„Este îngrijorător, de exemplu, faptul că 15% dintre elevi nu au reușit să facă 10+10:10. (…) Chiar mă întreb cum acei profesori nu au observat în clasa a V-a, în clasa a VI-a, în clasa a VII-a, în clasa a VIII-a că acești elevi au probleme cu ordinea operațiilor”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la TVR, despre rezultatele Evaluării Naționale 2022 ale elevilor din Dâmbovița.
- Amintim că acesta a fost primul an în care au fost corectate digitalizat lucrările elevilor din Dâmbovița.
„La proba de matematică, au fost aproape 30% care nu au abordat niciun alt subiect în afară de grilă”, a spus ministrul. Acesta a spus că anumite aspecte ar fi putut fi sesizate la evaluările din clasele a IV-a și a VI-a, dar „generația care a susținut evaluarea națională acum, din păcate, n-a avut șansa susținerii evaluării la clasa a VI-a”.
În legătură cu rezultatele elevilor din Dâmbovița, Sorin Cîmpeanu a subliniat nevoia unei abordări practice: „O altă concluzie relevantă este că partea de abstractizare excesivă, pentru matematică vorbesc, generează, să spunem, o îndepărtare a elevilor de această disciplină. Este clar că avem nevoie de o abordare mai practică și mai puțin abstractă, este clar că avem nevoie de o schimbare de curriculum la aceste discipline”
Dialogul din Sorin Câmpeanu și moderatoare, pe tema rezultatelor de la Evaluarea Națională 2022 din Dâmbovița:
Sorin Cîmpeanu: Este îngrijorător, de exemplu, faptul că 15% dintre elevi nu au reușit să facă 10+10:10. Am observat că este o trăsătură generală, tocmai mă uitam pe o rețea socială și vedeam un părinte, dacă nu chiar un profesor, care spunea că un sfert. 15% nu este un sfert. (…)
Moderatoare: Cred că a existat la un moment dat, s-a și realizat o dezbatere legată tot de acest aspect: ordinea în care se fac operații matematice, care cred că este o competență de clasa V-a, a VI-a.
Sorin Cîmpeanu: Chiar mă întreb cum acei profesori nu au observat în clasa a V-a, în clasa a VI-a, în clasa a VII-a, în clasa a VIII-a că acești elevi au probleme cu ordinea operațiilor. (…) Acum, acest subiect este pentru nota 1 și 1.50. Deci, este de bază. Și totuși acele școli pe care le vom identifica, această competență de bază, cel mai simplu subiect dintre toate subiectele de la proba de matematică nu a reușit să fie rezolvat. (…)
La proba de matematică, au fost aproape 30% care nu au abordat niciun alt subiect în afară de grilă. (…) La nivel de curriculum, pentru că o altă concluzie relevantă este că partea de abstractizare excesivă, pentru matematică vorbesc, generează, să spunem, o îndepărtare a elevilor de această disciplină. Este clar că avem nevoie de o abordare mai practică și mai puțin abstractă, este clar că avem nevoie de o schimbare de curriculum la aceste discipline. Toate aceste concluziile le avem grație acestei evaluări digitale.
Moderatoare: Deci, este o problemă de curriculum, nu neapărat de metodă de predare.
Sorin Cîmpeanu: Este, în primul rând, de metode de predare, nu atât de curriculum, este și de curriculum, dar este clar că avem colegi profesori, din păcate, care au fost departe de programa pe care ar fi trebuit să o respecte în interesul elevilor.
Moderatoare: Spuneți că aveți aceste date pe baza acelui proiect pilot.
Sorin Cîmpeanu: Să știți că aceste lucruri trebuiau să fie văzute la evaluările de clasa a IV-a și clasa a VI-a. Generația care a susținut evaluarea națională acum, din păcate, n-a avut șansa susținerii evaluării la clasa a VI-a, pentru că a fost în primăvara anului 2020, când eram în plină pandemie.
Citește și:
Rezultate Evaluare Națională 2022. Cu aproape 10 puncte a scăzut procentul elevilor din Dâmbovița cu note sub 5 la Matematică, față de anul trecut / În Dâmbovița s-a pilotat corectarea digitalizată a lucrărilor
“Doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect românește” și calculul “10+10:10 a creat probleme pentru 15% dintre elevii” ale căror lucrări au fost evaluate digitalizat, în Dâmbovița – Sorin Cîmpeanu / Ce subiecte au fost rezolvate de cei mai mulți elevi și care au produs cele mai multe probleme
Foto: © Tyler Olson | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.