„Am hotărât să revizuiesc toate procedurile Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) care îngreunează activitatea în cadrul unităților de învățământ. Degeaba am inițiat procesul de debirocratizare la nivelul unităților de învățământ, dacă activitatea acestora e blocată de niște decizii și cutume ale celor de la ARACIP. Nu voi ezita să iau decizii în ceea ce privește activitatea celor de la ARACIP!”, a transmis pe Facebook, joi seara, ministrul Educației, Monica Anisie. În urmă cu un an, premierul Ludovic Orban spunea că ARACIP este instituția care-i „agasează cel mai mult pe profesori”.
Monica Anisie a mai spus că eliminarea unor proceduri ARACIP va începe chiar de vineri. „Le-am cerut de atâta timp să vină cu propuneri concrete, cu soluții, însă până acum nu am primit mai nimic!”, a acuzat ministrul Educației.
Anunțul integral al ministrului Educației, Monica Anisie, publicat pe Facebook:
“Așa cum am promis, voi continua să debirocratizez activitatea cadrelor didactice! Nicio ,,hârtie” care nu produce un rezultat pentru elevi nu va fi păstrată!
1. Condica de prezență va fi simplificată. Ea va reprezenta ceea ce ar trebui să fie, documentul de pontaj și atât!
2. Am hotărât să revizuiesc toate procedurile Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) care îngreunează activitatea în cadrul unităților de învățământ.
Degeaba am inițiat procesul de debirocratizare la nivelul unităților de învățământ, dacă activitatea acestora e blocată de niște decizii și cutume ale celor de la ARACIP.
Nu voi ezita să iau decizii în ceea ce privește activitatea celor de la ARACIP! Le-am cerut de atâta timp să vină cu propuneri concrete, cu soluții, însă până acum nu am primit mai nimic!
De mâine, dragi colegi profesori, începem, #împreună, simplificarea/eliminarea unor proceduri ARACIP!
Îmi doresc un învățământ de calitate, dar acest lucru trebuie să se reflecte și în realitate, nu doar în veșnicele hârtii în care ne-am acoperit în ultimii douăzeci de ani, în standarde, situații ori proceduri care trebuie îndeplinite. Consider că se impune o schimbare pentru a remedia situația și a crește nivelul educațional în unitățile noastre de învățământ.”
Informații de background
Amintim că premierul declara la ceremonia de instalare a Monicăi Anisie în funcția de ministru al Educației că ARACIP și ARACIS [agențiile care evaluează și acreditează școlile/grădinițele de stat și private – și universitățile de stat și private – n.red.] ar putea fi comasate într-o singură structură.
De altfel, potrivit surselor Edupedu.ro, premierul Orban ar avea în plan desființarea ARACIP.
„Nu știu de ce trebuie să fie și ARACIP, și ARACIS, de ce să nu fie o singură structură? Trebuie văzut exact cu ce se ocupă și ARACIS, și ARACIP. Adică, bun, numărăm suprafețe, volume, număr de scaune, de mese, dar trebuie să facem și o evaluare calitativă a capacității unei instituții de învățământ de a furniza servicii de educație”, declara în urmă cu un an Ludovic Orban.
Foto: gov.ro
8 comments
Spuneti-le si inspectorilor sa respecte hotararile luate la nivel de minister! Nu…a disparut comisia metodica X, insa voi facem in alta forma aceleasi lucruri ca si atunci cand exista comisia!
Si cadrele…, mai ales din orase…, nu respecta timpul de lucru al elevilor repartizat pentru teme. Elevii au tot acelasi volum imens de lucru dupa ore sau in vacante. Verificati temele date copiilor la clasele primare din unele scoli “de elita”!!!
In scoli nu se resimte nicio debirocratizare! Tot “1000” de situatii se cer zilnic de catre toate departamentele de prin ISJ-uri. Uneori aceeasi situatie e ceruta de mai multe departamente. Faceti o baza de date electronica unde sa incarcam date si sa nu se mai trimita documentele si pe hartie!!!
Doamne ajută!! Cu asta și-ar spăla păcatele cu pepsiglasul și reticiența… ARACIP-ul e un fel de Inchiziție a școlilor, mai precis a bieților profesori din comisia calității, cărora li se cer tone de hârtii absolut fără nicio justificare.
Excepțională inițiativă Dna Ministru! Dincolo de comentariile pesimiste, dacă reușiți 200000 de profesori vor fi profund recunoscători!
DACĂ REUȘIȚI! Acolo (ARACIP) este un nucleu dur, f dur ca dovadă că au răspuns în mare viteză la acest anunț! Public! deși sunt subordonați MEC (în coordonare cum s-au aranjat de câțiva ani).
Au răspuns în mare viteză dar, ca de obicei pe lângă subiect! Birocrația constă în ceea ce au construit cu migală și la culmea birocrației (standarde, proceduri sofisticate de evaluare și ”experți” care au băgat frica în școli!).
Exemplu concret:
ȘTIE DNA MINISTRU CĂ ÎN PREZENT EVALUĂRILE PENTRU ACREDITARE, CONFORM INF. DE PE SITE-UL ARACIP (https://aracip.eu/categorii-documente/info-utile-acreditare-standarde) SE REALIZEAZĂ ÎN BAZA UNUI om DIN 2012 ( OM 4688/29.06.2012) CÂND ÎN OUG 75/2005 (ACTUALIZATĂ) SCRIE NEGRU PE ALB CĂ STANDARDELE APLICATE SUNT CELE APROBATE PRIN HG. În traducere: la HG nr. 21/2007 și HG 1534/2018 aracip a adăugat ”standardele specifice de ”calitate” aprobate prin … OM!). Care este oare baza legală de a completa standardele aprobate prin HG cu alte standarde mult mai stufoase …aprobate prin OM. Evident, birocrația ARACIP a explodat! Pentru curioși vă recomandăm să vizionați informațiile respective la adresa : https://aracip.eu/categorii-documente/info-utile-acreditare-standarde
PS Interesant dar f repede (aproape instantaneu) au și răspuns la anunțul dnei Ministru! Proiectele de Hg propuse sunt cel puțin la fel de stufoase ca cele existente și, evident, neadaptate la realitatea curentă (a învățământului online!) Sau, cine știe, între timp le-au adaptat…. Ceea ce nu cred!
Stimata doamna anti-hartii!
Mi se pare mie sau nu ati fost in stare sa eliminati nici macar elementara adeverinta pentru sport? Adica: in loc sa consideram apriori ca toti copiii sunt apti de sport si sa aduca adeverinte numai cei care sufera de ceva, cerem adeverinte pentru cei sanatosi, categoric majoritari. Asa ca, ce asteptari credeti ca mai avem?
Nu pot decat sa imi imaginez frustrarile cadrelor didactice cand citesc ineptiile Dvs! Eu m-m exprimat aici in calitate de parinte.
Multumesc! Poate totusi pana la toamna viitoare reusim cumva sa schimbam macar treaba asta cu adeverinta de sport!
Cine nu e în sistem nu ştie că Lista documentelor cerute e complicată, dublând dosarele, de cerinţa de a acoperi cu Dovezi fiecare autoevaluare:
https://www.parintiicerschimbare.ro/lista-documentelor-solicitate-de-aracip/
Tipic sistemului ne așteptăm ca anumite activități didactice ( comusie metodică de ex ) sa fie tăiate, dar apoi ele sa se regăsească in toate fisele de evaluare internă sau miscare personal didactic.
Feedback ul nu e niciodată punctul forte al MEC.
Unele documente nu trebuie neapărat ,,taiate” ci actualizate semestrial/anual si corelate cu modificările si ciopârțirea legii educației.
Ca a venit vorba de asta Legea 1/2011 cu sute de modificări nu a fost niciodată publicată pe siteul MEC în ultima ei variantă cu modificări și adăugiri.
Asa ca despre ce vorbim de fapt? Populism si politicianism
Vom face, vom drege…
După un an, da 12 luni cu Doamna ministru, condica de prezență este un tipizat identic cu cel comunist de acum 30 de ani.
D-na fiind ,,reticientă” nu a emis o circulară cu un singur articol
Incepand cu 01.09.2020 noul format al condicii de prezență a cadrelor didactice prevede urmatoarele rubrici:
Nume si prenume, Disciplina, Data, Semnătura.
Restul sunt vorbe goale!
Nu cred ca vom vedea asa ceva prea curand.