Ministrul educației anunță o nouă rundă de negocieri cu sindicatele, după greva de avertisment din învățământ și leagă posibilitatea ca salariile profesorilor să crească de încasările la buget până la rectificare

20.820 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, recunoaște că revendicările profesorilor sunt justificate, și spune că la rectificarea bugetară s-ar putea găsi soluții pentru plata salariilor cadrelor didactice, la nivelul stabilit prin lege, a transmis ministrul într-o declarație de presă, după greva de avertisment de azi a profesorilor, desfășurată între orele 11-13 în toate unitățile de învățământ din țară.

Ministrul Sorin Cîmpeanu spune că în data de 21 ianuarie – ora 11:00, consultările vor continua printr-o întâlnire a Prim ministrului Guvernului României cu sindicatele din învățământ.

Redăm declarația de presă, mai jos:

“În privința grevei de avertisment a angajaților din învățământul preuniversitar, desfășurată în data de 19 ianuarie, îmi exprim încrederea că profesorii, învățătorii și educatorii vor continua să pună în prim plan interesul copiilor, chiar dacă apreciem revendicările ca fiind pe deplin justificate.

Recunoaștem și susținem dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă, având în vedere atât importanța educației, cât și starea actuală a sistemului de învățământ, inclusiv din perspectiva salarizării, mai ales atunci când există prevederi legale în vigoare care dispun creșteri salariale, ce nu au putut fi acordate până acum din cauza lipsei resurselor.

Să nu uităm, însă, faptul că, în pofida constrângerilor impuse de obligația respectării deficitului bugetar asumat ca țară, în anul 2022 au fost alocate creșteri salariale de 4% în educație, ajungându-se la un total de 20% din creșterile salariale (în valoare de 32%) prevăzute de Legea 153/2017. În consecință, rămâne restantă obligația de creștere a salariilor în învățământ cu 12%.

În valoare absolută, bugetul Ministerului Educației destinat cheltuielilor de personal a crescut cu peste 1,1 miliarde lei, în raport cu execuția pe anul 2021: de la 20,4 miliarde lei la 21,5 miliarde lei.

După o stagnare la pragul de 6.111 lei/elev în anii 2020 și 2021, costul standard/elev destinat cheltuielilor salariale a crescut în anul 2022 la 6.386 lei/elev (+4,5%). 

De asemenea, costul standard/elev destinat cheltuielilor materiale a crescut în anul 2022, în medie, cu 13,17%, creșterea fiind mai accentuată în mediul rural. 

Sunt convins că la momentul rectificării bugetare, în condițiile creșterii încasărilor la bugetul de stat, se vor identifica soluții de acoperire a obligațiilor asumate.

Ministerul Educației este în legătură permanentă cu sindicatele reprezentative din învățământ și asumă un dialog transparent și deschis cu acestea în vederea adoptării unor măsuri adecvate cu privire la salarizarea personalului din sistem. 

De asemenea, pentru identificarea soluțiilor, în data de 21 ianuarie – ora 11:00, consultările vor continua printr-o întâlnire a Prim ministrului Guvernului României cu sindicatele din învățământ.”


14 comments
  1. Datorită salariilor mizerabile, mulți profesori nu au semnat nici măcar pentru cele 2 ore de grevă de avertisment, pentru a nu li se taia din salar. Ar trebui fă cut un protest masiv, unitar în toată țara, prin grevă generală, cu riscul de a se tăia salariile, să vedem cine educă viitorul acestei țari. Poate cei care comenteaza împotriva profesorilor, vor sta ei cu copiii acasă să le predea materiile, iar politicienii aceștia avari, care au copiii la școli în strainatate să fie constrânși de gravitatea unei greve generale.
    Aplicați legea salarizării domnilor de la guvernare! Daca nu sunteți performanți, ar fi bine să vă reduceți dv cheltuielile și chiar salariile. Nu mai dați vina pe ceilalți și pe profesori că nu au performanță. Scandalos ce se întâmplă, rușine! Cu ce ne aliniem noi la UE? doar cu prețurile? dar cu salariile nu? Da, sigur, doar parlamentarilor trebuie să li se alinieze salarul…știm am auzit ….mulțumim de proiectul Iohanis de două mandate ” România educată”!

  2. Câmpene, ba-ți câmpii rău, tata,știm cu toții ca de ani de zile,învățământul a eșuat, salariile mici sunt pana la urma urmei dovada neputinței noastre de a ne mobiliza și a schimba ceva,și asta pentru ca fiecare se descurca. O mana spala pe alta și vorba românească ” merge și asa ” continua sa fie principiu de baza .Salariile chiar și cu astea mărire de 12% tot mici și nesuficiente vor fi. Un salariu decent stimulant ,ar fi de la 2.000 EUR în sus .
    Abia atunci profesorul va fi motivat și stimulat ,iar copiii vor respecta și ei mai mult sistemul, pana atunci însă, mai este cale lunga, indiferent de cine va fi ministru..problema va fi aceeași: imaturitate .

  3. In plus, ar trebui să plătiți ceva daune morale macar, celor pe care i – ați expus virusului cu orice preț, , ținând școlile deschise . Nu aveți nimic pe conștiință ? Macar ratele băncilor sa le plătiți, celor care au rămas fără sprijin din cauza deciziilor dv. aberante.

  4. Profesorii nu au trei luni de vacanță, au și activitate! De ce nu v-ați făcut profesori, domnilor care vociferați?!
    Din banii de salarii am cumpărat 2 dispozitive electronice în valoare de 5000 lei, plus alte materiale! Trebuie să respectăm fiecare categorie socială, indiferent de profesie și nu să manifestăm invidie față de primii oameni care vă formează copiii, deoarece există în Lege majorarea salarială ce nu s-a aplicat ! Și mai adaug:”Omul nu devine om, decât dacă este educat”!

  5. Da, cerem in mod expres sa nu se uite de personalul auxiluar, care munceste din greu, care tine in spate gradinitele si școlile si trebuie sa primeasca aceeași marire salariala ca si cadrele didactice sau nedidactice.

  6. Vorbe viclene, ca de obicei.
    Pragul 6, crezând ca nu se va atinge, iar cand s-a atins l-a desfiintat.
    Intra clasa in online la un caz de covid si văzând ca sunt o mulțime de elevi cu covid, cere pentru online sa fie trei elevi bolnavi in decurs de cateva zile.
    Spune ca nu se vor mai face ore hibrid, ca nu sunt de buna calitate, dar acum ne-a umplut de ore in sistem hibrid. Etc
    Si exemplele pot continua.
    Nu, nu este cazul sa fie crezut.
    Doar trage de timp.

  7. Este jenant , d-le ministru , Campeanu , sa ne spuneti de fiecare data ca nu exista bani pentru profesori !!!Nu va cerem decat sa respectati legea , este al treilea an cand ne tot amagiti cu marirea salariilor , asa cum ati facut si cu orele remediale cand ati facut apel catre toate cadrele didactice sa faca ore suplimentare cu elevii dupa perioada online si nici pana in ziua de azi nu ne-am primit banii.Am primit banii pe luna aprilie abia in luna noiembrie. Pe lunile mai si iunie cand ni-i dati , dle ministru ???? Vorbiti despre corectitudine ? Priviti acivitatea pe care ati desfasurat-o de cand sunteti la conducerea acestui minister , vedeti plusurile si minusurile pe care le-ati adus si…..cred ca e cazul sa va dati demisia

  8. VA ROG SA NU UITATI DE PERSONALUL NEDIDACTIC, CARE PE TIMPUL ACESTEI PANDEMII , MULTE FEMEI AU FACUT DERMATITE SEVERE DE LA DEZINFECTATII CU CARE DEZINFECTAM BANCILE . ON LOC DE ORA 6 TREBUIE SA VENIM PE ORA 5 CA SA TERMINAM MUNCA PANA VIN COPIII.

  9. Păi dacă este în „permanentă legătură” cum a rezolvat problemele de s-a ajuns aici? Se știe că fiecare ministru ca și membru al guvernului are partea lui de contribuție… Partea d-lui ministru a fost deee… 2% din pib și… să ne spună acuma că …„în funcție de încasări de vor rezolva treburile”. „Care va să zică” pentru breasla profesorilor de doi ani nu a fost cum, în timp ce la parlamentari, justiție, CFR, ad-hoc se rezolvă treaba… Cum explică dumnealui, care „iubește atât de mult profesorii” că la justiție ministrul din domeniu s-a „autosesizat” de lefurile angajaților iar la noi, nu numai că nu ni s-au dat lefurile după lege, dar a venit și cu cel mai mic buget! Domnule Cîmpeanu ar cam trebui să vă retrageți… Ați avut un mandat slab de tot! Veți avea respect în partid dar din partea noastră…mai bine nu! Ar mai intra în ecuație și trădarea curentă a sindicatelor care se hrănesc gras din bruma profesorilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Muncii, după ce a fost indicat de Iohannis și Deca, ca cel cu soluția la greva generală din Educație: Dascălii noştri ştiu că atunci când PSD a fost la guvernare, de veniturile dumnealor s-a vorbit doar pe plus / Protestul este legitim şi avem şi soluţii

Dascălii noştri ştiu că atunci când PSD a fost la guvernare, de veniturile dumnealor s-a vorbit doar pe plus, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), potrivit Agerpres. Ministerul Muncii…
Vezi articolul
Marian Preda

Marian Preda, rectorul Universității din București: Într-o bună măsură România își carantinează viitorul prin închiderea școlilor/ Cred că ne-am carantinat viitorul din anii 1990, când am lăsat școala să fie controlată politic și să fie centrată pe profesori

Măsura închiderii școlilor reprezintă pentru România o carantinare a viitorului său, dar ceea ce vedem acum este doar o continuare a unui declin în Educație care a început în anii…
Vezi articolul