Ministrul Educației, despre chiulul elevilor și al profesorilor înainte de vacanța de Paște: O să avem o discuție cu inspectoratul și directorul zilele acestea. Sesizări în scris n-am primit

Foto: © LCVA | Dreamstime.com

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat, referitor la chiulul elevilor și al profesorilor cu câteva zile înainte de vacanța de Paște, că „să avem o discuție cu inspectoratul și directorul zilele acestea”. Ministrul a mai spus că „sesizări în scris n-am primit”. Amintim că un elev de liceu a declarat, pentru știrile ProTV, că sunt profesori care nu vin la ore cu câteva zile înainte de vacanța de Paște. „Profesorii au venit doi astăzi, atât. Șase ore am avut și au venit doar doi profesori”, a menționat acesta.

Elevii și copiii de grădiniță au intrat în vacanța de primăvară vineri, 18 aprilie, potrivit calendarului privind structura anului școlar 2024-2025, iar vacanța se încheie pe 28 aprilie, după care elevii vor veni doar 3 zile la școală. Asta pentru că joi este 1 mai, zi liberă, iar 2 mai a fost declarată zi liberă de la Guvern, anul acesta ca punte între 1 mai și weekendul primului tur de alegeri prezidențiale 2025. Următoarea vacanță va fi cea de vară, care începe pe 21 iunie.

Reporter ProTV: Domnule ministru, știți că vorbeam la începutul mandatului dumneavoastră despre chiulul elevilor și al profesorilor. Noi am făcut un reportaj, miercuri, înainte de Paște, înainte să înceapă vacanța. Am avut 6 licee în reportaj. Într-unul singur am găsit câțiva elevi și câțiva profesori. Erau 3 licee teoretice, 3 tehnologice. Știți că spuneați că aveți nevoie de niște dovezi care să vină din teritoriu. Noi am ajuns la concluzia că nu o să aveți sesizări în sensul acesta, deși, după reportaj, am primit zeci de mesaje de la părinți, care ne-au dat alte licee unde se întâmplă acest lucru. (…)

Daniel David: N-am văzut reportajul, dar faptul că l-ați făcut înseamnă că există undeva public. Îl rog pe domnul secretar de stat să se uite care au fost școlile, liceele implicate și să avem o discuție cu inspectoratul și directorul zilele acestea (pentru a afla – n.red) de ce și cum s-a întâmplat. Verificăm de la ce ați prezentat. Sesizări în scris n-am primit.

La sfârșitul lunii ianuarie, Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore.

Tot în ianuarie, ministrul Educației și Cercetării a spus, la Antena 1, că este o problemă faptul că profesorii nu vin la ore. Ministrul Educației a precizat că părinții pot protesta și că directorul școlii ar trebui să monitorizeze prezența profesorilor la ore. „Dacă directorul de școală nu răspunde, discuți cu inspectoratul”, a precizat acesta.

Informații de context

În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore “trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar Ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Pe 5 februarie, într-o dezbatere în matinalul Europa FM, mulți părinți din țară au spus că lipsesc profesori de la ore, des.

Câteva exemple prezentate în emisiune: 

Realizator: O să vă citesc acum câteva mesaje pe care le-am primit joi, în timpul discuției noastre despre abandonul școlar, deci la interval de câteva minute. Iată: „confirm absenteismul grav – și scrie grav cu litere mari – al profesorilor din liceele Bucureștiului, inclusiv cele așa-zis bune. Speța descrisă cu profesorii din liceul din București 80 este identică cu multe din Constanța. Am fată în clasa a XII-a și avem bac anul acesta”, scrie un părinte care a observat fenomenul altcineva.

Ascultător: „Bună dimineața! Poate faceți într-o zi o emisiune pe tema absentismului profesorilor la cursuri. Este un fenomen real chiar și în școala gimnazială. Profesorii de materii care nu fac parte din examenele de capacitate clasa a VIII-a lipsesc de foarte multe ori”. Valul de mesaje poate fi citit aici.

În 2022, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin a anunțat că vor fi inspecții în școlile din județ pentru a verifica prezența la ore atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor.

„În perioada 01.11.-29.11.2022, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin va desfășura, în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Caraș-Severin, activitate de inspecție școlară cu privire la prezența la cursuri a elevilor și a cadrelor didactice”, informează sursa citată mai sus. Nu au fost făcute publice însă rezultatele inspecțiilor.

În Franța se vorbea despre un fenomen al absenteismului în rândul profesorilor în 2022.

Publicația FranceInter.fr scrie că, la începutul lunii decembrie 2022, Curtea de Conturi din Franța a luat și o poziție legată de absențele profesorilor de la clasă, un fenomen care, în ultimii ani, a îngrijorat sistemul de educație din Hexagon, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere a calității actului educativ.

De ce lipsesc profesorii de la unele ore: Absențele cadrelor didactice sunt legate fie de motive personale – sunt bolnave / au un copil bolnav ori trebuie să se prezinte la diverse verificări medicale – fie de “obligații profesionale”. Iar prin obligații profesionale se înțeleg, printre altele, cursurile de formare continuă. “Instituția de învățământ trebuie să se asigure că organizarea examenelor sau a concursurilor și a întâlnirilor pedagogice nu încalcă sistematic timpul de cursuri al elevilor, că programele de formare au loc în afara orelor de predare și că profesorii care participă la excursii sau ieșiri școlare sunt înlocuiți sistematic [la ore]”, subliniază Curtea de Conturi.

Instituția apreciază, așa cum se arată în raportul oficial, consultat de EduPedu.ro, că, pentru absențe mai lungi de 15 zile, în 96% dintre cazuri profesorii au înlocuitori la ore încă din a doua zi. Pentru perioade de absență mai scurte de 15 zile, doar 20% dintre cazuri găsesc înlocuitori la clasă. Din 2,5 milioane de ore, 500.000 sunt făcute [cu înlocuitor], precizează raportul.

Foto: ID 357739657 © LCVA | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Elev de liceu, despre profesorii care nu vin la ore înainte de vacanța de Paște 2025: Șase ore am avut și au venit doar doi profesori
Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației: Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Este o problemă că profesorii nu vin la ore, spune Daniel David: Părinții pot protesta. Dacă directorul de școală nu răspunde, discuți cu inspectoratul
Exit mobile version