Ministrul educației anunță că a fost în vizită într-un centru de corectare a lucrărilor de la Evaluarea Națională și a preluat feedbackul profesorilor, fără să spună niciun cuvânt despre ce i-au spus aceștia

Foto: Facebook.com/ Ligia Deca

Ministrul educației, Ligia Deca, a fost în vizită într-un centru de corectare a lucrărilor de la Evaluarea Națională din București, după cum anunță oficialul într-o postare pe Facebook. Deca precizează că a preluat feedbackul profesorilor, dar nu spune niciun cuvânt despre propunerile cadrelor didactice prezente la întâlnire.

„Mi-am dorit să primesc feedback direct de la profesorii implicați în evaluare în această perioadă, așa că ieri, împreună cu domnul Secretar de Stat Sorin Ion, am vizitat unul dintre centrele din București unde se corectează lucrări la limba și literatura română ale copiilor participanți la evaluarea națională”, scrie ministrul în postarea de pe rețeaua socială.

Și Deca continuă: „Evaluarea digitalizată are multiple avantaje și este apreciată de profesorii evaluatori. Am avut o discuție deschisă cu aceștia, le sunt recunoscătoare pentru punctele de vedere exprimate”.

Deși subliniază că „educația de calitate înseamnă muncă de echipă”, ministra nu spune nimic despre propunerile venite din partea profesorilor, mai ales în contextul în care în aceste zile le-au fost dedicate sesiuni întregi de „formare” legate, printre altele, de aplicarea baremului pentru o evaluare unitară la Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a.

Marea repetiție națională, ziua 1, a început miercuri, 26 iunie, cu lecția Ministerului Educației pentru profesorii de limba și literatura română, de la ora 9, despre cum să corecteze lucrările chiar pe baremul de notare al probei de marți.

Sesiunile de „formare” vin după ce platforma de corectare digitalizată, inițial care permitea diferențe de notare între corectori la itemii obiectivi de tip grilă, după cum a fost semnalat la simulările de EN VIII și Bacalaureat din februarie-martie, a fost ajustată recent de Ministerul Educației.

Modificarea platformei a apărut în contextul în care, după simulările examenelor naționale, instituția condusă de Ligia Deca se delimita de orice posibilitate de a o ajusta, spunând că problema nu este una de ordin tehnic, ci ține de „o decizie ministerială”.

Context. Instruirile au fost anunțate de secretarul de stat Sorin Ion după simulările din luna februarie, la prima conferință de presă a ministrei Ligia Deca din acest mandat, pe 25 martie.

Mai multe diferențe între lucrările notate de evaluatori din aceeași pereche au fost semnalate atunci, inclusiv la itemii obiectivi, de tip grilă. Sorin Ion preciza la conferința de presă că „au existat diferențe de notare la partea de grilă, nu semnificativ numeric, dar suficiente cât să conteze”.

„Varianta optimă este să formăm profesorii pe subiectul dat. Vom forma în ziua examenului inspectorii școlari de specialitate direct cu CNPEE, urmând ca, în cascadă, aceștia să formeze evaluatorii”, continua secretarul de stat.

„Imediat după ce se publică baremele și subiectele, se vor face sesiuni de instruire ale evaluatorilor pe subiectul respectiv, cum abordăm fiecare subiect, astfel încât diferențele să fie minime”, mai spunea demnitarul – detalii aici.

Citește și:
Marea repetiție națională, ziua 1: Ministerul Educației le predă profesorilor de limba și literatura română lecția despre cum să corecteze lucrările de la Evaluarea Națională 2024 chiar pe baremul probei de marți
Toți profesorii evaluatori la Evaluarea Națională 2024 vor fi „instruiți” la o zi după probe, înainte să înceapă corectarea lucrărilor – adresă a Ministerului Educației
Corectare examene 2024. Ligia Deca anunță că a „rezolvat” eroarea din platforma digitală care permitea punctaje diferite pentru grile, de la profesori diferiți: „Dacă se găsesc diferențe la itemi obiectivi, lucrarea se întoarce la profesor”
ULTIMA ORĂ Ministrul Deca susține că „încearcă” o modificare a platformei de corectare digitizată de la Evaluarea Națională 2024, astfel încât greșelile de notare de la subiectele grilă să se întoarcă „la aceiași corectori, cu rugămintea să se mai uite o dată, să nu fie o eroare umană”
EXCLUSIV Ministerul Educației organizează Evaluarea Națională cu aceeași greșeală identificată la simulare: profesorii evaluatori vor putea acorda note diferite la subiectele grilă / Ligia Deca, acum două săptămâni: „De aceea am utilizat oportunitatea simulărilor, tocmai pentru a testa sistemul și pentru a aduce toate îmbunătățirile“
Exit mobile version