Ministrul Educației, despre elevii care primesc tablete: Este vorba despre cei din medii defavorizate care nu au un laptop sau o tabletă proprii, ale copilului, nu ale părinților

Foto: gov.ro

Ministrul Educației a declarat că elevii din familiile defavorizate care primesc tabletele din programul “Școala de acasă” sunt cei care nu au acasă un laptop sau o tabletă, chiar dacă au telefon mobil inteligent. Declarațiile au fost făcute la Inspectoratul Școlar București și au fost transmise live de Edupedu.ro.

Întrebată ce se întâmplă în acele familii în care există mai mulți elevi și un singur telefon, având în vedere că este vorba despre un dispozitiv conectat la internet, iar în declarația pe propria răspundere din cadrul acestui program, pot primi tablete doar elevii care nu au în familie niciun dispozitiv conectat la internet, ministrul Monica Anisie a venit cu clarificări:

“La dispozitiv (n.red. contractul de comodat și declarația pe propria răspundere) nu se referă la un telefon, ci la un laptop sau o tabletă. În ordinul de ministru este prevăzut foarte clar că se acordă tableta acolo unde nu există un dispozitiv propriu, al copilului, nu al părintelui”.

Edupedu.ro a scris din luna august despre faptul că Programul Național Școala de acasă este pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și secundar, forma de învățământ de zi și cu frecvență (clasa pregătitoare, clasele I-XII, școala profesională) înmatriculați, la început de an școlar, în unități de învățământ preuniversitar de stat; elevii care provin din medii defavorizate; elevii care în familie nu dețin nici un dispozitiv electronic cu conexiune la internet, precum și pentru elevii care nu dețin, în folosință personală, un dispozitiv electronic cu conexiune la internet”, potrivit declarației pe propria răspundere pe care trebuie să o semneze părinții.

Cum se împart tabletele – se mai înființează o comisie

Ordinul respectiv prevede că în toate cele 41 de inspectorate școlare județene, plus în cele din București “se constituie o comisie de implementare a programului formată din 3-5 membri, desemnați prin decizia inspectorului școlar general”

Această comisie face și ea o procedură de lucru prin care se stabilesc detaliile selecției beneficiarilor programului, modalitățile de distribuire și gestionare.

Comisia predă școlilor tabletele “pe baza unui proces verbal de predare-primire”, iar dispozitivele vor fi înregistrate în inventarul unității de învățământ.

Ce documente trebuie să depună părinții/elevii la școală

Părintele sau tutorele copilului va depune la școală o cerere pentru a primi tableta, precum și o declarație pe propria răspundere. Aceste documente pot fi depuse chiar de elev, dacă e major. În declarația pe proprie răspundere trebuie persoana declară că “familia sau potențialul beneficiar al programului, după caz, nu deține niciun dispozitiv electronic cu conexiune la internet“.

Cu alte cuvinte, dacă familia are un telefon mobil care poate accesa internetul, dar este unul singur pentru mai mulți copii și adulți, atunci copiii nu pot primi tabletă de la școală.

Dacă sunt îndeplinite aceste condiții atunci școala dă tableta pe baza unui contract de comodat pe durata unui an școlar, “cu posibilitatea prelungirii acesteia până la finalizarea studiilor în unitatea de învățământ respectivă”.

Obligațiile pe care le au cei care semnează contractul de comodat și iau tabletele:

Familia care ia tableta trebuie să se “îngrijească de conservarea bunului dat în folosință gratuită ca un bun proprietar”, potrivit art. 2.148 din Codul Civil.

Comodatarul nu poate folosi bunul împrumutat decât în conformitate cu destinația acestuia determinată prin contract ori, în lipsă, după natura bunului. El nu poate permite unui terț să îl folosească decât cu aprobarea prealabilă a comodantului.

Comodatarul nu răspunde pentru pierderea ori deteriorarea bunului rezultată numai din folosința în scopul căreia bunul i-a fost împrumutat, potrivit art 2.149 din Codul Civil.

Dacă însă comodatarul folosește bunul cu altă destinație decât aceea pentru care i-a fost împrumutat sau dacă prelungește folosința după scadența restituirii, comodatarul răspunde de pieirea sau deteriorarea bunului, chiar dacă aceasta se datorează unei forțe majore, afară de cazul când dovedește că bunul ar fi pierit ori s-ar fi deteriorat oricum din cauza acelei forțe majore.

Modelul contractului de comodat a fost publicat ca anexă la Ordinul de Ministru și poate fi descărcat de aici.

Exit mobile version