Ministrul educației dă asigurări că elevii vor putea fi testați săptămâna viitoare / Vineri vor fi livrate în școli 10 milioane de teste, potrivit DSU / Testele sunt ambalate individual sau câte două

5.822 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – George Călin
Ministrul Sorin Cîmpeanu a dat asigurări, într-o postare pe Facebook, că până săptămâna viitoare vor ajunge în școli 10 milioane de teste pentru preșcolari, elevi și angajați din învățământ.

Primele 10.000.000 bucăți teste vor fi recepționate în cursul zilei de mâine, 22.01.2022, urmând ca în cursul aceleiași zile să fie transportate, cu camioanele IGSU, către Inspectoratele Școlare Județene/Municipiul București, conform planului de distribuție elaborat de Ministerul Educației, astfel încât acestea să fie disponibile în unitățile de învățământ în cursul săptămânii viitoare, potrivit DSU.

“Ministerul Educației, la solicitarea Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență, a transmis repartizarea pe județe pentru primul lot de teste rapide pe baza de salivă (10 milioane de teste) pentru a putea fi utilizate începând de săptămâna viitoare (cea de-a doua săptămâna a semestrului 2).

Apreciem deblocarea procesului de achiziție a testelor, atât de necesare pentru funcționarea în condiții de siguranță sanitara a școlilor și grădinițelor”, a mai spus ministrul Educației.

  • Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins, ca nefondată, contestația depusă de un operator economic, așadar, prin Decizia nr. 154/21.01.2022, procesul de achiziție s-a reluat, explică DSU.

Astfel, astăzi, 21.01.2022, trei dintre cele 4 contracte subsecvente au fost semnate la sediul IGSU pentru furnizarea a 18.500.000 bucăți „Teste rapide pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă”, potrivit DSU. Al patrulea contract va fi semnat în data de 22.01.2021.

Cele 10 milioane de teste ajung pentru 3 testări, în condițiile în care sunt folosite 3,2 milioane de teste la o testare. Nu a fost precizată ziua în care testele vor ajunge la părinți pentru a testa copiii.

Din decizia CNSU din 21.01.2022, reiese că plângerile firmelor au fost respinse ca fiind nefondate.

“Prezenta decizie este obligatorie pentru părțile cauzei. Împotriva prezentei decizii se poate formula plângere în termen de 10 zile de la comunicare pentru părțile cauzei, respectiv de la data luării la cunoștință de către alte persoane vătămate”, se arată în decizie.

Informații de context

Testarea elevilor a fost blocată după doar 2-3 testări pentru că nu au fost suficiente teste. Practic, dintr-un total de 70 de milioane de teste, cât s-a angajat ministerul Educației în octombrie că va cumpăra pentru elevi din toată țara, au fost achiziționate doar 10 milioane de teste rapide antigen, până în data de 14 decembrie.

Au urmat blocaje în livrare din cauza firmelor câștigătoare, acuza șeful DSU, Raed Arafat. Rezultatul a fost că elevii nu au mai fost testați de două ori pe săptămână în mai multe județe, iar zilele de testare s-au mutat din cauza problemelor cu aprovizionarea testelor.

Premierul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control al Guvernului la ONAC și la IGSU pentru a ancheta situația.

Amintim că Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția era estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația s-a făcut în procedură de urgență și a durat 15 zile, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”.

DSU precizează că în conformitate cu art. 4, alin (2), lit. b) din Ordonanța de urgență nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, cu modificările și completările ulterioare, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a fost desemnat să achiziționeze în regim de urgență echipamentele și consumabilele prevăzute în Anexa la ordonanță, prin procedura de negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare.

Totodată, în temeiul art. 4 alin. (3) din OUG nr. 11/2020, stabilirea în anexă de noi categorii de produse, materiale şi echipamente sanitare, inclusiv majorarea cantităţilor prevăzute în anexă, se realizează prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea vicepreşedintelui Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Mai jos, decizia CNSU din. 21.01.2022:

6 comments
  1. Minciuni.
    Profesorii si angajații nu primesc teste.
    Nici nu au primit!

    Doar elevii!!

    Desi unii elevi nule refuză dar nici nu le efectuează.
    Pur si să simplu le primesc dar nu raportează rezultatele.

  2. Din moment ce testarea nu este obligatorie, va exista mereu suspiciunea ca exact cei care nu se testeaza, sunt pozitivi.
    Asa ca testarea aceasta este doar o forma fara fond.

  3. Și ce să mai facă școlile cu ele, când deja clase și profesori s au infectat cu noua tulpină, Oricum aceste teste sunt ” apă de ploaie,” nu detectează infectarea cu noua tulpină. Cel mai bine în localitățile cu incidență mare, școlile trebuie să treacă în online până la scăderea ratei sub3, în restul localităților, unde incidenta nu este mare, da, să rămână deschise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Foto: World Vision România

Educația ar trebui să primească peste 6% din PIB, cred parlamentarii care au răspuns unui chestionar World Vision, în anul în care Guvernul Ciucă a acordat cel mai mic buget din istoria recentă Ministerului Educației – 2,1% din PIB / Aceiași parlamentari spun că școala trebuie să permită primirea de bani de la părinți

Educația trebuie să primească un buget de peste 6% din PIB, așa cum prevede încă din 2011 Legea educației Funeriu-Miclea, susține majoritatea parlamentarilor chestionați de organizația World Vision România. Declarațiile…
Vezi articolul