A fost o eroare de comunicare în public în privința prioritizării profesorilor la vaccinare, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vineri seară la B1TV. Oficialul s-a referit la pozițiile diferite pe care le-au avut el și coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, după ce zilele trecute ministrul insista că angajații din Învățământ vor avea o prioritate sistemică la vaccinare, iar Gheorghiță a negat acest lucru. Vineri seară, ministrul a spus că o soluție ar fi organizarea de centre de vaccinare în Casele Corpului Didactic din fiecare județ. La rândul său, Valeriu Gheorghiță a declarat tot astăzi, pentru Agerpres, că un scenariu luat în calcul este asigurarea vaccinării profesorilor prin echipe mobile.
Declarațiile ministrului Educației:
„A fost o eroare de înțelegere, de comunicare. Întotdeauna colonelul Valeriu Gheorghiță a spus că va încerca să găsească soluții. Ieri a spus că va încerca să găsească o soluție, astăzi a spus că se profilează o soluție. Soluția ar putea fi centre mobile de vaccinare, la nivelul învățământului preuniversitar, în fiecare județ, organizat în Casa Corpului Didactic. Sunt spații destinate deja întâlnirilor cadrelor didactice, care sunt adecvate organizării unor centre de vaccinare mobile. Am luat legătura în inspectorate și am transmis deja inclusiv lista adreselor acestor Case ale Corpului Didactic. Rămâne să vedem și în fiecare centru universitar care va fi universitatea cea mai potrivită pentru organizarea acestor centre mobile de vaccinare.
Noi venim cu solicitări și cu propuneri să cooperăm atât cât avem în atribuții, adică locații, apoi o să dăm o situație cu tot personalul din creșe și grădinițe, personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic, iar în învățământul primar, gimnazial și liceal, o să dăm o situație cu numărul cadrelor didactice care vor să se vaccineze în fiecare județ, pentru a putea planifica numărul de doze. Este vorba de cadrele didactice care sunt la interfața directă de lucru cu elevul. La fel și în cazul universităților, vom acorda prioritate celor care sunt la interfața directă de lucru cu studentul”, a spus Sorin Cîmpeanu vineri seară la B1TV.
Context:
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat joi pentru Europa FM că nu se schimbă nimic în strategia de vaccinare și nu se creează un sistem special pentru angajații din școli:
„Nu se modifică strategia. Dacă se modifica ceva, anunțam acest lucru. Nu vor fi cabinete de vaccinare special destinate pentru personalul din învățământ și nici locuri rezervate în platformă. Am transmis că, în această etapă, din 15 februarie, personalul din învățământ se poate programa pe locurile disponibile în platformă în cele 180 de cabinete de vaccinare. Pentru acest lucru directorii unităților de învățământ trebuie să se preocupe de programarea personalului propriu în aceste centre de vaccinare.
Am avut mai multe discuții cu domnul ministru. Această strategie s-a luat în calcul înainte de deschiderea școlilor, însă, ținând cont de numărul limitat de doze, nu am putut da curs aceelei strategii. În aceste condiții, când deja peste 110.000 de persoane din învățământ sunt programate nu se mai justifica crearea unor linii separate pentru vaccinarea personalului din unitățile școlare”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare.
Cîmpeanu: Personalul din învățământ va avea prioritate din a doua jumătate a lunii februarie
Declarația lui Gheorghiță a venit după ce ministrul Educației a anunțat în mai multe rânduri de la preluarea mandatului că va exista o prioritizare a personalului din Învățământ la vaccinare, în etapa a II-a. Evoluția situației, dozele limitate de vaccin și tragedia de la spitalul „Matei Balș” au împins, însă, calendarul vaccinărilor pentru personalul esențial, fiind prioritizați cei cu boli cronice și cei vârstnici.
Sorin Cîmpeanu anunța din nou, miercuri, că angajații din Educație vor avea acces privilegiat la vaccinare de săptămâna viitoare.
„Am stabilit cu coordonatorul campaniei de vaccinare că, încă din a doua jumătate a acestei luni, personalul din învăţământ va avea o prioritate sistemică în cadrul procesului de vaccinare”, a spus ministrul Educației, înainte să fie contrazis de Gheorghiță.
Gheorghiță: Modalitatea este să asigurăm prin echipe mobile
Între timp, și acesta a revenit asupra situației privind profesorii. Gheorghiţă a declarat astăzi, pentru Agerpres, că se analizează totuși posibilitatea imunizării profesorilor de către echipe mobile.
„Este un scenariu de lucru, de analiză. Sunt multe lucruri care sunt în analiză. Este un scenariu pe care îl luăm în calcul. Este clar că nu putem crea cabinete separate, linii separate. Modalitatea este să asigurăm prin echipe mobile. Este o provocare foarte mare, pentru că tot cu echipe mobile vaccinăm în cămine de bătrâni, tot cu echipe mobile persoanele de la domiciliu. Trebuie să facem nişte evaluări ale resurselor umane, ale numărului de doze, ale locaţiilor. Să vedem dacă rămânem în şcoli, dacă la inspectorate sau la casele corpului didactic. Încă este o idee la care lucrăm. Nu este nimic conturat. (…) Spaţiu am găsi şi în sala de sport a şcolii – se amenajează, se pun scaune, o masă, ai grup sanitar şi tot ce trebuie. Provocarea reală este legată de echipe mobile şi de numărul de doze”, a a spus Valeriu Gheorghiță.