Ministrul Educației: Decizia a fost luată. Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor susține. În învățământul profesional, vocațional și postliceal examenele de competențe vor fi numai pe bază de proiect

53.075 de vizualizări
FOTO: gov.ro
Ministrul Educației a anunțat că decizia a fost luată și că examenele de Bacalaureat și Evaluarea Națională se vor susține. Monica Anisie a răspuns astfel la Digi 24, celor care îi solicită anularea examenelor naționale în acest an și echivalarea mediei din anii de liceu cu examenul de Bacalaureat și a mediei din anii de gimnaziu cu examenul de Evaluarea Națională.

Întrebarea adresată: De ce nu se ia în calcul să se anuleze examenele de Capacitate și Bacalaureat și să se adopte același sistem ca în Olanda, spre exemplu, acordarea diplomei în funcție de mediile de peste ani?

Răspunsul dat de Monica Anisie: „Sunt voci care susțin acest lucru și sunt voci ale părinților și elevilor care susțin tocmai că nu trebuie să renunțăm la aceste examene naționale. Mai ales la Evaluarea Națională, am primit la minister numeroase petiții în sensul acesta.

Știiți foarte bine că admiterea la liceu se realizează tocmai pe baza mediei de la Evaluare Națională și 20% contează și mediile din gimnaziu.

Dacă facem o ierarhie vom vedea că acei copii care susțin Evaluarea Națională sunt avantajați.

Decizia este deja luată și anume examenul de Evaluarea Națională începe pe data de 15 iunie și cel de Bacalaureat pe data de 22 iunie

Reamintim că o serie de solicitări, în special de la o parte din sindicate, dar și de la elevi, aveau ca subiect această cerință de anulare a examenelor de final de liceu și gimnaziu și înlocuirea notelor de examen cu mediile anilor de liceu/gimnaziu.

Pe de altă parte mai mulți părinți și elevi susțineau menținerea în vigoare a examenelor, mai ales a celui de Bacalaureat.

Ce fac elevii bolnavi sau cei care trebuie să stea în izolare

Întrebare:Ce fac copiii care sunt în izolare sau în ale căror familie există oameni infectați cu COVID 19, probabil că sunt și astfel de cazuri și trebuie să dea examene?”

Monica Anisie: „Da, aceștia pot da examenul în condiții de siguranță, izolați, în sala respectivă. De fapt și până acum se putea să se dea examenul de Bacalaureat sau Evaluarea Națională cu măsuri de siguranță, chiar și în spital, metodologia prevede și acest lucru”

Învățământul profesional și postliceal: examenele vor fi pe bază de proiect

”Noutatea pe care o avem o avem la examenele de certificare a competențelor profesionale pentru nivelul 3, 4 și 5 conform Cadrului Național al Calificărilor pentru învățământul vocațional, profesional și profesional dual, precum și cele din învățământul postliceal vor fi realizate aceste examene numai pe bază de proiect iar proba practică va fi echivalată în conformitate cu metodologiile aferente fiecărui tip de certificare a competențelor”, a explicat Anisie.

Citește și:

FOTO: gov.ro


27 comments
  1. Consider ca riscul imbolnavirilor exista dar este scazut spre mediu. Daca se iau masurile corespunzatoare prevazute de Comitetul de Comunicare Strategica (izolarea candidatilor, purtarea mastii de protectie, dezinfectarea mainilor, etc) SE POT SUSTINE EXAMELE NATIONALE SI BACALAUREATUL.

  2. Cine răspunde dacă ni se îmbolnăvesc copiii, părinții, bunicii, profesorii? Cum puteți să închideți școlile până în septembrie, dar doar pentru unii? Cine va corecta lucrările și cum? Anulați examenele și echivalați notele cu mediile! Și la capacitate și la bac! Cine a învățat 4 ani are oricum medie mare.

    1. Cine a invatat pentru bac are medie mare. De acord, partial. Depinde de profesori. Problema intervine, ce faci cu toti analfabetii din liceele agricole, sportive sau pur si simplu licee unde profesorii sunt total dezinteresati (genul de licee unde intri cu media 5-6 la examenul de a 8-a)? Cunosc elevi din aceste tipuri de licee care mi-au spus ca au colegi cu medii generale peste 8-9 care nu stiu sa scrie si sa citeasca, nu stiu sa faca o inmultire si asa mai departe. II pui pe astia in facultati, pe motiv ca au medii mari, si le refuzi dreptul la un viitor bun celor ce au invatat 4 ani de zile? Pentru ca evident, locurile in facultati sunt foarte limitate.

  3. Doamna Ministru sa isi asume dezastrul. Nu inteleg de ce sustine sus si tare ca totul e hotarat. Copiii si parintii hotarasc. Dupa aceste examene care vor fi un fiasco sa.si dea demisia. Ne tine in stres continuu si pe noi parintii si pe copii.

  4. Cand citesc ce puteti spune unii ..dintr-o data va e asa frica de imbolanvire da sa iesiti pe strada n-o sa va fie ? Nu ati vrea sa se dea note de 10 pentru toti elevii si sa intre toti cu 10 la licee si facultati? Si eu am dat BAC-ul in 2015 si m-am stresat sa invat si am stat cu emotii sa vad rezultatul final si am ajuns in 2020 sa vad ca voi ca parinti cereti sa nu se mai dea examene si se face atata revolta in scoli pentru ce?Din 15 mai se iau anumite restrictii , propun ca cei care nu ies deloc din casa sa nu dea examen , dar de distractii si evenimente o sa fie obraslele voastre capabile , de examen NU! Rusine!Eu cand am dat BAC-ul mi-ar fi crapat obrazul de rusine sa nu-l iau si in primul rand de rusinea fata de parintii mei care mereu m-au indemnat sa invat nu sa astept sa se faca minuni pentru mine , nu mai fiti ipocriti ci ganditi rational ! Multa sanatate !

    1. Eu sunt in primul rand părinte .
      Sunt un om cu o diploma cu o profesie .
      Am dat multe examene în viața mea , dar nu în condiții de stres cu botniță la gura .

    2. Când ați dat examenul l-ați dat cu mască pe față? Și vă era teamă că vă îmbolnăviți dvs., sau vă îmbolnăviți părinții/bunicii când ajungeți acasă? Dacă nu, eu zic să nu mai comparați mere cu pere…

  5. Mă numesc Mănică Alin Decebal elev în clasa a 12 a, cum se face ca eu trebuie să merg să dau bacul pe epidemia aceasta? Viitorul țării constă în noi, în cei tineri, iar dacă dumneavoastră ne puneți să mergem să dăm bacul pe epidemia aceasta v-ați pierdut viitorul țării.
    De ce România nu acționează ca țările mari Spania și Franța credeți că ne ajutați dacă o să ne omorâți în această epidemie? Sunteți oameni în toată firea gândiți ca uni.

    1. Din 15 mai cand o sa iesi afara bine mersi nu va fi epidemie? Numai cand trebuie dat BAC-ul..am inteles 🙂

  6. Cel mai mult imi place că cei care susțin egalarea mediilor/anularea bacului scriu greșit gramatical in comentarii…

  7. Gândiți-vă la câte cazuri sunt și la ce ne expuneți copii, sa stea ei cu masca 2 ore și sa dea examen, rușine!

  8. Despre ce proiect vorbeste d-na ministru la competente nivel 3 la profesionala. Acolo e o proba praxtica la niste subiecte propuse de minister si o proba orala care cuprinde intrebari din proba practica. D-na ministru are in minister 2 inspectori de specialitate, domnii Cozma si Popescu, sa-i intrebe pe dumnealor despre ce e vorba, daca nu stie, sa nu spuna aberatii.

  9. Tinand cont ca aceste examene se vor da in mod clasic, cine va raspunde daca copiii se vor imbolnavi? Sa fim seriosi, este un risc foarte mare, dacă unul este asimptomatic va imbolnavi pe majoritatea, care la randul lor vor duce virusul acasa.
    Invatamantul romanesc este praf din toate punctele de vedere, stim cu totii, nu era cazul sa trimitem copiii sa dea aceste examene, pur si simplu echivalai media si gata.

    1. Ce v-ar mai conveni voua, cei care ati luat la meditatii profesorii de la clasa, nu!? La scoala ploua cu medii de 10, si la simularea din clasa a saptea, data inopinant, ati avut un soc … Medii si note modificate, sfori trase, nota de teza la matematica modificata, copiat cu telefonul dupa subiectele facute inainte de teza la meditatii in particular (acei copii de 10 nici nu erau in stare sa inteleaga rezolvarile), le-am vazut pe toate in 4 ani de scoala. Mers cu periuta la profesor periodic, cerut regim special la notare sa nu fie trecuti la tabla unul si altul dintre copii pt ca sunt mai sensibili si se pierd in fata clasei … Si cate si mai cate nu ati facut pentru a asigura medii de 10 la odraslele dvs … Si acum aveti tupeul sa cereti sa nu se dea un examen corect???!!! Ma bucur ca doamna ministru a invatamantului nu cedeaza presiunilor coruptilor din sistem! Cinste dumneaei!

      1. Inteleg punctul dumneavostra de vedere, asa este cum spune-ti.
        Eu am vrut sa sugerez ca sanatatea acestor copii este mult mai importanta decat orice altceva.

        1. Ce facem cu copiii cu diverse afectiuni severe care sunt vulnerabili la SARS COV2? Si examenul in sala separata presupune prezenta unui supraveghetor. Cine garanteaza ca acesta e sanatos?

  10. Se po lua in calcul pentru departajarea copiilor note le de la teze sau participari si rezultate la olimpiade..de-a lungul anilor de gimnaziu sau liceu..se pot gasi solutii

  11. Buna tuturor, am facut o analiza pe rezultatele din 2019, medii 5-8 si medie admitere. Desi sunt de acord cu ideea anularii examenelor in acest an, la nivel de parinte, totusi inginereste nu pare posibil. Daca in 2019 au fost 25 de elevi cu media totala de repartizare 10, au fost 360 de elevi cu media 10 pt clasele 5-8. Daca in 2019 au fost 197 de elevi cu media de admitere de la 10 pana la 9,80…, cei cu media cls 5-8 au fost 1924 de elevi. Rezulta o inflatie de elevi cu aceleasi medii in cazul intrarii pe baza mediilor 5-8. Vor putea fi prea multi cu aceeasi nota la acelasi liceu, la aceeasi repartizare. “Ultima medie” pe un anumit liceu ar fi foarte mare. Concluzia mea este ca repartizarea ar fi foarte dificila, neexistand criterii de departajare suficiente. Orice solutie care ma contrazice este binevenita.

    1. Se poate face o medie ponderata intre media generala si mediile la romana si mate din clasele 5-8. Adica 20% reprezinta media generala pe cei 4 ani si 80% reprezinta media rom+mate pe cei 4 ani (eventual fara ultimul semestru). Diferentierea va fi mult mai mare, pt ca de obicei la romana si la mate erau note cat de cat corecte, celelalte materii fiind cele care trageau in sus media unui elev. Exceptand cei 360 de elevi care aveau 10, si care vor avea acceasi medie, ceilalti vor avea medii destul de diferite. Oricum, examenul nu face o diferenta reala intre acesti elevi, pentru ca el este de nivel submediu, asa ca cei care gresesc, gresesc in general la forma (si sunt niste reguli extrem de stupide de redactare) si nu la fond. Practic se vaneaza greselile mici si nu se puncteaza cu adevarat elevii care au ajuns la un nivel ridicat de intelegere a notiunilor. De asemenea, cu o formula de acest gen, nu sunt dezavantajati nici copiii care spun ca ei erau exceptionali la stiinte si la romana, dar au fost depunctati din cauza sportului, sau desenului.

  12. Ce-a făcut pandemia asta din oameni! Toate hibele din sistem le-a scos la suprafață! S-au văzut incompetenta, indolenta și mai ales corupția in toată splendoarea lor! Precum fundul unei maimuțe urcate in copac! De ce nu pot fi echivalate notele? Pai cum, doamna ministru, notele din școală nu-s date pe corect! Nu pot sa cred! Sunt șocată!

  13. Doamna Ministru!
    Va cer DEMISIA!
    Ati oferit dezorganizare, incompetenta manageriala si mult stres in mod special elevilor din clasele a VIIIa , a XIIa, parintilor si profesorilor lor.
    Aceasta generatie de absolventi este cea mai incercata si stesata de la razboi incoace. Eliberat postul in ultimul ceas pentru cineva care are competente manageriale daca chiar va pasa de copii cum ati declarat de atatea ori!
    ps verificati pe internet cum rivalizati cu doamna Dancila in privinta in mod special a logicii

    Domnule Presedinte nu va pasa nici dvs de copii nostrii?

  14. Isi asuma dna Ministru pierderea de vieti omenesti in situatia in care elevi si profesori care participa la examenele nationale se infecteaza?
    Consider ca viata are prioritate in fata oricarui examen. Chiar daca favorizam copiii mai putin competenti, cum se spune, acestia vor ajunge la locul cuvenit mai tarziu, in viata de adult. Haideti sa luptam impreuna pentru viata!

    1. https://adevarul.ro/news/societate/bac-ul-europa–tara-alta-1_50ac988a7c42d5a663867663/index.html
      Noi , bulgarii și ungurii intrăm în topul ,, inteligenților cu ,, diploma de bac” .🥴🤔….
      Daca poliția și armata stau de pază și amendează pt nerespectarea ,, regulilor ,, stricte impuse , sa nu credeți că noi părinții , o sa stam impartiali , pe margine sa vedem cum ne mânați copii să susțină un examen în condiții de stres , riscandu le viața .
      Franța și Olanda sunt cu tari mult mai dezvoltate intelectual vorbind și nu au adoptat măsuri barbare , pt elevii din clasele terminale .
      Oare își asumă cineva din minister responsabilitatea că un elev care vine să își susțină examenul nu se condamineaza in sala sau pe traseul pe care îl are de parcurs până la
      școală 🤔????
      – Cine răspunde pt elevii care sunt bolnavi de tiroida , de astm , care nu pot efectiv să respire prin așa zisa masca de protecție .
      Daca tot spuneți că din data de 15 mai situația devine critica , atunci de ce mânați copii la școală să își susțină examenele ???
      Care este scopul acestui genocid ????
      🤔🤔🤔….foarte interesant ….., 15 mai vârf de pandemie , …2 iunie ……ura ….la școală ………la gazare ……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BAC 2025 Competențe lingvistice la limba modernă: probele au loc pe 3-5 februarie. Candidații ascultă de două ori înregistrările la testul audio / Nivelurile de limbă pe care le obțin în funcție de punctaj – procedură

Probele pentru evaluarea competențelor lingvistice la limba modernă din cadrul bacalaureatului 2025 se vor desfășura în perioada 3-5 februarie, conform unei proceduri oficiale transmise de Ministerul Educației către inspectoratele școlare…
Vezi articolul

BAC 2022 Sfaturi pentru proba de competențe lingvistice, Limba franceză, de la profesoara Corina Popa, Colegiul “Mihail Cantacuzino” din Sinaia: Dacă v-ați rătăcit prin Paris, sunteți singuri și trebuie să ajungeți la hotel sau la gară, important este să comunicați, chiar dacă greșiți un subjonctiv sau o concordanță la indicativ

Probele de competențe digitale și lingvistice s-au reluat pentru candidații la Bacalaureat 2022, în acest an școlar, după doi ani în care nu s-au susținut și s-au echivalat după anumite…
Vezi articolul

Marea repetiție națională, ziua 1: Ministerul Educației le predă profesorilor de limba și literatura română lecția despre cum să corecteze lucrările de la Evaluarea Națională 2024 chiar pe baremul probei de marți

Profesorii corectori la Limba și literatura română – proba de la Evaluarea Națională 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a sunt „instruiți” miercuri, 26 iunie, de la ora 9, cum să…
Vezi articolul

Flavian Georgescu, profesor de Matematică: Este inadmisibil ca în toți cei 4 ani de gimnaziu sau liceu să ne focusăm asupra tematicilor examenelor de evaluare națională sau de bacalaureat, algoritmic, fără a înțelege ce se află în spatele acestor probleme / Asta nu este Matematică! Asta este toceală și este tocmai opusul a ceea ce dorește disciplina Matematică pentru copii

Problema Matematicii în școala românească este analizată de profesorul de Matematică Flavian Georgescu într-un articol publicat de educatieprivata.ro. Acesta pune în antiteza rezultatele de la olimpiadele internaționale de matematică, unde…
Vezi articolul

Ligia Deca: Rezultatele la Evaluarea Națională „nu sunt comparabile de la un an la altul” și „nu putem să facem comparație între subiecte” / De ce? E „o chestiune pur științifică”, spune ministra / Ea fusese întrebată în legătură cu scăderea procentului de note peste 5, față de anul trecut

Ministra Ligia Deca susține că rezultatele la Evaluarea Națională și subiectele acestui examen nu pot fi comparate de la un an la altul. Pentru asemenea comparații, a afirmat ea în…
Vezi articolul