Ministrul Educației, Daniel David: Chiar dacă nu toate manualele vor fi într-o variantă electronică, o mare componentă trebuie să fie electronică

5.204 vizualizări
Foto: captură video RFI România
Întrebat dacă ia în considerare trecerea la manualele digitale, pe care elevii să le folosească cu ajutorul tabletelor, ministrul Educației a afirmat, într-un interviu la RFI România, că „o mare componentă trebuie să fie electronică”.

Ministrul Daniel David a confirmat că tehnologia va juca un rol esențial în modernizarea sistemului educațional din România, însă a punctat și preocupările legate de expunerea îndelungată a copiilor la ecrane, fapt pentru care nu poate afirma „dacă totul va fi redus la tehnologie și la manuale electronice”.

El a subliniat că deciziile vor fi bazate pe raportul despre sistemul de învățământ românesc, care va fi prezentat în luna mai, dar că va ține cont și de modelele care se aplică deja în alte țări europene, adaptate la „contextul nostru cultural”, a afirmat ministrul.

Redăm întrebările și răspunsurile ministrului Educației pe tema manualelor electronice:

Moderator: „Aveți în vedere, domnule ministru, o eventuală trecere la manualele electronice, pentru că sunt țări unde elevii primesc gratuit de la școală tablete.

Ministrul Educației, Daniel David: Hai să vedem ce o să ne spună raportul din luna mai, ca să văd mai multe modele. Știu că în multe țări și am discutat și înainte de emisiune – vorbeam de Suedia și alte țări nordice care au această practică – hai să vedem mai multe modele la nivel european și în mai am să vă spun cum văd aceste lucruri. Dar cu siguranță, chiar dacă nu toate manualele vor fi într-o variantă electronică, o mare componentă trebuie să fie electronică.

Intrăm în revoluția industrială 5.0 deja. Nu mai putem să lucrăm în varianta clasică sau doar în varianta clasică, fără tehnologie. 

Moderator: Mai ales că vorbim de o generație de elevi care este super-tehnologizată, adică noi, părinții, nu reușim să ținem pasul cu ei. Vedem cu câtă ușurință folosesc telefonul mobil, tot felul de gadget-uri, deci în felul acesta poate că te-ai apropia mai mult de nevoile lor. 

Ministrul Educației, Daniel David: Corect, numai că trebuie să vedem și contextul nostru cultural. Vedeți câte dezbateri sunt despre expunerea copiilor la ecrane, în general, screen, fie televizor, fie telefon, fie computer, fie tabletă și așa mai departe. Vom alege modelul cel mai bun, inspirat, sigur, de practicile europene. Cu siguranță va fi o componentă tehnologică puternică. Nu știu dacă totul va fi redus la tehnologie și la manuale electronice. O să vedem”. 

Informații de context

România are din 2012 manuale digitale la toate disciplinele din învățământul primar și gimnazial. Pentru liceu, majoritatea manualelor sunt din perioada 2002-2006, iar o parte dintre acestea au fost digitalizate și urcate pe internet, pe platforma manuale.edu.ro a Ministerului Educației.

Folosirea manualelor digitale de către elevi, cu ajutorul tabletelor, a fost adesea adusă în discuție ca soluție la problema ghiozdanelor prea grele pe care elevii trebuie să le care zilnic.

Potrivit Ordinului de ministru al sănătății 1.456/2020, publicat în Monitorul Oficial în 38 august 2020, se menționează că “elevii din ciclul primar si gimnazial folosesc ghiozdane de spate cu fața posterioară întărită”, iar “greutatea conținutului ghiozdanului la toate ciclurile de învățământ nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului”.

Însă, în ceea ce privește expunerea copiilor la ecrane, anul trecut, România a fost pe primul loc în 44 de țări în privința consumului problematic de social media. Concret, 22% dintre copiii și adolescenții de 11-15 ani din România au dificultăți în a se opri din verificatul telefonului, nu mai au timp să-și facă temele, nu mai vor să iasă afară, stau cu telefoanele în cameră pe parcursul nopții, au insomnii și sentimente de inutilitate sau de tristețe profundă, conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății, cuprinse în raportul „Health Behaviour in School-aged Children (HBSC)

Citește și:
Ecranele au pus stăpânire pe școlile americane în așa măsură încât și mulți elevi spun că e prea mult / „Nu mai poți întoarce spatele tehnologiei”, dar mulți părinți și copii se plâng că e prea multă, iar numeroase aplicații educaționale nu au rezultate dovedite – analiză Wall Street Journal

STUDIU OMS Peste 22% dintre copiii români de 11-15 ani suferă de sevraj psihologic, atunci când le este tăiat accesul la telefon. Cercetătoarea Diana Tăut: Le-am dat o cheie digitală de gât și i-am abandonat în spațiul virtual. Prima linie de intervenție sunt părinții


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea de Vest din Timișoara anunță, în contextul alegerilor prezidențiale, că rămâne fidelă valorilor europene fundamentale în baza cărora își desfășoară activitatea

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) anunță, în contextul turului al doilea al alegerilor prezidențiale de pe 8 decembrie, că „rămâne fidelă valorilor europene fundamentale în baza cărora își desfășoară…
Vezi articolul

INTERVIU Istoricul Metin Omer, despre situația din Israel: Față de Yom Kippur 1973, Hamas nu a făcut nicio deosebire între civili și militari / Există o tradiție ca societatea palestiniană să susțină organizațiile care au reușite împotriva Israelului / Gaza nu poate fi controlată de Israel pe termen lung din cauza demografiei

Cum a luat naștere statul israelian modern? De ce nu s-a putut înființa un stat independent palestinian? Ce este organizația Hamas și cum este ea văzută de către societatea palestiniană?…
Vezi articolul