Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că este nevoie de educaţie financiară pe tot parcursul vieţii, acesta fiind „un lucru esenţial”, informează Agerpres.
„În urmă cu 40 de ani, în această sală pe mine nu m-a învăţat nimeni lucruri despre educaţia financiară, noroc că există formare pe tot parcursul vieţii. (…) Educaţia financiară îmi place să cred că face parte din sfera voastră de interes. (…) Sunt absolut convins că cei mai mulţi dintre voi folosiţi instrumentele de bază electronice cu o pricepere mai mare decât a celor de vârsta mea. Şi asta este important, este necesar, dar nu este suficient. Cred că aveţi nevoie să vi se explice, adaptat vârstei, adaptat nivelului liceal, gimnazial şi chiar şi învăţământului primar. (…) Cred că trebuie să ştiţi noţiuni despre randament financiar versus risc. Cred că e bine să ştim fiecare dintre noi cum se construiesc dobânzile – dobânzi simple, dobânzi compuse. Cred că este important, este esenţial, să ştim ce instrumente de plată putem folosi”, le-a spus Sorin Cîmpeanu elevilor de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, la prima ediţie a evenimentului „Ziua educaţiei financiare”.
Ministrul le-a transmis elevilor că are în vedere organizarea, în toate şcolile din România, în perioada 11-15 aprilie, de întâlniri în care să se vorbească despre educaţia financiară.
„De educaţie financiară cred că avem nevoie pe tot parcursul vieţii noastre (…) şi este un punct în educaţie pentru încetăţenirea activă, este un lucru esenţial. Este, de asemenea, posibil să organizăm în şcolile din România în toată săptămâna 11 aprilie – 15 aprilie astfel de întâlniri între voi, elevii, cred că ne sunt utile informaţiile şi nouă profesorilor”, a declarat ministrul Educaţiei.
Conferință online LIVE joi, 14 aprilie 2022, de la ora 15:00, cu ministrul Educației și Andreas Schleicher, directorul Directoratului pentru Educației din OCDE, Edupedu și Școala de bani
În acest context, Edupedu.ro, în parteneriat cu Școala de Bani și Banca Comercială Română, vă invită la conferința online „Educația financiară în școală și acasă – provocări în pregătirea profesorilor, elevilor și părinților”, care va avea loc LIVE pe Edupedu.ro și Scoaladebani.ro și pe paginile de Facebook, pe 14 aprilie, ora 15:00, în „Săptămâna educației financiare”.
Testarea alfabetizării financiare a elevilor este făcută, opțional, în cadrul testelor PISA, dar Guvernul României nu a participat niciodată la aceasta. Știm totuși care sunt scorurile alfabetizării la matematică, citire și științe, iar pe baza acestora, în cadrul evenimentului, invitatul special Andreas Schleicher, directorul Directoratului pentru Educației din OCDE, ne va spune ce corelații se pot face.
Prin legea adoptată recent de Parlament, data de 11 aprilie a fost instituită „Ziua educaţiei financiare”. Potrivit acestui demers, Parlamentul României, Ministerul Finanţelor, Ministerul Educaţiei, Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Institutul de Studii Financiare, dar şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale sunt încurajate să organizeze manifestări publice, simpozioane, seminarii, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice în domeniul educaţiei financiare.
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.