Ministrul Educației: Aproximativ 60% dintre inspecțiile anunțate pentru Titularizare nu se pot efectua. Înțelegem nemulțumirea celor care au susținut inspecția la clasă

13.573 de vizualizări
Foto: © Nitinai Saguansri | Dreamstime.com
„Problema este că, din informațiile de la inspectoratele școlare, vineri, 9 iunie, erau neefectuate peste 18.000 de inspecții din totalul de aproximativ 31.000. Asta înseamnă că aproximativ 60% dintre inspecțiile anunțate nu se pot efectua”, a declarat ministrul Educației după ședința de Guvern. Proiectul de ordonanță de urgență prin care sunt eliminate inspecțiile la clasă a fost adoptat de Guvern, după cum a anunțat Ligia Deca.

„Nu mai este timp fizic în cele 5 zile de școală rămase, începând de luni, pentru ca ele să fie efectuate. Acestora li se adaugă cele peste 1.500 de probe practice neefectuate, care reprezintă aproape 70% din totalul probelor practice”, a precizat ministra.

Aceasta a menționat că înțelege „nemulțumirea celor care au susținut inspecția la clasă”. Conform Ligiei Deca, în situația în care nu era modificată structura probelor examenului de titularizare, consecința „am fi văzut-o în toamnă, când riscam un blocaj la nivelul resursei umane din școli.”

Ligia Deca: „Un al doilea punct al ordonanței se referă la concursul de ocupare a posturilor didactice, concursul de titularizare. Așa cum știți, în această perioadă s-au desfășurat, acolo unde resursa umană a permis acest lucru în școli, inspecțiile la clasă. Dat fiind contextul, am prevăzut modificarea structurii probelor în cadrul concursului de titularizare, astfel încât, în acest an, concursul constă doar în susținerea probei scrise, renunțându-se la inspecția la clasă sau la proba practică, similar modalității în care acest concurs s-a desfășurat în perioada pandemiei. O să mă întrebați de ce a fost necesară această măsură. Știm și am primit și noi mesaje de la cadrele didactice care au reușit să desfășoare această inspecție la clasă. Problema este că, din informațiile de la inspectoratele școlare, vineri, 9 iunie, erau neefectuate peste 18.000 de inspecții din totalul de aproximativ 31.000. Asta înseamnă că aproximativ 60% dintre inspecțiile anunțate nu se pot efectua. Nu mai este timp fizic în cele 5 zile de școală rămase, începând de luni, pentru ca ele să fie efectuate. Acestora li se adaugă cele peste 1.500 de probe practice neefectuate, care reprezintă aproape 70% din totalul probelor practice.

Înțelegem nemulțumirea celor care au susținut inspecția la clasă și celor care au făcut eforturi ca aceste inspecții să se poată desfășura. În ansamblu, dacă nu modificăm structura probelor examenului de titularizare, cei 60% dintre candidații care nu au reușit să-și desfășoare aceste inspecții nu s-ar fi putut prezenta la concurs, iar consecința, pe care am fi suportat-o fără această măsură adoptată astăzi prin ordonanța de urgență, am fi văzut-o în toamnă, când riscam un blocaj la nivelul resursei umane din școli.”

Foto: © Nitinai Saguansri | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
BREAKING Calendarul școlar nu se prelungește, după 3 săptămâni de grevă a profesorilor cauzată de refuzul Guvernului Ciucă de a majora salariile. Deca argumentează decizia prin disconfortul resimțit de elevi în școlile în care autoritățile nu au cumpărat aer condiționat
Oficial, probele de competențe de la Bacalaureat 2023 vor fi echivalate cu mediile din liceu. Ministrul Educației: Ordonanța de Urgență a fost adoptată
ULTIMA ORĂ Înscrierile la BAC 2023 se prelungesc până pe 16 iunie, anunță Ligia Deca, în contextul grevei profesorilor
Ligia Deca: Nu se vor mai lua în considerare inspecțiile pentru Titularizare 2023, motivul fiind numărul mare de inspecții care nu au putut fi efectuate în această perioadă afectată de protest
Simion Hăncescu, FSLI, după întâlnirea de la Guvern: Mâine este grevă în toate școlile. Oamenii decid / Marius Nistor, FSE: După ce oamenii vor vedea conținutul actului normativ publicat în Monitorul Oficial, vor lua o decizie
Premierul Ciucă: Ceea ce am promis, am făcut. Am încredere ca toți dascălii vor avea încredere că ne vom respecta promisiunile, așa cum am făcut și până acum / Guvernul nu a respectat nicio promisiune în privința salarizării profesorilor in ultimii 4 ani
Scriitorul Radu Vancu: Guvernul trebuie să-și asume prin ordonanță de urgență creșterea salariilor pentru profesori. Nu plecați după fentă, dragi profesori. Întâi legea – apoi armistițiul
Sindicatele profesorilor se întâlnesc cu premierul Nicolae Ciucă, înainte de ședința de Guvern

10 comments
  1. Slabă organizare…..ați dus elevii din grevă la școală pentru inspecții și ați stresat aiurea candidații și acum nu mai contează. Nu credeați că profesorii vor continua greva?

  2. ia auzi la ea: “blocaj la nivelul resursei umane in toamna”. Cat de imbecili sa fie? pai cat reprezinta suplinitorii care se duc la titularizare? 5% din cadre si din aia trei sferturi iau note sub 5 si trebuie angajati asa cu note sub 5. Androneasca acum cativa ani chiar a vrut sa excluda din sistem pe aia cu note sub 5 chiar s-ar fi produs blocaj atunci?

    Sau asta este de fapt viitorul invatamantului, adica suplinirea pana la pensie cu tot felul de vanzatoare cameriste si salahori pe la catedre??

    Un invatamant temeinic si solid se bazeaza pe titulari iar suplinitorii sunt doar temporari, nicidecum sa zici ca daca nu angajezi pe amaratii aia cu note sub 5 ar fi un blocaj.

    Solutii sunt unele chiar elegante: puteau mari normele titularilor si sa cuprinda ca obligatie de serviciu sa predea si cateva ore de alta materie ca nu crapa, decat sa aduci in scoala toate pramatiile si scursurile societatii ca suplinitori care strica scolile si se plimba anual intre scoli, colo dincolo elevii avand in fiecare an cate 1-2 profesori diferiti la unele materii, bine macar ca sunt inutile materiile alea.

    Ce daca unii au facultate, daca ei nu stiu nici materia si nu s-au titularizat in 5-10 ani.
    Au facultate si nu stiu niciunde au facut-o nici ce profil avea.

    Suplinitorii aia sunt milogii care NU au facut greva, alaturi de inspectori si directori ei ar trebui sa ramana cu salariile din 2015.

  3. Aviz ,,ofuscaților” care au avut norocul (ci nu ghinionul) de a susține inspecția la clasă: voi ori sunteți proști, ori sunteți noi în sistem!
    De ce vă este ciudă că ați susținut-o, când de fapt voi sunteți cei avantajați?
    Pe scurt:
    – cel care dă doar scrisul și ia nota 5, va avea nota finală tot 5;
    – cel care ia 5 la scris, dar a susținut inspecția la clasă și a luat nota 10 la inspecție, va avea nota finală 6,25.
    Pe bune, orice sutime contează în ședința publică, darămite un punct și…
    P S. Scuze pentru jignire, dar nu înțeleg cum intri acum sau ești deja în învățământ și nu știi așa ceva…

    1. Poate nu ați citit prevederea din OUG adoptată azi. Inspecția nu mai este luată în calcul deloc. Practic, prin OUG aprobată a fost scoasă inspecția din Legea Educației 1/2011, pentru acest an școlar, iar titularizarea se dă doar pe baza unei probe scrise. Aici paragraful din lege: „Prin derogare de la prevederile art. 254 alin. (8) lit. a) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, concursul pentru angajarea personalului didactic de predare cu contract individual de muncă prevăzut la art. 254 alin. (3) și la art. 89 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei”.

  4. Jenant și pentru dascălii care au acceptat “sarcina” trasată de către inspectori, deși nu o aveau stipulată in fisa postului. Asta în timp ce colegii lor protestau pentru redobândirea demnității!

  5. foarte frumos…noi care am susținut inspecțiile suntem niste tâmpiți nu i așa???și majoritatea ne am spetit sa fie o lecție model eventual cu aparatură de laborator colectată sau cumpărată din propriul salariu madam deca…și distanța de la locuința la școala unde am ținut lecția in cazul meu 100 km … benzină timp pierdut plan de lecție etc etc…vom vedea ce subiecte dați la titularizare… drept răzbunare sa luăm toți note de doi și trei …of of of

    1. Lecții o să mai țineți de acum încolo sute. Nu e corect nici pentru cei care au fost reprogramați de 2-3 ori să nu poată susține examenul din cauza asta. În fapt, ar fi mai nedrept pentru cei care nu au susținut inspecțiile să nu poată da scrisul decât e față de dumneavoastră că ați susținut-o și nu se ia în considerare.

    2. Pai o sa iei 2 sau 3 la examen marcele condrea cu siguranta daca esti pe chimie sau fizica. Ca zici de “aparatura de laborator”, doar acolo se foloseste, deduc ca esti pe una din cele 2 materii. Ar mai putea fi aparatura de laborator pe la disciplinele tehnice la liceele tehnologice.

      Vezi ca subiectele de titularizare nu le face ministra nicidecum ci cei din Centrul national de evaluare, ptr fiecare materie fiind cate un “preadestept” de pe la MEN sa ISMB sau de pe la Sf Sava. Aia fac subiectele si ptr bac def uneori si olimpiade.

      Daca esti pe una din cele 2 materii indicat e sa te reprofilezi fie pe alt job fie pe alta materie ca nu pupi post titularizabil in urmatorii 10 ani, fiind si materii fara viitor urate de catre elevi si fara aplicativitate in romania actuala.

      1. STE(A)M: SCIENCE, TECHNOLOGY, ENGINEERING (ARTS) MATHEMATHICS.

        Le vezi acolo? Științele-s primele. Când se usucă piața de IT (vine vremea), când se suprasaturează piața pentru avocați, sociologi, psihologi (nu c-ar fi prea ofertantă acum), chiuvetele tot se vor înfunda, rețelele electrice ale caselor tot vor trebui montate/reparate/întreținute, casele tot vor trebui construite (și nu doar muncitorii zilieri vor fi necesari, în caz că te întrebi care-i treaba), agricultura tot se face, mecanici auto tot trebuie pregătiți (mai nou și pe motoare electrice, nu doar ICE), ș. a. m. d. Și toate astea vor necesita unelte din ce în ce mai inteligente, dispozitive din ce în ce mai complicate, astfel încât doar nea Gigi de la parter nu mai poate veni să le meșterească cu o sârmă și-un patent.

        Cu alte cuvinte, în ciuda ta, științele, ingineria și matematica rămân cele mai importante discipline. Fără ele, poți să cumperi un ChatGPT personal, că nu vine robotul să-ți repare șandramaua. (Iar robotul ăla nu se construiește singur).

        Ca să nu mai discutăm despre cei care trebuie să înțeleagă tehnologia ca să-ți repare telefonul când îl strici postând prea abitir pe FB.

  6. Ia să găsească repejor ministerul o modalitate de a plăti celor care au făcut inspecția măcar transportul (unii s-au dus prin alte județe, pe unde există posturi titularizabile). Dacă o făceau pe banii lor pentru că era obligatorie pentru concurs, era una, dar au făcut-o și acum ministerul zice că nu e necesară, e cu totul altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu anunță că așteaptă ca experții în științele educației din subordine să fundamenteze trecerea la trimestre: Am început cu semestre în 1998. Nu știu dacă e coincidență sau nu, dar din ’98 calitatea sistemului de învățământ a scăzut continuu / În luna martie trebuie să avem o decizie

Ministrul Educației anunță că așteaptă ca experții în științele educației din subordine să realizeze o fundamentare a propunerii pe care a făcut-o public de a reveni la trimestre, în organizarea…
Vezi articolul

Profesorii din România vor participa la TALIS 2024, anunță Ligia Deca, după adoptarea în Guvern a deciziei. Vor fi colectate “informații directe” privind dezvoltarea profesională, convingerile și atitudinile cadrelor didactice

România va participa la studiul internațional TALIS 2024, după cum a anunțat astăzi Ligia Deca. „Decizia a fost adoptată în ședința de astăzi a Guvernului și constituie un pas important…
Vezi articolul