Săptămâna verde” a fost publicată în Monitorul Oficial. Părinții pot contribui financiar prin asociația de părinți, dar este interzis ca elevii și profesorii să strângă…
Vezi articolul

Un craniu de dinozaur descoperit în statul australian Queensland confirmă că sauropodele au călătorit din America de Sud în Australia prin Antarctica – FOTO

Cercetătorii au confirmat miercuri descoperirea, într-o zonă îndepărtată din statul australian Queensland, a celui mai complet craniu de “sauropod enorm”, transmite agenţia DPA, conform Agerpres. Descoperirea, publicată miercuri în jurnalul…
Vezi articolul

Anchetă la centrul de examinare din Gorj de unde s-au scurs subiectele la proba de limba română de Bacalaureat 2024: Cel mai probabil e vorba despre un elev, cu siguranță va fi identificat în baza camerelor de supraveghere – purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj

S-a declanșat o anchetă la centrul de examinare din Gorj nr. 2783, de unde s-au scurs subiectele la proba de limba română de Bacalaureat 2024, spune purtătorul de cuvânt al…
Vezi articolul