Ministrul Educației, Daniel David, spune că „democrația românească este sub atac” iar „mulți dintre cei care sunt antisistem nu conștientizează acest atac”. Fără încredere în instituții și sistem, „ne transformăm dintr-o societate, într-un grup în care o să ne întoarcem la «regula forței»”, a mai spus Daniel David în cadrul unui interviu TVR, în emisiunea Educația la Putere, din data de 2 aprilie. Ministrul a subliniat că „rolul educației a fost și este unul fundamental “, în contextul actual al societății.
- Declarația vine în contextul în care, după alegerile parlamentare 2024, o treime din legislativ este reprezentat de partide extremiste. Ministrul a vorbit în repetate rânduri despre faptul că acestea promovează mesaje anti-sistem, de tip mesianic și pseudo-religioase.
„Democrația românească este sub atac. Mulți dintre cei care sunt antisistem nu conștientizează acest atac”, iar „rolul educației a fost și este fundamental, pentru că zona antisistem nu este ghidată de adevăr. În zona antisistem din păcate, au apărut foarte multe teori conspiraționiste”, a spus Daniel David.
Daniel David, din postura de psiholog și profesor de științe cognitive, a scris în decembrie 2025, după primul tur al alegerilor, despre cele trei Românii, discurs pe care l-a rezumat și în interviul acordat TVR, marți, 2 aprilie: România celor emancipați și conectați deja cu instituțiile euroatlantice, România celor cu un angajament tradițional și România celor antisistem.
Actual ministru al Educației, Daniel David spune că îi ascultă pe cei antisistem, chiar dacă „uneori mă critică și mă înjură, pentru că vreau să le arăt că instituțiile trebuie să funcționeze altfel. Fără sistem ne transformăm dintr-o societate, într-un grup în care o să ne întoarcem la «regula forței»”.
Ministrul mai spune că “dacă oamenii ar fi educați și ar înțelege ce înseamnă știința, n-ar fi victima pseudo-științei. Dacă ar fi oameni care nu ar fi doar superstițioși și ar fi cu adevărat creștini religioși, n-ar cădea în mrejele, ca să spun așa, pseudo-religiei, fiindcă sunt foarte mulți lideri care vorbesc brusc despre Dumnezeu”, a spus Daniel David.
El a mai spus că vina pentru oamenii care cred în pseudo-știință aparține sistemului „care i-a educat”.
„Oamenii din zona antisistem, economic mul’i o duc foarte bine, sunt în clasa de mijloc. Cu educația este o problemă, fiindcă de aceea sunt vulnerabili la pseudo-știință și la pseudo-religie. Da, nu e vina lor, este vina sistemului. De aceea eu am această motivație să corectez sistemul, fiindcă oamenii ăștia au intrat cu inteligență și cu creativitate adecvată acolo și am scos oameni care se miră, sau ajung să creadă aberații. Când vorbim despre nu știu tu, tunelul dacic din Bucegi în Egipt, despre faptul că suntem geți. Deci cred aceste lucruri aberante. Dar cine este de vină? Nu ei, ci sistemul care i-a educat“, a spus ministrul Daniel David.
Redăm fragmente din interviul acordat TVR pe acest subiect al diviziunii societății.
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Eu cred că într-adevăr, democrația românească este sub atac, din zone autocrate. Mulți dintre cei care sunt antisistem nu conștientizează acest atac și eu nici nu contez faptul că cineva ar putea să aibă o altă perspectivă, să-și dorească, de exemplu, ca România să nu fie o țară democrată, și-ar dori o orientare spre Rusia, e dreptul lor, trebuie să o facă legal, asta este tot. Iar iar ceilalți care au fost iluzionați sau a fost induși în eroare de alte promisiuni trebuie să se trezească în inteligență, nu în conștiință și să hotărască ce o să facă. Fiindcă România este în acest moment sub atac, toată lumea se schimbă în jurul nostru și dacă noi nu conștientizăm acest pericol și repet, chiar dacă avem perspective diferite, nu avem grijă la țară și la faptul că ok, sunt împotriva ta, văd lucrurile altfel, dar până o limită, unde nu punem la risc țara, s-ar putea să avem probleme mari.
Monica Ghiurco: Pentru asta este foarte mare nevoie de, să spunem așa, o minune prin care cele trei Românii să se împace una cu cealaltă.
Daniel David, ministrul Educației: Eu nu cred că avem nevoie de o minune, vă spun sincer, cred că avem nevoie de politicieni care să fie naturali, să fie înțelepți, să fie sinceri, că nu pot să spună de ce nu pot, să înțeleagă și celelalte perspective. Dacă este unul care vine din România euroatlantică, să înțeleagă România antisistem, nu să o judece.
Monica Ghiurco: Care sunt proporțiile, de fapt, între cele trei?
Daniel David, ministrul Educației: E foarte, foarte greu de spus din estimările pe care eu le am, din analizele pe care eu le fac cu colegii mei de la Universitatea Babeș-Bolyai, cu psihologi, cu sociologi. Eu cred că zona asta care pune la risc democrația (…), dar nu neapărat intenționat, repet, unii sunt induși în eroare, nu înțeleg miza și cred că e despre a da jos pe premier. Nu, e vorba despre democrație și orientarea spre Rusia sau spre Uniunea Europeană. Mizele sunt mult mai mari și sunt foarte mulți oameni, repet, care nu au înțeles miza mare și asta trebuie să facem: să-i trezim, să o înțeleagă și să aleagă inteligent și cu înțelepciune. Din estimările pe care noi le-am făcut (n. red la Universitatea Babeș-Bolyai), vestea bună este că nici în decembrie 2024, dacă ar fi fost turul doi și nici acum, zona asta este undeva între 30 și 45%, deci avem o majoritate.
Avem o majoritate, zic eu, de 55% minimum, care păstrează România în direcția unei țări cu un profil democratic. Mai e și cealaltă parte care trebuie, ca să spun așa, înțeleasă și în același timp să-i dai lucrurile de care are nevoie pentru a putea să întărim România democratică nu numai pentru noi, pentru copiii, pentru viitor.
Monica Ghiurco: Ce rol a avut sau ce contribuție a avut educația?
Daniel David, ministrul Educației: A fost fundamentală și este fundamentală educația, pentru că zona antisistem nu este ghidată de adevăr. Vorbeam de prima componentă: democrația clasică, adevărul prin presa liberă, statul de drept, prin reguli. În zona antisistem din păcate, au apărut foarte multe teori conspiraționiste.
Dacă oamenii ar fi educați și ar înțelege ce înseamnă știința, n-ar fi victima pseudo-științei. Dacă ar fi oameni care nu ar fi doar superstițioși și ar fi cu adevărat creștini religioși, n-ar cădea în mrejele, ca să spun așa, pseudo-religiei, fiindcă sunt foarte mulți lideri care vorbesc brusc despre Dumnezeu. Patriotismul și Dumnezeu au început să fie folosite de către unii ca să-și acopere incompetența, agresivitatea, aspecte penale, superioritatea față de alții, ceea ce este o rușine și mai ales dacă repet, ești creștin, știi la un moment dat sau înțelegi că unele lucruri spuse în spațiul public de cei care se pretind cu Dumnezeu în față, sunt blasfemii.
Din cauza faptului că știința este slabă, religia nu este bine înțeleasă… eu cred că școala a avut un rol fundamental și nu măcar nu fac o ipoteză. Cred că este deja cunoaștere. Dacă ne uităm doar la testele internaționale, testele PISA, știm de ani de zile unde suntem la testele PISA. Am văzut niște rezultate recente privind numerația la nivelul liceului. Aproape 47% sunt în zonă zona analfabetismului funcțional sau risc spre analfabetism. De ce ne mirăm că oamenii ajung să nu înțeleagă și să nu vadă diferența între matematică și numerologie, de exemplu?
(…) Eu mereu am spus și am cunoștințe și chiar prieteni în zona asta mai de pseudo-știință, care-mi reproșează mereu de ce sunt așa critic față de ei și eu le spun mereu că nu-s critic. Eu niciodată nu sunt pentru a interzice ceva, dar sunt pentru a fi rațional. Adică eu pot accepta faptul că un stat își dorește să reglementeze ocupații ca astrolog, vrăjitor, ghicitor în stele, numerolog, e ok, de ce? Fiindcă controlezi oarecum ocupația, o fiscalizezi, mai protejezi oamenii, mai poți face control și îi controlezi pe cei care oferă astfel de servicii. Dar să fim cinstiți față de cetățenii români și față de cetățenii europeni, să le spunem că aceste ocupații nu se bazează pe știință și tehnologie.
Sunt niște ocupații care vin pe baza unor tradiții istorice și este în regulă. Când am făcut această distincție, dacă un om dorește să apeleze la un astfel de „specialist”, ca să-i spun așa, este opțiunea lui. Dar în momentul în care nu facem aceste distincții, oamenii care nu sunt poate foarte bine educați, văd pe aceeași listă și medic, și vindecător, și astrolog, și astronom, și psiholog, și parapsiholog, statul le garantează pe toate.
Monica Ghiurco: Și de aici acest amestec de valoare și pseudo-evaluare?
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Știință/ pseudo-știință, teorii conspiraționiste, manipulări și așa mai departe.
Monica Ghiurco: Care este de fapt procentul real de sau procentul corect, privind analfabetismul funcțional.
Daniel David: Depinde în zona dacă vorbim de matematică, vorbim de limbă și comunicare sau vorbim de competențele adulților. Mă gândesc așa, se fac rapid o medie, între 40-40 și 7% depinde de test, depinde de tipul de analfabetism, aproape jumătate. Foarte mult, da, este inacceptabil pentru un sistem de educație, fiindcă educația ar trebui să prevină astfel de lucruri. Intră tineri români inteligenți, creativi, ca psiholog am făcut aceste comparații și cu țările nordice, Marea Britanie, Franța, Statele Unite, nicio diferență privind inteligență și creativitatea, suntem acolo. Dar când mă uit la rezultat, la ce iese, nu-mi place ce văd. Este un lucru foarte, foarte grav și atunci, de aici și aceste mișcări ale mele în această perioadă de a schimba locurile. Un ministru uneori trebuie să facă ceea ce trebuie făcut, că dacă nu-i place să nu-i creează confort.
Monica Ghiurco: Ați și declarat că urmează să dați publicității, pentru că sunteți un ministru care comunică, cumva atipic față de ceilalți, aveți o ritmicitate în a livra public niște informații…
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Da, pentru că vreau să arăt că acest lucru contează, fiindcă instituțiile trebuie să funcționeze altfel. Îi ascult pe cei antisistem, chiar pe cei care mă critică și uneori mă înjură. Vreau să le arăt că sunt atent la ce spun, chiar dacă o spun uneori într-o manieră care nu-mi place sau nu este demnă.. Ascult că poate este un adevăr acolo.
Monica Ghiurco: Le și luați în seamă?
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Da, de aceea le și ascult. Cred că așa trebuie să funcționeze instituțiile, să arăți celor care n-au încredere în sistem că fără sistem ne transformăm dintr-o societate într-un grup în care o să ne întoarcem la regula forței.
Monica Ghiurco: Domnule ministru, cum apărăm această democrație sub asediu, care nu este doar la noi sub asediu, e și în Europa, în blocul occidental și se creează fisuri foarte puternice în între încrederea pe care o are cetățeanul și cel căruia ei deleagă această putere, reprezentativitatea pe care o uzăm noi în acest sistem politic pe care îl trăim astăzi. Și acestea sunt fisuri care, în timp, lucrează și dau rezultate dintre cele mai spectaculoase, în sensul cel mai rău cu putință. Întrebarea este: de unde începe repararea acestei acestei relații defectuoase și acestei lipse de încredere? Pentru că ați studiat și ați publicat lucrări de referință în ceea ce privește modelul psiho-cultural al poporului român și ați identificat acolo, la categoria atuuri și mai ales la categoria vulnerabilități, niște aspecte care merită cumva dezbătute în public. Ca să știm cu toții de fapt cine suntem de fapt, ce pretenții ar trebui să avem de la noi și atunci când privim foarte critici zona puterii, să știm cum trebuie să formulăm aceste critici într-un mod rațional și care se duc într-adevăr la îmbunătățire?
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Este foarte greu. Ce avem deja în zona antisistem, e foarte greu să mai schimbi sau să faci educație, poate educația pe parcursul vieții. Dar când ești în fază de emancipare ți se pare că n-ai nevoie de nimeni și de nimic, te pricepi la toate, opinia ta devine cunoaștere. N-ai nevoie de instituții, toți vor să citească rapoartele secrete în legătură cu alegerile. Nimeni nu mai crede în instituții. Adică în ce spune, Curtea Constituțională, Serviciile Secrete dintr-un stat democratic, nu vorbesc de un stat autoritar. Foarte greu.
Trebuie să dăm din nou forță instituțiilor, iar oamenii care sunt supărați să înțeleagă că oricât de rău li se pare acum, dacă intrăm în anarhie și prăbușim instituții, le repet, o să ne reîntoarcem în variante, exagerez acum, de vânători-culegători, în care va conta regula celui care e cel mai puternic ați văzut, cu arme, cu puști, cu grenade. Asta e viața pe care o vrei pentru tine și pentru copiii tăi? Asta e viitorul pe care îl vezi pentru această țară? Să depinzi de umoriile unui om sau de umorile a sau trei oameni. [N. Red teoria umorală sau elementară, nedezvoltată din perioada Greciei Antice]. Nu asta e calea. Eu, de exemplu, văd că toată lumea se ferește. Vreau să spun că eu am făcut și fac parte din sistem, dar eu văd sistemul din care eu fac parte ca un sistem democratic, cu atenție la oameni. Eu încerc ca instituțiile pe care le reprezint acum, ministru al Educației și Cercetării, să învețe de la oameni, să fie aproape de ei și să le ofere ceea ce așteaptă și ceea ce au nevoie. Asta înseamnă o societate modernă și asta trebuie să facă toți politicieni. Adică n-are sens să ne mirăm că oamenii sunt împotriva instituțiilor. Sunt împotriva instituțiilor fiindcă foarte multe instituții au funcționat prost și care au fost contaminate ba de corupție, ba de impostură, ba de incapacitate și incompetență. E momentul să recunoaștem că sunt și astfel de situații și să încercăm să le corectăm. Asta cred că trebuie făcut în următorii ani.
Monica Ghiurco: Pornim de acel tipar psihocultural în anii 2000, când ne pregăteam să aderăm la Uniunea Europeană, scriați dumneavoastră în cercetările pe care le-ați făcut, că noi de fapt am plecat de la un individ colectivist și de la concentrare a puterii, ceea ce însemna un tipar diferit, nu neapărat mai prost decât îl aveau europenii, dar clar diferit. Practic noi n-am reușit să depășim această inadvertență, încă?
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Concentrarea este încă acolo, este mare, dar am început să schimbăm profilul colectivist. De aceea vedem zonă antisistem, care e o zonă de trecere între colectivism și individul autonom. Că individul autonom, cel emancipat are benevolență, este binevoitor față de oameni, față de natură, încearcă să susțină instituțiile.
Monica Ghiurco: Emanciparea este prin educație sau prin starea materială?
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Și, și. (N. Red individul autonom) înțelege că instituțiile sunt cele care ne oferă protecție într-o societate modernă, e foarte periculoasă, cum spuneam la faza de trecere de la colectivism în zona respectivă și mulți dintre români în acest moment se află acolo și cei care se află în zona de trecere sunt mai degrabă emancipați economic, fără să aibă și dublura educațională.
Și nu sunt ei de vină. Nu vreau acum să mă pun într-o poziție la asta elitistă.
Monica Ghiurco: Și s-a ajuns la acel conflict între eleite și „pleava societății”?
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Nu, e o mare greșeală, fiindcă nu există pleava societății. Până la urmă, oamenii din zona antisistem, mulți, economic o duc foarte bine, sunt în clasa de mijloc. Cu educația este o problemă, fiindcă de aceea sunt vulnerabili la pseudo-știință și la pseudo-religie. Da, nu e vina lor, este vina sistemului. De aceea eu am această motivație să corectez sistemul, fiindcă oamenii ăștia au intrat cu inteligență și cu creativitate adecvată acolo și am scos oameni care se miră, sau ajung să creadă aberații. Când vorbim despre nu știu tu, tunelul dacic din Bucegi în Egipt, despre faptul că suntem geți. Deci cred aceste lucruri aberante. Dar cine este de vină? Nu ei, ci sistemul care i-a educat.
(…)
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Atunci când ești un individ autonom, de obicei ești deja emancipat și începi să ai toleranță, adică te bați pentru drepturile tale dar respecți și drepturile și interesele altora, înțelegi rolul instituțiilor. În faza de trecere, ești egoist, te simți puternic, n-ai nevoie de nimeni, n-ai nevoie de șefi, n-ai nevoie de instituții, opinia ta este regulă și dacă accepți un șefi trebuie să fie mesianici, altfel e mai greu să-i accepți.
Monica Ghiurco: E vărsare de sentiment duse la paroxism. E ură, e teamă, e furie?
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Este ură, furie în zona antisistem, este teamă în zona mai tradițională.
(…)
Monica Ghiurco: Sigur că nu ne consolează cu nimic faptul că nu doar la noi sunt aceste convusii sociale, dar sunt mai accentuate în România? Există un specific național aici?
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Da, la noi sunt accentuate, fiindcă latura bizară a depășit deja o zonă care începe să producă, începe să sperie bunul simț. Deci lucrurile bizare la un moment dat sunt atât de bizare încât nu mai frizează doar știința și religia, încep să sperie bunul simț.
Monica Ghiurco: Mai avem acel bun simț?
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Eu cred că în zonele mai netradiționale există și zona emancipată când vorbeam de indivizii care sunt mai binevoitori, mai grijulii. Avem zona de bun simț. Dar este amestecată de zgomotul, vocea care zbiară, cum spuneam într-un articol, bă, asta e o sintagmă, un bă zbierat, agresiv. Și aici este pericolul pentru noi și vine și pe fondul acesta al unei educații mai precare.
Monica Ghiurco: Care sunt filtrele la care trebuie să recurgem de fiecare dată când avem dileme când privim dacă ceva e adevăr sau fals. Lucruri contrafăcute, lucruri reale?
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Știința e făcută de oameni înțelepți, religia făcută de instituții unde, cum să spun, Biserica este o instituție în sine. Și dacă nu ești mulțumit, întoarce-te la bunul simț. Adică dacă la un moment dat ai dubii, du-te spre bunul simț și gândește-te la tine și la copiii tăi, cum vrei să arate țara pentru ei în viitor și care să fie contextul în care iei o decizie, inclusiv politică”.
Informații de context
Recent ministrul Daniel David spunea la TVR Info că învățământul liceal are nevoie de schimbare, inclusiv în predarea religiei, pentru a combate fenomenul pseudo-științei și al pseudo-religiei în rândul elevilor.
Într-o discuție pe tema noilor planuri-cadru, Daniel David a declarat că este necesară o reformă în modul de predare a științelor la liceu, dar și în ceea ce privește predarea religiei, deoarece actualul model nu îi ajută pe elevi să înțeleagă corect conceptele religioase: „Deși avem religia în trunchiul comun, va trebui schimbat și acolo conținutul și modalitatea de predare, fiindcă copiii alunecă într-o pseudo-religie. Chiar cei care sunt religioși ajung să creadă, de fapt, lucruri care din punct de vedere religios sunt la limita blasfemiilor și nu văd diferența între cele două”, a afirmat ministrul Daniel David.
Ministrul Daniel David i-a propus vicepreședintei Comisei Europene, Roxana Mînzatu, în timpul vizitei acesteia la București, „două idei strategice la nivel european și care ar putea fi asumate de România”. Este vorba despre „integrarea științei și educației în zona rețelelor de socializare” și „prezentarea corectă a ocupațiilor, pentru a comunica informațiile adecvat cetățenilor europeni, ajutându-i astfel să fie mai bine protejați față de manipulare și pseudoștiință”, anunță Ministerul Educației și Cercetării.
Despre propunerile privind combaterea pseudo-științei, Daniel David a mai spus că oamenii trebuie să înțeleagă că sunt diferențe între numerolog și matematician, astronom și astrolog, vindecător-vraci și medic. Toate pot să existe pe piață dar nu toate se bazează pe știință în același fel.
2 comments
mai scoateți ore de geografie din planurile cadru și veți avea căutători de tuneluri sub Bucegi, georgisti rusofili care caută extratereștri, apa hrana energie…
Domnule ministru, te credem pe cuvânt. Mai ales când îți sunt schimbați secretarii de stat din educație din pix și nu ai niciun cuvânt de zis, când te pune la punct o secretara care îți zice că nu e nimic de verificat și că banii au fost alocați cum trebuie, etc. De bla-bla uri suntem sătui, de făcut că sa fie făcut – iar sătui, iar de făcut doar că sa ii încurcăm pe alții – e plina strachina și de așa ceva!
Un lucru făcut bine de la cap la coada și în timp util, asta lipsește cu desăvârșire. Peste tot, dar mai ales în educație…