Aș vrea să putem să eliminăm ipocrizia din sistemul de învățământ, a răspuns ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, unei întrebări despre ce schimbări are în vedere pentru anul școlar viitor. Oficialul a declarat, pe 4 mai, la Antena3 că vrea un sistem de educație mai echitabil.
Cîmpeanu a spus că ar vrea „să se înțeleagă” că profesorul trebuie să aibă un rol mai important de facilitator de învățare.
Moderator: Ce ați vrea să schimbați pentru anul școlar următor?
Sorin Cîmpeanu: “Cel mai greu lucru de schimbat este mentalitatea. Eliminarea ipocriziei din sistem. Măcar parțial, pentru că există acea ipocrizie din sistem.
Suntem tentați, uneori credem că în mod natural, să ne gândim că ceea ce putem asigura copiilor noștri este ceea ce pot avea toți elevii. Nu, lucrurile nu stau așa. Dacă în București cu proprii copii nu avem probleme de conectivitate, de disponibilitatea echipamentelor cum spune și domnul președinte Cristache care a asigurat pregătire personalizată, meditații propriilor copii, nu trebuie să ne imaginăm că acest lucru se întâmplă peste tot în țară. (…)
Da, asta aș vrea, să putem să eliminăm doza de ipocrizie, atât cat este ea în sistemul de învățământ. Aș vrea să se înțeleagă că profesorul trebuie să aibă de acum încolo un rol mai important de facilitator de învățare. Aș vrea ca sistemul romanesc de învățământ să fie mai echitabil”.
Ministrul Educației a mai spus și despre neconcordanțe din Legea Educației Naționale, care trebuie corectate, în privința consilierilor școlari.
„Avem nevoie, și aici este responsabilitatea noastră, să eliminăm acele neconcordanțe din Legea Educației Naționale, în care într-un articol se definește numărul de 500 de elevi la un consilier psihopedagogic. Într-un alt articol, în aceeași lege votată în același Parlament din care, repet, am făcut parte și nu de acum, ci din mandatul precedent, avem 600 de elevi la un consilier psihopedagogic.”
Pentru a avea îndeplintă condiţia de 1 la 500, am avea nevoie de încă 3.000 de consilieri. Pentru a avea 1 la 600, o condiţie mai puţin restrictivă, am avea nevoie de 2.000 de consilieri. Va trebui să eliminăm această inadvertenţă. Există în momentul de faţă şcoli în care este… mi-e greu să găsesc termenul pentru a califica, fiind ancorat în realităţi. Este greu de imaginat, cum un consilier, chiar dacă ar fi foarte bine pregătit, ar putea să facă faţă unor discuţii serioase cu 1.000 sau mai mult de 1.000 de copii. Este un lucru greu de imaginat”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Foto: gov.ro